Sjefen for Bank of England: – Klimaendringer truer verdens finanssystem

2

Klimaendringer vil true det globale finanssystemet og verdens rikdommer på lang sikt, sa Mark Carney, sjef for Bank of England i en dyster tale til Lloyd’s of London 29.09.2015.

Mark Carney var tidligere sjef for Bank of Canada og jobbet i tretten år som ansatt i finansbanken Goldman Sachs. (Nå jobber han vel for dem som ikke-ansatt. Carney er en av de mange tidligere GS-ansatte som sitter i maktposisjoner i Europa.)

Carney så tre trusler mot finanssystemet:

There are three broad channels through which climate change can affect financial stability:
– First, physical risks: the impacts today on insurance liabilities and the value of financial assets that arise from climate- and weather-related events, such as floods and storms that damage property or disrupt trade;
– Second, liability risks: the impacts that could arise tomorrow if parties who have suffered loss or damage from the effects of climate change seek compensation from those they hold responsible.  Such claims could come decades in the future, but have the potential to hit carbon extractors and emitters – and, if they have liability cover, their insurers – the hardest;
– Finally, transition risks: the financial risks which could result from the process of adjustment towards a lower-carbon economy.  Changes in policy, technology and physical risks could prompt a reassessment of the value of a large range of assets as costs and opportunities become apparent.

Carney sa at antallet skader på grunn av ekstremvær har blitt tredoblet siden 1980-tallet og i dagens valuta var tapene da rundt 10 milliarder dollar i året i gjennomsnitt, mens tapene det siste tiåret har ligget på rundt 50 milliarder i året. Men disse tapene blekner mot hva som vil komme, i følge Carney. Dette vil ha global virkning på eiendom, migrasjon, politisk stabilitet, samt vann- og matforsyning. Han advarte også mot at store investeringer i oljeindustrien kan ende opp som stranded assets – tapte investeringer.

«Det finnes et mulighetsvindu for å gjøre noe med dette, men det er lite, og det er i ferd med å lukkes.»

Sjefen for Bank of England har nok rett i krisebeskrivelsen, men de tiltakene han vil fremme for å løse problemene bør man være på vakt mot. Det mest logiske, nemlig å avskaffe den kapitalistiske vekstmodellen, er garantert ikke blant dem.

 

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

 1. Vi bør ikke glemme at det er ledige arbeidskrefter som er et samfunns gull.
  Penger er kun byttemidler (tall). ( og renter er tall av tall.)
  Penger er et effektivt og billig byttemiddel,slik at spesialister kan verdisette innsats og bytte mot andre spesialister (oss alle).Det er denne spesialiseringen og effektiviseringen av hoder og henders innsats som gir et samfunn velstand.
  Når vi er lurt til å tro det motsatte, og har ledige arbeidskrefter og/men sulter midt i grøtfatet og løper etter fiktiver for å tjene på hverandre istedet for å tjene hverandre, gir vi makt til de som styrer det økonomiske systemet.

  Om vi kaster alt av penger og gull på havet vil vi fortsatt han den skapte velstanden, og arbeidskrefter for å produsere videre velstand, igjen på land.

 2. «Sjefen for Bank of England: – Klimaendringer truer verdens finanssystem»

  «[C]laims could come decades in the future, but have the potential to hit carbon extractors and emitters – and, if they have liability cover, their insurers – the hardest»

  Denne typen «blowback» – figurativt såvelsom bokstavelig – er det nok at finanskreftene og styrerne frykter mest.

  Det er trolig grunn til at de nå foretrekker å starte avsporende kriger, samt åpenbart søker å innføre et globalt styringssystem til å undertrykke reaksjonene på klimaforvillingene, der ren makt erstatter all logikk (unntatt maktens). Det kan ikke fungere, siden det er for sterkt i strid med naturlover pluss menneskers iboende naturlige handlingsimpulser. Men det hindrer ikke de maktsterke, men selvfordummede grupperingene i å prøve. Dessverre. Dette er den selvsikre dumheten vi står overfor.

  Etablerte makthavere er som trassige småbarn (og det er nettopp hva de er, emosjonelt umodne) – de vil heller ødelegge hele leken enn å dele de fine leketøyene sine.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.