Nya Wienmötet – prioriterar USA & Co att få bort antiterroristledaren Assad i stället för att bekämpa ISIS?

0
Anders Romelsjö

Jag har tidigare (3/11) rapporterat om det första mötet mellan 19 stater om Syrien-konflikten, och om den överenskommelse som slöts då. (http://jinge.se/mediekritik/fred-i-syrien.htm).
Min kommentar då var :
Mycket i kommunikén är bra. Där betonas vikten av ett helt, oberoende Syrien, bekämpande av ISIS och andra terrorister, samt fortsatta möten, fria val under FN-övervakning samt att processen ska vara syrienledd. Oenighet rör främst den sannolikt populäre Assad som leder kampen mot terrorismen, som kraftsamlar i världen. USA & Co vill att han ska bort – utan att Syriens befolkning får höras, helt utanför elementär demokrati. Detta för att bli kvitt en självständig ledare och för att få inflytande i Syrien av den typ man fått i sönderslagna Irak och Libyen efter brutala krig och psykologisk demoniserande krigföring mot landets ledare. Ett rimligt krav är att de länder som intervenerat genom stöd till rebellgrupper betalar det mesta av återuppbyggnaden och av kostnaderna för flyktingar. Rysslands utrikesminister Lavrov vill se samtal mellan Syriens regering och oppositionen som USA, Turkiet och Saudiarabien stödjer. Bra.
John Kerry images

Här några reflexioner efter det andra internationella mötet om Syrien hölls i helgen med deltagande av 19 stater – dock inte Syrien! Ett av uttrycken för Västs brist på respekt för nationellt självbestämmanderätt, FN-stadga och demokrati. Assad är vald till president med stor majoritet i ett val med stort deltagande under svåra krigsförhållanden. Säkert fanns där brister. Om de var större än presidentvalet i USA i något försök till summering av olika parametrar för en sammanfattande bedömning kan diskuteras. I USA-valen är stöd från storkapitalet avgörande. Expresident Carter menar att valen i USA inte längre är demokratiska. Presidenten väljs som regel med knapp majoritet vid ett valdeltagande som når 60 % som bäst. Detta innebär att man vet att presidenten aktivt stöds av c:a 30 % av befolkningen. Men detta lilla inlägg ska ju inte handla om USA-valen – ursäkta utvidgningen.

Man skulle kunna tro att terroristdådet i Paris, och framgångar i kampen mot ISIS av Ryssland + Syriens armé samt av USA+peshmergastyrkor skulle medfört en proklamation om närmare samarbete, samt att de helt odemokratiska kraven på att anti-terroristkämpen Assad ska bort – skulle tystna. Men inte så.
ISIS
Enligt ”Middle East Online” sa USA:s utrikesminister Kerry att ett snabbt genombrott var osannolikt. Storbritanniens Hammond sa som vanligt att ”Assad måste avgå”, som vanligt utan att ta hänsyn till den syriska befolkningens vilja. USA och Storbritannien har alltsedan 2011 arbetat för att deras handplockade Syrian National Council (senare namnändrat) främst bestående av exilsyrier utan känt stöd på marken eller av de syriska befolkningen ska få styra Syrien. Aftonbladet skriver ”Turkiets president Tayyip Erdogan sagt att han vill se internationell uppslutning för att störta Syriens president Bashar al-Assad.”
* Reuters skrev 7/11 ”The support from Saudi Arabia for the opposition did not stop but it is now intensified in an unprecedented way, and it is this that has participated in slowing the operations, delaying big achievements on the ground,” (Stödet från Saudiarabien har intensifierats i en skala som aldrig förr, och det är detta som har förhindrat stora framsteg på marken”) sa en källa till Reuters.

Alltsedan 2011 har USA öppet stött rebeller i Syrien. Hela tiden har det talats om moderata rebeller, men många rapporter från experter (till exempel Aron Lund) har påvisat att det knappast finns några moderata rebeller kvar. De har som regel gått över till mer tydliga extremist-/terroristorganisationer som al-Nusra och ISIS, och tagit med sig vapnen, eller så har de sålts till dessa grupper. USA avsatte 500 miljoner dollar för utbildning av syrier som ska kämpa mot Syriens armé – huvudkraft i kampen mot terrorismen på marken. En grupp på 75 syrier rebeller som genomgått USA:s utbildningsprogram i Turkiet hoppade snabbt av eller överlämnade sina vapen till Jabhat al-Nusra, al-Qaidas syriska filial, rapporterar USA-tidskriften Foreign Policy. Det är nog ingen större motgång för USA eftersom al-Nusra företräder USA:s intressen i sin väpnade kamp för att störta Assad. Men rapporten bekräftar vad Syriens regering sagt sedan länge. Europas och USA:s stöd åt den väpnade s k moderata oppositionen i Syrien gynnar i slutänden terrorismen. USA:s politik med minst 700 militärbaser utomlands och där man ser som sin uppgift att ha ett avgörande inflytande på politiska och ekonomiska beslut runt om i världen – enligt officiella USA-dokument – ligger bakom. Det är detta som kallas USA-imperialism, och som analyseras i boken ”USA som världspolis”
* Många har påtalat USA:s påtagligt ineffektiva bombningar av ISIS under ett års tid då ISIS samtidigt stärkts. De ryska bombningarna har förts med mycket större intensitet och de facto medfört påtagliga förluster för ISIS, i samarbete med Syriens armé. Man har kontrasterat dessa bombningar med de mycket effektiva bombningarna av Irak under några veckor våren 2003.

* Det vore bra om folk börjar förstås att politiska ledare i våra demokratier inte alls principiellt står för demokrati utomlands. (Jag diskuterar här inte frågan om i vilken utsträckning de gör de på hemmaplan).
Lavrov och Kerry
Men mötet var därmed alls ingen fiasko
. Rysslands utrikesminister Lavrov sa vid en gemensam presskonferens att deltagarna i mötet enats om de viktigaste stegen i en dialog före januari 2015. Det fanns också enighet om vilka terroristgrupper som skulle bekämpas, att öka den humanitära hjälpen till befolkningen i Syrien och försöka lösa flyktingkrisen.

Kerry sa – motsägelsefullt och liksom tidigare – att mötesdeltagrana inte kommit för att diktera villkoren för syrierna utan att dessa skulle få bestämma sin framtid själva (bortsett från Assad, tydligen). Man beslöt att försöka få till stånd diskussioner mellan Syriens regering och oppositionen före 1 januari, men det är oklart vilka som ska representera oppositionen.
Det finns också enligt en överenskommelse om eldupphör efter 6 månader, förutom att terroristgrupperna skulle fortsätta att bekämpas,
samt om att val ska hållas efter 18 månader under FN:s överinseende.
Detta ska ha bekräftats vid möte mellan Obama och Putin vid G20-mötet igår.

Sammanfattningsvis tror jag att insatserna på slagfältet – och hur de rapporteras (!) – blir avgörande för utgången i kampen mot terrorismen – och för om Västs ledare tvingas acceptera basal demokrati.

Først publisert på jinge.se

 

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,

Ab 15/11 Middle East Online ABNA news Japan Times Reuters ” target=”_blank”> Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg Vinden viskar mitt namn DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenserRapport om civila dödsoffer Synapze-artikelnNewsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern OutlookSveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9

Forrige artikkelEU tar kontroll over regjeringa i Romania
Neste artikkelFrankrike har öppet stött terrorister i Syrien