Nya Wienmötet – prioriterar USA & Co att få bort antiterroristledaren Assad i stället för att bekämpa ISIS?

8
Anders Romelsjö
Anders Romelsjö

Jag har tidigare (3/11) rapporterat om det första mötet mellan 19 stater om Syrien-konflikten, och om den överenskommelse som slöts då. (http://jinge.se/mediekritik/fred-i-syrien.htm).
Min kommentar då var :
Mycket i kommunikén är bra. Där betonas vikten av ett helt, oberoende Syrien, bekämpande av ISIS och andra terrorister, samt fortsatta möten, fria val under FN-övervakning samt att processen ska vara syrienledd. Oenighet rör främst den sannolikt populäre Assad som leder kampen mot terrorismen, som kraftsamlar i världen. USA & Co vill att han ska bort – utan att Syriens befolkning får höras, helt utanför elementär demokrati. Detta för att bli kvitt en självständig ledare och för att få inflytande i Syrien av den typ man fått i sönderslagna Irak och Libyen efter brutala krig och psykologisk demoniserande krigföring mot landets ledare. Ett rimligt krav är att de länder som intervenerat genom stöd till rebellgrupper betalar det mesta av återuppbyggnaden och av kostnaderna för flyktingar. Rysslands utrikesminister Lavrov vill se samtal mellan Syriens regering och oppositionen som USA, Turkiet och Saudiarabien stödjer. Bra.
John Kerry images

Här några reflexioner efter det andra internationella mötet om Syrien hölls i helgen med deltagande av 19 stater – dock inte Syrien! Ett av uttrycken för Västs brist på respekt för nationellt självbestämmanderätt, FN-stadga och demokrati. Assad är vald till president med stor majoritet i ett val med stort deltagande under svåra krigsförhållanden. Säkert fanns där brister. Om de var större än presidentvalet i USA i något försök till summering av olika parametrar för en sammanfattande bedömning kan diskuteras. I USA-valen är stöd från storkapitalet avgörande. Expresident Carter menar att valen i USA inte längre är demokratiska. Presidenten väljs som regel med knapp majoritet vid ett valdeltagande som når 60 % som bäst. Detta innebär att man vet att presidenten aktivt stöds av c:a 30 % av befolkningen. Men detta lilla inlägg ska ju inte handla om USA-valen – ursäkta utvidgningen.

Man skulle kunna tro att terroristdådet i Paris, och framgångar i kampen mot ISIS av Ryssland + Syriens armé samt av USA+peshmergastyrkor skulle medfört en proklamation om närmare samarbete, samt att de helt odemokratiska kraven på att anti-terroristkämpen Assad ska bort – skulle tystna. Men inte så.
ISIS
Enligt ”Middle East Online” sa USA:s utrikesminister Kerry att ett snabbt genombrott var osannolikt. Storbritanniens Hammond sa som vanligt att ”Assad måste avgå”, som vanligt utan att ta hänsyn till den syriska befolkningens vilja. USA och Storbritannien har alltsedan 2011 arbetat för att deras handplockade Syrian National Council (senare namnändrat) främst bestående av exilsyrier utan känt stöd på marken eller av de syriska befolkningen ska få styra Syrien. Aftonbladet skriver ”Turkiets president Tayyip Erdogan sagt att han vill se internationell uppslutning för att störta Syriens president Bashar al-Assad.”
* Reuters skrev 7/11 ”The support from Saudi Arabia for the opposition did not stop but it is now intensified in an unprecedented way, and it is this that has participated in slowing the operations, delaying big achievements on the ground,” (Stödet från Saudiarabien har intensifierats i en skala som aldrig förr, och det är detta som har förhindrat stora framsteg på marken”) sa en källa till Reuters.

