Ekstrem tørke truer Amazonas

7

Vi tenker på Amazonas som fuktig regnskog, svære elver og vann over alt. Men bildet er dramatisk forandret på svært kort tid. Det kan man se i denne reportasjen fra SVT.

Den djungel som ska ånga av fukt är istället insvept i brandrök. Floder har torrlagts och löven slokar. Amazonas djungel är drabbad av den värsta torrkatastrofen på decennier. Ledande klimatforskare varnar att de globala klimatförändringarna och skogsavverkningarna tillsammans skapar en ond cirkel som på sikt hotar förvandla regnskogen till en savann. I miljonstaden Sao Paolo råder akut brist på färskvatten, bland annat eftersom regnen som bildas över Amazonas uteblivit i flera år.

Amazonas er livsviktig før Sør-Amerika, men også for hele kloden. Det enorme Amazonas-bekkenet er en klimamaskin som påvirker vær og klima, men det er også den største genbanken på jorda. Den tropiske regnskogen er hjem for halvparten av jordas arter, og regnskogen i Amazonas er den største av dem.

Regnskogen spiller også en viktig rolle i klimagassregnskapet. Trær som vokser lagrer CO2. Når trærne dør frigjøres dette. Washington Post skriver:

Trees store large amounts of carbon while they’re alive — but when they die, they release all that carbon back into the atmosphere. So as concern over global climate change continues to grow, preserving the world’s forests is also becoming a greater priority. And perhaps no area has posed more concern for scientists than the Amazon rain forest.

Forskere i Brasil mener at tørken i Amazonas skyldes en kombinasjon av global oppvarming og avskoging, skriver The Guardian.

The unprecedented drought now affecting São Paulo, South America’s giant metropolis, is believed to be caused by the absence of the “flying rivers” − the vapour clouds from the Amazon that normally bring rain to the centre and south of Brazil.

Some Brazilian scientists say the absence of rain that has dried up rivers and reservoirs in central and southeast Brazil is not just a quirk of nature, but a change brought about by a combination of the continuing deforestation of the Amazon and global warming.

This combination, they say, is reducing the role of the Amazon rainforest as a giant “water pump”, releasing billions of litres of humidity from the trees into the air in the form of vapour.

Helt fra søttitallet har det vært snakket om å verne regnskogen, og om hvor viktig dette er både for klimaet og artsmangfoldet. Konferanser har vært holdt i tusentalls og løfter er blitt avgitt. Men kapitalismen har sin egen logikk – akkumuler eller dø. Dette kravet om evig akkumulasjon har vært motoren i kapitalismens enorme vekst, men er samtidig den krafta som hensynsløst ødelegger livsvilkåra på kloden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Global værmodifikasjon må ta sin del av skylden. Når det sprayes ørsmå metallpartikler, vil fuktigheten i luften umiddelbart slå seg med på dem og det skapes kunstige skyer. Dette hindrer derfor naturlig nedbør.
  Har du ikke sett at enkelte fly legger en stripe bak seg som strekker seg fra horison til horisont og blir liggende?

 2. «Men kapitalismen har sin egen logikk – akkumuler eller dø. Dette kravet om evig akkumulasjon har vært motoren i kapitalismens enorme vekst, men er samtidig den krafta som hensynsløst ødelegger livsvilkåra på kloden.»

  Jeg vil omskrive dette litt:

  Mennesker har sin egen logikk — former dere eller dø ut. Kravet om å formere seg har vært motoren i evolusjonen og menneskeartens enorme vekst, men er samtidig den krafta som hensynsløst ødelegger livsvilkåra på kloden.

  Problemet er at det er (for mange) mennesker på jorda. Når vi får menneskebestanden ned til en million individer (som kanskje er bærekraftig på sikt), kan vi begynne å snakke om løsninger på klimakrisen. Før den tid er 90% av verdens arter blitt utryddet, bare som en direkte følge av menneskeartens blotte eksistens.

  • «Problemet er at det er (for mange) mennesker på jorda.» Hvor har du fått det i fra? Den gale menneskefiendlige fascist-eliten?
   «Når vi får menneskebestanden ned til en million individer…» Hvem er «vi»? Tror du at du er blant den millionen?

   • Har ikke fått det fra noen andre enn meg selv. Ethvert tenkende menneske skjønner at det er menneskeheten som står bak masseutryddelsen vi opplever. Vi har halvert artsmangfoldet de siste førti årene, og utrydder nå 150-200 arter per dag. Fascist-eliten bryr seg ikke så veldig mye om dette. Den bryr seg først og fremst om penger og makt.

    Vi kommer aldri ned i en million mennesker, forresten. Lær deg å tolke ironi. Det kommer til å være minst 10 milliarder mennesker i år 2100. Og da er omtrent alle andre pattedyr, og de fleste andre dyr, borte fra naturen.

 3. Det meste av regnskogen har blitt hogd ned for å rydde plass til beitedyr som brukes til kjøttproduksjon. Brasil er en av de støste produsentene av dyrefor (soya).
  Det er ikke de 7mrd. menneskene på jorda som er problemet i seg selv, men hva de foretar seg. Det å ale opp 70mrd. landdyr + 1700mrd. fjærkre i året for så å spise dem er helt vanvittig og er den desidert viktigste årsaken til økosystem ødeleggelse. På tide å gå over til et plantebasert kosthold som er bedre for helsa og ikke minst for planeten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.