Merkel: – Vi risikerer militære konflikter innad i Europa

0

Det er strid innad i den tyske regjeringskoalisjonen om immigrasjonspolitikken, om transittsoner og «innreisesnetra». Striden går innad i CDU og mellom CDU og regjeringspartnerne CSU og SPD. På et møte i Darmstadt forsvarte Angela Merkel sin politikk. I talen advarte hun om at dersom Tyskland stenger grensa til Østerrike, ville det kunne komme til militære trefninger. Det er Der Spiegel som skriver dette.

Merkel sa at Tyskland vil hjelpe alle mennesker som trenger det på grunn av krig eller forfølgelse, men hun understreket også at det er viktig å sende tilbake mennesker som kommer til Tyskland bare av økonomiske grunner, og som ikke har behov for denne beskyttelsen. Dette er opplagt en kursendring fra forbundskansleren.

Merkel gikk også inn for å opprette såkalte «transittsoner», der immigrantene samles før man raskt avgjør om de skal sendes ut eller få bli. Dette avvises av SPD. Deres partisjef, Sigmar Gabriel, sier at dette er symbolpolitikk og den er ikke menneskeverdig, sier han.

Gabriel, som dessuten er visekansler i Tyskland, sa også at på grunn av striden om flyktningepolitikken står EU i akutt fare for å bryte sammen. «Vi har aldri før stått nær et sammenbrudd i EU, noe som ville være en økonomisk og politisk katastrofe.» Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

Det er strid om hva disse «transittsonene» skal bli for noe. Blir det reine bevoktede leire med piggtråd rundt? Og hva med rettighetene til dem som blir holdt i en «transittsone»?

I følge Frankfurter Allgemeine Zeitung kaller SPD disse transittsonene for fangeleire. Man frykter at titusener av mennesker vil bli sperret inne i slike leire i ukevis.

Og foreløpig har flyktningekrisa bare pågått noen måneder, og vinteren er ennå ikke kommet. Det er ingen dristig spådom at konfliktene innad i EU og innad i Tyskland vil bli skarpere, uten at noen har vist noen evne til å løse problemene.

 

Forrige artikkelFull krise i Moldova – pro-EU-regjeringa falt på grov svindel
Neste artikkelSvartelisting av steigan.no i WikiMedia?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).