Alltsedan 2011 har USA öppet stött rebeller i Syrien. Hela tiden har det talats om moderata rebeller, men många rapporter från experter (till exempel Aron Lund) har påvisat att det knappast finns några moderata rebeller kvar. De har som regel gått över till mer tydliga extremist-/terroristorganisationer som al-Nusra och ISIS, och tagit med sig vapnen, eller så har de sålts till dessa grupper. USA avsatte 500 miljoner dollar för utbildning av syrier som ska kämpa mot Syriens armé – huvudkraft i kampen mot terrorismen på marken. En grupp på 75 syrier rebeller som genomgått USA:s utbildningsprogram i Turkiet hoppade snabbt av eller överlämnade sina vapen till Jabhat al-Nusra, al-Qaidas syriska filial, rapporterar USA-tidskriften Foreign Policy. Det är nog ingen större motgång för USA eftersom al-Nusra företräder USA:s intressen i sin väpnade kamp för att störta Assad. Men rapporten bekräftar vad Syriens regering sagt sedan länge. Europas och USA:s stöd åt den väpnade s k moderata oppositionen i Syrien gynnar i slutänden terrorismen. USA:s politik med minst 700 militärbaser utomlands och där man ser som sin uppgift att ha ett avgörande inflytande på politiska och ekonomiska beslut runt om i världen – enligt officiella USA-dokument – ligger bakom. Det är detta som kallas USA-imperialism, och som analyseras i boken ”USA som världspolis”
* Många har påtalat USA:s påtagligt ineffektiva bombningar av ISIS under ett års tid då ISIS samtidigt stärkts. De ryska bombningarna har förts med mycket större intensitet och de facto medfört påtagliga förluster för ISIS, i samarbete med Syriens armé. Man har kontrasterat dessa bombningar med de mycket effektiva bombningarna av Irak under några veckor våren 2003.

* Det vore bra om folk börjar förstås att politiska ledare i våra demokratier inte alls principiellt står för demokrati utomlands. (Jag diskuterar här inte frågan om i vilken utsträckning de gör de på hemmaplan).
Lavrov och Kerry
Men mötet var därmed alls ingen fiasko
. Rysslands utrikesminister Lavrov sa vid en gemensam presskonferens att deltagarna i mötet enats om de viktigaste stegen i en dialog före januari 2015. Det fanns också enighet om vilka terroristgrupper som skulle bekämpas, att öka den humanitära hjälpen till befolkningen i Syrien och försöka lösa flyktingkrisen.

Kerry sa – motsägelsefullt och liksom tidigare – att mötesdeltagrana inte kommit för att diktera villkoren för syrierna utan att dessa skulle få bestämma sin framtid själva (bortsett från Assad, tydligen). Man beslöt att försöka få till stånd diskussioner mellan Syriens regering och oppositionen före 1 januari, men det är oklart vilka som ska representera oppositionen.
Det finns också enligt en överenskommelse om eldupphör efter 6 månader, förutom att terroristgrupperna skulle fortsätta att bekämpas,
samt om att val ska hållas efter 18 månader under FN:s överinseende.
Detta ska ha bekräftats vid möte mellan Obama och Putin vid G20-mötet igår.

Sammanfattningsvis tror jag att insatserna på slagfältet – och hur de rapporteras (!) – blir avgörande för utgången i kampen mot terrorismen – och för om Västs ledare tvingas acceptera basal demokrati.

Først publisert på jinge.se

 

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

Ab 15/11 Middle East Online ABNA news Japan Times Reuters ” target=”_blank”> Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg Vinden viskar mitt namn DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenserRapport om civila dödsoffer Synapze-artikelnNewsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern OutlookSveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. VARFÖR BLÖDER PARIS?

  HISTORISKT BAKGRUND
  Jordens sista militära supermakt USA faller om EU knyter banden österut. Den franska handelsministern Mattias Fekl vill avbryta de av USA påtvingade handelssanktionerna mot Ryssland. Många franska politiker är inne på samma spår. Hela serier av mäktiga ekonomiska aktörer i Frankrike vill likadant. Precis samma utveckling äger rum i Tyskland. Ett Europa som knyter banden österut är ett ännu värre hot mot USA än alliansen mellan Ryssland och Kina. Denna allians är en amerikansk mardröm. USA:s världsherravälde är för första gången efter andra världskriget hotat.

