Sjefen for Bank of England: – Klimaendringer truer verdens finanssystem

0

Klimaendringer vil true det globale finanssystemet og verdens rikdommer på lang sikt, sa Mark Carney, sjef for Bank of England i en dyster tale til Lloyd’s of London 29.09.2015.

Mark Carney var tidligere sjef for Bank of Canada og jobbet i tretten år som ansatt i finansbanken Goldman Sachs. (Nå jobber han vel for dem som ikke-ansatt. Carney er en av de mange tidligere GS-ansatte som sitter i maktposisjoner i Europa.)

Carney så tre trusler mot finanssystemet:

There are three broad channels through which climate change can affect financial stability:
– First, physical risks: the impacts today on insurance liabilities and the value of financial assets that arise from climate- and weather-related events, such as floods and storms that damage property or disrupt trade;
– Second, liability risks: the impacts that could arise tomorrow if parties who have suffered loss or damage from the effects of climate change seek compensation from those they hold responsible.  Such claims could come decades in the future, but have the potential to hit carbon extractors and emitters – and, if they have liability cover, their insurers – the hardest;
– Finally, transition risks: the financial risks which could result from the process of adjustment towards a lower-carbon economy.  Changes in policy, technology and physical risks could prompt a reassessment of the value of a large range of assets as costs and opportunities become apparent.

Carney sa at antallet skader på grunn av ekstremvær har blitt tredoblet siden 1980-tallet og i dagens valuta var tapene da rundt 10 milliarder dollar i året i gjennomsnitt, mens tapene det siste tiåret har ligget på rundt 50 milliarder i året. Men disse tapene blekner mot hva som vil komme, i følge Carney. Dette vil ha global virkning på eiendom, migrasjon, politisk stabilitet, samt vann- og matforsyning. Han advarte også mot at store investeringer i oljeindustrien kan ende opp som stranded assets – tapte investeringer.

«Det finnes et mulighetsvindu for å gjøre noe med dette, men det er lite, og det er i ferd med å lukkes.»

Sjefen for Bank of England har nok rett i krisebeskrivelsen, men de tiltakene han vil fremme for å løse problemene bør man være på vakt mot. Det mest logiske, nemlig å avskaffe den kapitalistiske vekstmodellen, er garantert ikke blant dem.

 

Forrige artikkel– Varför tiger politikerna om stödet till al-Qaidas allierade?
Neste artikkel– Volkswagen-skandalen er en trussel mot Deutschland AG
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).