Sjefen for Bank of England: – Klimaendringer truer verdens finanssystem

0

Klimaendringer vil true det globale finanssystemet og verdens rikdommer på lang sikt, sa Mark Carney, sjef for Bank of England i en dyster tale til Lloyd’s of London 29.09.2015.

Mark Carney var tidligere sjef for Bank of Canada og jobbet i tretten år som ansatt i finansbanken Goldman Sachs. (Nå jobber han vel for dem som ikke-ansatt. Carney er en av de mange tidligere GS-ansatte som sitter i maktposisjoner i Europa.)

Carney så tre trusler mot finanssystemet:

There are three broad channels through which climate change can affect financial stability:
– First, physical risks: the impacts today on insurance liabilities and the value of financial assets that arise from climate- and weather-related events, such as floods and storms that damage property or disrupt trade;
– Second, liability risks: the impacts that could arise tomorrow if parties who have suffered loss or damage from the effects of climate change seek compensation from those they hold responsible.  Such claims could come decades in the future, but have the potential to hit carbon extractors and emitters – and, if they have liability cover, their insurers – the hardest;
– Finally, transition risks: the financial risks which could result from the process of adjustment towards a lower-carbon economy.  Changes in policy, technology and physical risks could prompt a reassessment of the value of a large range of assets as costs and opportunities become apparent.

Carney sa at antallet skader på grunn av ekstremvær har blitt tredoblet siden 1980-tallet og i dagens valuta var tapene da rundt 10 milliarder dollar i året i gjennomsnitt, mens tapene det siste tiåret har ligget på rundt 50 milliarder i året. Men disse tapene blekner mot hva som vil komme, i følge Carney. Dette vil ha global virkning på eiendom, migrasjon, politisk stabilitet, samt vann- og matforsyning. Han advarte også mot at store investeringer i oljeindustrien kan ende opp som stranded assets – tapte investeringer.

«Det finnes et mulighetsvindu for å gjøre noe med dette, men det er lite, og det er i ferd med å lukkes.»

Sjefen for Bank of England har nok rett i krisebeskrivelsen, men de tiltakene han vil fremme for å løse problemene bør man være på vakt mot. Det mest logiske, nemlig å avskaffe den kapitalistiske vekstmodellen, er garantert ikke blant dem.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.