  Den absolut största industriella satsningen i mänsklighetens historia heter «Den nya sidenvägen». Många länder i Asien storsatsar på megaprojektet. Alla vill haka på det kinesiska undret och utveckla sin egen välfärd. Nästan halva världens befolkning drar för första gången åt samma håll. Absolut ingenting kan stoppa denna historiska kraft. Om Frankrike och Tyskland inte hoppar på tåget går de en långsam sotdöd till mötes.

  Den värsta av alla tänkbara mardrömmar för USA heter därför «Eurasia» – ett utvidgat ekonomiskt samarbete mellan Västeuropa och Asien. Den amerikanska utrikespolitiken under ett helt årtionde har handlat om just denna fråga. USA vill till varje pris cementera banden med EU – och avskilja EU från öst. Denna fråga har absolut högsta prioritet. Säg bara ordet «Eurasia»- och Wall Street exploderar inifrån utan bomber!

  Tyskland och Frankrike har gjort det förr. Merkel och Hollande ställde USA åt sidan och åkte till Ryssland för att på egen hand förhandla med Putin om fred i Ukraina. USA blev rasande. USA:s sändebud i Ukraina Victoria Nudland går till historien för sitt hatiska uttalande «Fuck the EU». Om Frankrike och Tyskland inte inrättar sig i USA:s ledband hotar alliansen USA-EU att spricka. Frankrike måste varnas. Men var det välorganiserade och storskaliga terrordådet i Paris en sådan varning?

  Var det inte IS som utförde terrordådet?
  Vi måste vakna upp i verkligheten. I över ett års tid har USA och deras allierade Kanada, Australien, Storbritannien, Jordanien m fl – bombat IS ställningar i Syrien och Irak. IS har i lugn och ro kunnat expandera i provins efter provins både i Syrien och i Irak – trots att nästan halva västvärlden bombade dem. När Putin i FN meddelade att även Ryssland skulle hjälpa till i kampen mot IS, då blev den förljugna västvärlden schackmatt. Efter några veckors verkliga bombningar är IS i upplösning i västra Syrien. Hela världen har fått bevittna vad som skedde när IS ställningar började bombas i verkligheten. USA står med byxorna neddragna. Det som har hänt är en politisk megakatastrof för USA.

  Den nakna sanningen är att IS är den viktigaste länken i USA:s ansträngningar att avsätta Assadregimen och tillsätta en amerikansk marionettregim i Syrien. Det var ett genidrag av CIA att satsa på IS. Det var dessutom nära att lyckas – men i sista stund blandade sig Ryssland in i leken. Efter några veckor hade tusentals vapendepåer, fältsjukhus, träningsläger, kommunikationscentraler, fort och artilleriställningar bombats i smulor. Is är kraftigt försvagat. Slaget om storstaden Aleppo pågår just nu med full styrka. IS starka fäste i staden faller snart. Många byar runt Aleppo är rensade från IS-terrorister. IS är snart avskuret från sina försörjningsleder.

  Den nakna sanningen är att CIA utbildat många av de ledande personerna i IS. Turkiet, Israel och Saudiarabien är viktiga aktörer i det syriska dramat – och de har delvis olika agendor – men det är CIA som håller i trådarna. Om professionella terrorister från IS är ansvariga för terrordådet i Paris – då luktar det CIA lång väg. Då rusar inte Frankrike i USA:s armar. Den franska säkerhetstjänsten vet naturligtvis sanningen om IS. Det vet även många franska politiker. Min kristallkula visar att CIA har gjort bort sig fruktansvärt. Detta kommer att få enorma politiska konsekvenser.

