Står Tyrkia bak flyktningebølgen?

0

Jeg vet at det i offisielle mediekretser er dårlig tone å spørre om det finnes noen krefter som har bidratt til å skape flyktningekrisa i 2015. WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange tror at masseflukten fra Syria er en del av USAs strategi for å styrte Bashar al-Assad. Ved å avfolke landet og tømme det for kompetente folk vil landet bli brakt til randen av kollaps.

Men nå har også en gresk avlegger av The International New York Times, nettavisa ekathimerini.com tatt opp dette. Og der hevdes det at det er Tyrkia som står bak den massive strømmen av flyktninger fra Syria og Tyrkia. NYT står USAs regjering og amerikansk etterretning svært nær, noe som både gjør at den er et propagandaorgan, men også at den har priviligert tilgang til kilder. ekathimerini.com skriver:

A sharp increase in the influx of migrants and refugees, mostly from Syria, into Greece is due in part to a shift in Turkey’s geopolitical tactics, according to diplomatic sources.

These officials link the wave of migrants into the eastern Aegean to political pressures in neighboring Turkey, which is bracing for snap elections in November, and to a recent decision by Ankara to join the US in bombing Islamic State targets in Syria. The analyses of several officials indicate that the influx from neighboring Turkey is taking place as Turkish officials look the other way or actively promote the exodus.

Er dette sannsynlig? La oss se det sånn: Har Tyrkia et motiv? Svaret er ubetinget ja, på flere nivåer. Tyrkia føler seg utestengt og dårlig behandla av EU. Tyrkia har nesten to millioner syriske flyktninger og får lite hjelp fra EU til å ta seg av dem. Tyrkia ønsker også å gjenopprette så mye som muig av det osmanske riket, og da er en ødeleggelse av Syria sentralt. Har Tyrkia mulighet til å gjøre dette? Svaret er igjen ubetinget ja. Tyrkia har bedre mulighet enn noen andre til å utløse en flyktningestrøm til Europa når som helst det måtte passe den politiske ledelsen. Er Tyrkia politisk/moralsk i stand til å gjøre dette? Ingen er svaret et ubetinget ja. Tyrkia er en hovedstøttespiller for IS i Syria. Tyrkia fører krig mot kurderne i eget land og i nabolanda. Tyrkia beveger seg mer og mer i retning av et diktatur. Og Tyrkia har allerede oppnådd store økonomiske og politiske innrømmelser fra EU på grunn av flyktningestrømmen.

Skal vi si at vi har en hovedmistenkt?

Det eneste som mangler er fingeravtrykkene, det vil si de diplomatiske telegrammene. Men de pleier jo å bli offentliggjort noen år i etterkant.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.