Frankrike har öppet stött terrorister i Syrien

0
Anders Romelsjö

Denna artikel baseras främst på en artikel av Stuart Hooper på 21st Centurywire. Hooper uppmärksammar en artikel som The Guardian publicerade för 3 år sedan, 7/12, 2012. Rubriken var ”Frankrike finansierar syriska rebeller för att störta Assad”,(‘France funding Syrian rebels in new push to oust Assad‘) som det känns lämpligt att återge i en strävan efter förståelse och helhetsbild. Jag ska också återge litet om detta från broschyren ”Vad händer i Syrien”? och tidigare blogginlägg. (Utdrag ur artikeln i the Guardian):

”Frankrike har dykt upp som den främst stödjer Syriens väpnade oppositionsgrupper och finansiera nu direkt rebellgrupper runt Aleppo som en del av en ny framstöt för att störta den hårt ansatta Assad regimen.

Stora summor pengar har levererats av franska regeringens ombud över den turkiska gränsen till rebellbefälhavare under den senaste månaden, enligt diplomatiska källor. Pengarna har använts för att köpa vapen inne Syrien och finansiera väpnade operationer mot regeringstrogna styrkor. De franska insatserna har inte inneburit direkta vapenleveranser. Men enligt västerländska och turkiska tjänstemän samt rebelledare, har inflödet av pengar medfört framgångar på slagfältet för den väpnade oppositionen i norr. En del av de franska värdetransporterna har nått islamistiska grupper som hade desperat brist på ammunition och som alltmer hade vänt för att få hjälp mot al-Qaida i och runt Aleppo.”

För att sammanfatta: Frankrike skickade ”stora summor kontanter” för att finansiera ett ”väpnat motstånd” som försökte störta den internationellt erkända regeringen i ett suveränt land. Dessutom innebar dessa medel framgångar för rebellerna. Det sägs ha varit s.k. ”moderata rebeller”, men redan då var det tydligt att detta var en krympande grupp då anhängare gick över till al-Nusra och liknande grupper. Och en del av medlem kom till grupper som öppet samarbetade med al-Qaida. Framgångarna skedde på slagfält i norr, som nu ingår i ISIS ”kalifat”.

hollande jihadists

Guardian skrev också för 3 år sedan att ”Den franska stora tidningen le Figaro att franska militära rådgivare nyligen hade haft möten med rebellgrupper inne i Syrien.”

Hooper skriver skarpt Istället för att stå bakom Frankrikes president François Hollande, kanske det franska folket bör kräva att han ställs inför riksrätt och arresteras. Vem som helst kan tydligt se att västvärldens stöd för dessa ”rebeller” medfört tillväxt av ISIS. Tillväxten av ISIS har i sin tur underlättat tillväxten av internationell terrorism. Har någon av terroristerna som ansvarar för den förödande attacken i Frankrike rentav fått ekonomiskt eller annat indirekt eller direkt från franska medel?? Var det i så fall för att köpa sprängämnen och vapen?
Dessa frågor är tyvärr långt ifrån löjliga, de är rimliga.

Hur tror vi att Frankrike skulle reagera om Syrien beslutat att börja finansiera rebellgrupper att störta vad det skulle kunna kalla ”Hollandes regimen”?

Kommentar: Ett motargument är förstås förhållandet att Frankrike deltagit i vissa bombningar av ISIS. Detta har skett i samarbete med USA, och alltså troligen inte så effektiva.

Utdrag ur broschyren ”Vad händer i Syrien”? Massmedia rapporterade den 18/2 2013 att EU har gjort ett uttalande om Syrien och att bland andra de gamla kolonialmakterna Storbritannien, Frankrike och Italien vill officiellt beväpna rebellerna än mer. www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/EN/foraff/135529.pdf

27/5 2013 beslöt EU att häva vapenembargot mot Syrien, efter påtryckningar från främst de gamla kolonialmakterna Storbritannien och Frankrike, vilket officiellt möjliggör vapenexport till rebellerna, och stärker al-Qaidas position. (www.irishtimes.com/news/world/europe/eu-nations-allow-syria-arms-embargo-to-lapse-1.1408644)

* För mer djupgående analys av Parisattacken kan man lyssna på denna rapport på Youtube.

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

21st Centurywire Guardian Youtube Ab 15/11 Middle East Online ABNA news Japan Times Reuters Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg Vinden viskar mitt namn DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

Forrige artikkelNya Wienmötet – prioriterar USA & Co att få bort antiterroristledaren Assad i stället för att bekämpa ISIS?
Neste artikkelHva ønsker den islamske staten å oppnå?