  Många världskända ekonomiska experter varnar för att USA är på väg att falla utför ett stup – The financial Cliff. Den amerikanska ekonomin är i ett helt sanslöst miserabelt skick. USA:s politik i Mellanöstern är ännu en stor katastrof för USA. Skeendet börjar gå snabbt. En ekonomisk härdsmälta kommer snart att drabba västvärlden.

  USA ÄR REDAN I KONKURS – DOLLARN FALLER
  USA:s statsskuld är i själva verket tre gånger så hög som man tror och ligger på «65 biljoner dollar», motsvarande svindlande 566.000 miljarder kronor. Det säger den före detta chefen för Government Accountability Office, den amerikanska motsvarigheten till Riksrevisionen, uppger The Hill. David Walker har i uppdrag att oberoende granska den amerikanska statens utgifter. Den amerikanska statsskulden uppgår till drygt 18 biljoner dollar men enligt David Walker är den siffran grovt felaktig, skriver The Hill.

  ”Lägg ihop statsskulden på 18 biljoner dollar med de ofinansierade pensionerna för militärer och statsanställda, samt äldrevård och de ofinansierade delarna av Social Security och Medicare, då är den riktiga statsskulden 65 biljoner dollar”, säger David Walker.Det motsvarar hela 566.000 miljarder kronor. Han pekar på att statsskulden växer automatiskt i avsaknad av reformer. USA har tappat kontakten med verkligheten vad gäller utgifter. (SLUT CITAT ur Dagens Industri – di.se)

  MEN DETTA AVSLÖJAR BARA USA:s ENORMA LÖGN OM LANDETS SKULDSÄTTNING

  Man måste jämföra med statens inkomster för att förstå hur stor skulden är. Statsskulden jämfört med bruttonationalproduktionen (BNP) är en mycket dålig jämförelse. Orsaken är enkel att förstå. En person eller en familj kan endast minska sina skulder genom att betala av skulderna med sina disponibla inkomster. Det är precis på samma sätt med stater. En stat kan bara betala av sina skulder med hjälp av sina disponibla inkomster – statens skatteintäkter. Uppkommer ett överskott i statens finanser kan staten betala av på sina skulder. Svårare än så är det inte.

  ENLIGT «OFFICIELL» STATISTIK (data från Eurostat för EU – och data från CIA:s Factbook 2012 för USA).

  Japans NatIonella skuld / BNP är i särklass högst i världen – runt 238% (data 2012).

  USA:s Nationella skuld / BNP är enligt samma källa 106,5 %. (Det är denna siffra som är USA:s STORA LÖGN!)

  USA:s sanna Nationella skuld / BNP ligger över 350%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  DEN SKRÄMMANDE SANNINGEN ÄR ATT USA:s EKONOMI ÄR I ETT ÄNNU VÄRRE LÄGE

  Jämförelsen mellan nationell skuld och BNP ger nämligen en falsk bild av verkligheten. Om man jämför statsskulden med statens skatteintäkter – vilket ger en mycket sannare bild av en stats skuldsättning – då först inser man USA:s «chockskuld».

  * USA:s totala statsskuld jämfört med statens skatteintäkter är cirka 1500 procent!.

  * Japan ligger på andra plats i denna jämförelse – runt 900 procent.

  * Grekland ligger på tredje plats – runt 475 procent (en god statsekonomi – jämfört med USA)

  Det är därför som så många experter i ekonomi varnar för «The financial Cliff». Ingen som förstår världsekonomi tror på att dollarn överlever särskilt länge till. Det finansiella stupet är oundvikligt! USA balanserar redan på kanten till stupet.

  Det är därför som Kina och många andra länder försöker bli kvitt amerikanska statsskuldsväxlar i alla dess former. Det är därför som Kina försöker investera sina innehav av dollar i tid. Alla förbereder sig för det oundvikliga – dollarns fall – alla utom vi som inte vill veta.

  Brage Norin – Skogså Tankesmedja.

 2. Har du gjort deg noen tanker om den svenske feigheten du lider av, og hvordan unge svenske gutter som vokser opp som en hatet minoritet, vil se på dere som arvet et samfunn forntida svensker hadde bygget opp med sosial tillit, institusjoner og infrastruktur, men som nektet å gi det videre til deres egne barnebarn?

  Eller lurer jeg på hvordan det går med de apatiske asylbarna i Sverige, da det er noe leger for menneskerettigheter burde forsøkt å stoppe?

  Har du ringt Dr. Thomas Jackson ennå?

  • Jag förstår inte varför du skriver att jag lider av «den svenske feigheten». Alla norrmän borde vara glada. Det brukar sägas att «den himmelska banken går aldrig omkull» – men detta är inte sant. Det finns fler. De enda bankerna i Västeuropa som garanterat inte går omkull när dollarn faller är de norska bankerna. Oljefonderna räddar er. Ni kan känna er helt trygga. Grattis Norge.

   • Brage Norin, kommentaren fra Åke var nok adressert til gjesteblogger Anders Romelsjö.

    Åke er veldig opptatt av de apatiske asylbarna i Sverige, og av at hvite mennesker risikerer å bli en minoritet i land der de lenge har pleid å råde grunnen nesten alene. Dessuten er Åke veldig klar på at det er hvite, politisk korrekte salong-/ venstreradikalere og sosialister som ikke fatter sitt eget beste, som i stor grad har skylden for at dette kan få skje, gjennom agitasjon for masseinnvandring og praktisering av åpne grenser. Det kan også fort være at det finnes en spesifikk, på religiøst-kulturelt grunnlag selvdefinert folkegruppe i verden som er den mest offensive bakspilleren i denne sammenheng, ifølge Åke.

    Enten man er enig eller ikke enig er disse synspunkter i seg selv legitime, men problemet er todelt; for det første lider Åke av en form for tourettes som gjør at nevnte favoritt-temaer kommer opp helt ukontrollert i alle tenkbare sammenhenger enten det er relevant eller ikke. For det andre viser erfaring at Åke mener at Romelsjö er en passende person å holde personlig ansvarlig for den samlede svenske intelligentias holdninger og handlinger. Spesielt dette med mishandlede asylbarn er noe Åke liker å plage Romelsjö med.

    Jeg tviler på at du vil være i stand til å fremprovosere tics hos Åke på samme måte som Dr. Romelsjö gjør, men man kan aldri være helt sikker. Du er svensk, og Tourettes er ikke noen spøk, selv om det kan virke slik for utenforstående. Skulle det forekomme, vil jeg anbefale at du ikke tar det personlig. Det er mest en talemåte fra hans side, men selvfølgelig, det samme kan man si om alle Tourettes-pasienter. Uansett, vi har forlengst gitt opp å holde skikk på Åke. Que sera sera.

 3. Det er jo ikke noen tvil om at USA& Co, Norges Børge Brende inkludert, har som mål først og fremst å kvitte seg med Assad-regimet.
  Men det må ikke få oss til å stille oss bare kommenterende, skeptisk på sidelinja overfor Wien-utspilet nå. I hovedsak ser jeg kommunikeet derfra som en støtte til det som FNs Syria-ansvarlige, fra Kofi Annan allerede i 2011 til de Mistura i dag, har jobbet for: å få i stand forhandlinger, uten forhåndsbetingelser, mellom de stridende syriske partene. De Mistura klarte å få til dette allerede i juli i år, og alle vetomaktene i Sikkerhetsrådet sluttet seg også til dette i midten av august. Dette ble så bombet flatt av USA og Tyrkias intensivering av krigen fra slutten av juli, og Russland svarte med bombinger til støtte for Assad-siden i slutten av september

  Når Wien-møtet nå tar opp de Mistura-sporet igjen ser jeg det som uttrykk for at også USA ser at det ikke ligger an til noen snarllig militær seier i Syria (eller Irak). Uten at de dermed gir opp å slåss sitt mål med andre midler.England/Cameron fyrte jo i går igjen opp under parolen om å «bombe Assad-regimet» i kjølvannet av IS-terroren i Paris!. Obama/Kerry/Brende vil vel legge seg på sporet med at «sluttløsningen må bli uten Assad, men at repr. for hans regime kan være med på forhandlingsmøtene – hvis Wien følges opp». Så vil de sette en rød stek for Assads deltakelse når det måtte komme så langt at det skal settes ned en «overgangsregjering», som det snakkes om etter 6 mnd.
  Krigen går imidlertid videre, så lenge en ikke klarer å undergrave mobliseringsgrunnlaget for IS Verken de elelr al Nusra/al Qaida-grupperinger vil jo per definisjon ikke være med på noen forhandlinger, da de jo livnærer seg på krigene. Hvordan en skal parkere dem er en videre diskusjon, som sjølsagt henger sammen med det diplomatiske sporet vi nå diskuterer, og som jeg derfor okke følger opp her.

 4. Men Arnljot, er det ikke en betingelse for fred i Syria at IS blir knust? En av svakhetene ved uttalelsen fra Rødt på siste landstyremøtet er at den ikke sier noe om dette.

  Jeg mener at for alle anti-imperialister bør parolen nå være: Støtt Assad mot jihadistene! Først når det legale styre i Syria har vunnet territorial kontroll, er det mulig å gjennomføre politiske og konstitusjonelle endringer.

  Så vidt jeg forstår har IS nå store problemer, dels pga. framgangen til den syriske hæren, understøtta av russiske bombefly, Hizbollah og iranske soldater.

  En kilde skriver at kurdiske styrker angriper IS i Nord-Irak og deler IS-området i to (med støtte fra amerikanske bombefly) og stopper forsyningene mellom de to delene av IS.

  De franske angrepene på IS er ikke folkerettslig siden de ikke er klarlagt med Damaskus, men objektivt sett svekker de IS.

  Alle disse utenlandske maktene har selvsagt sin egen agenda, sine egne interesser å forsvare. Den militære kampen vil selvsagt ikke ødelegge for rekruttering potensiale til IS, f.eks. blant sunniene i Irak. Her må det politiske endringer til, ikke minst i Irak.
  Men etter Paris er det tross alt en større åpning for en fredsprosess. Men de statene som direkte og indirekte har støtta ulike grupper med Jihadister, er nå under press.

  Jeg mener derfor at de militære angrepene på IS heller kan forkorte krigen, i motsetning til det Rødt har uttrykt i sin uttalelse.

  • Fred, i den forstand at alle krigshandlinger i Syria opphører, er det vel et godt stykke fram til. Vi er jo vitne til en nyetablering av statsgrensene både i Syria og Irak som det ennå vil ta år før er avslutta. Sykes-Picot-ordningen synger på sin svanesang.

   Hovedtrekket ved krigen nå har vel en stund vært intervensjonskrigen som USA & deres innbyrdes konkurrerende alliansepartnere har ført mot Assad, med støttespillerne Russland, Iran og Hizbollah? Borgerkrigene har romstert innafor denne ramma.

   Assad-regimet kontroller vel knapt en tredel av territoriet og vil aldri klare å gjenerobre hele Syria militært, sjøl om alle antiimperialister skulle gå i den grøfta som Øyvind her foreslår: å heie det fram.
   Det vil heller ikke værer mulig, etter min mening, å stille IS sjakkmatt på kort sikt, dvs knuse dem, sjøl om USA, Russland, Frankrike, England, Danmark og andre som nå sier de vil intensivere den militære krigføringa mot dem koordinerer sine krefter.
   IS må fratas sitt mobiliseringsgrunnlag i sunniområdene (det skjønner også Brende, sjøl om han ennå ikke vil være med på diplomatiske trekk som kan virkeliggjøre dette!) Det innebærer bl.a. at moderate sunniorganisasjoner som Brorskapet må få bygge seg opp igjen i sunnibeltet i Syria og at Baath-klanene må få igjen noe av sin innflytelse i Anbar og andre steder i Irak. Det vil føre for langt i dette innlegget å gå videre med disse betraktningene. Men for å fart i denne prosessen, så vil det være nødvendig å få hovedaktørerne i proxy-krigene til å presse sine aktører til forhandlingsbordet for å spikre hovedtrekkene i en politisk løsning.

   I den forstand er kan Wien-møtet spille en positiv rolle , ved at forhandlingene kan starte uten forhåndskravet om at at Assad må gå av.
   (At USA og Børge Brende fortsatt mener det og vil jobbe for det er en sak, men de har ikke makt nok til å få det gjennom nå under presset som krigen nå utøver direkte mot Europa – og også mot USA).

   Hvis USA og Russland tvinger sine allierte til å dempe krigføringa mot sine respektive rivaler, og Tyrkia og Saudi Arabia & Qatar slutter å støtte opp under al Nusra og utvalgte IS-grupper, som en følge av en slik forhandlingsprosess, så kan innkapslinga av IS starte opp.
   De massive bombekampanjene må stanses fra alle sider. Sjøl om IS påføres skader materielt, så tyder det meste på at de får mer tilførsel av nye krigere enn de som blir drept av bombene. Det er bare der hvor bombingen er fulgt opp med lokale bakkestyrker at IS har måttet gi fra seg land (som i kurdiske områder i Syria og Nord Irak og i noen områder i Syria hvor Assad-hæren har kunnet rykke fram – men det har vel ført og fremst vært i al Nusra-land rundt Idlib og Aleppo og i FSA og al Nusra-områder rundt Damaskus?)

   Ellers er en nyordning i Irak viktig for å få parkert IS. Sentralregjeringen der er like mye avhengig av Iran og sjiamililts som de var under al Maliki. Sunnibeltet fortrekker fortsatt IS framfor å få sjiabødlene inn.

 5. Arnljot Ask skriver. «Fred, i den forstand at alle krigshandlinger i Syria opphører, er det vel et godt stykke fram til. Vi er jo vitne til en nyetablering av statsgrensene både i Syria og Irak som det ennå vil ta år før er avslutta. Sykes-Picot-ordningen synger på sin svanesang»
  For det første var Russlands plan om utrydde terroristene (i samarbeid med hezbollah, Iran osv. i ferd med å lykkes.) Alle kommentarfelt verden over jubla da russerne satt i gang. Til og med i Washington Post var 90% kommentarer støtte til Putin.
  USA og Vesten prøvde å sette krumfot på Russland ved å fly inn våpen, gjerne anti-tank-missiler til sine CIA-opprørere (kjapt knabba fra dem av Al Qaida og IS). Etter Paris stoppa det selvsagt opp.
  Min andre tanke er at anti-imperialister må stå hardt på Sykes-Picot og for den saks skyld gamle grenseavtaler. Skal de endres, så må det gjøres i fredstid. (Tsjekkia-Slovakia)

  Nå skjønner USA, Frankrike (og dermed buktalerdokka Brende) at bekjempelse av IS er noe å satse på. Kan høres fristende ut, men vi må holde tunga rett i munn. Plutselig kan den krigen som russerne var i ferd med å løse, føre til at hele Natos skrekkvelde slippes løs.

  » Sunnibeltet fortrekker fortsatt IS framfor å få sjiabødlene inn.» Hva mener du her? Tuller du? Når var siste selvmordsangrep fra shiaene?
  (For ordens skyld, jeg har ingen sympati for henrettelsene i Iran)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.