EUs «energiuavhengighet» er en bløff

0

I årevis har EU hatt planer og direktiver for å oppnå større grad av energiuavhengighet. Men EUs egne tall viser nå at alt dette er bare spillfekteri. EUs egne tall viser at unionens avhengighet av energiimport er økt.

Dette skriver Jan Herdal oljekrisa.no:

Virkeligheten finner vi godt begravd i EUs egen Eurostat. De siste tall for EUs avhengighet av importert energi er for året 2013. I løpet av tiåret fra 2003 har EUs importandel av kull økt fra 35 til 44,2 prosent, av råolje fra 78,5 til 88,4 prosent og av gass fra 52 til 65,3 prosent. 

Til tross for en ekspanderende økonomisk krise og et kraftig fall i oljeforbruket i samme periode, økte EUs importandel av råolje i perioden 2009-2013 fra 84,1 til 88,4 prosent.

Tall og fakta, og følgelig lite etterspurt av det humanistiske godhetsregimet.

EU hadde i 2013 en gjennomsnittlig importandel av «fossil» energi på 53 prosent, opp fra 48,8 prosent for ti år siden. Sju EU-medlemmer – Malta, Luxemburg, Kypros, Irland, Litauen, Belgia og Italia hadde et importbehov på mellom 75 og 100 prosent. Rett under finner vi land som Portugal, Spania, Tyskland, Østerrike, Hellas og Slovakia.

EU har produsert enorme mengder papir om grønn energi, men tallene viser at politikken har vært mislykket. Fossil energi står for 80% av verdens energiforbruk – og fortsetter å øke, i følge de nyeste tallene fra BP Statistival Review. Dette kommenterer Institute for Energy Research slik:

Despite the G7 interest in phasing out fossil fuels, fossil fuels continue to be used in global energy markets to provide increasing comfort and economic activity to nations and their citizens. India, for example, has indicated that it will use coal to bring electrification to much of its population without power. According to the Guardian[iii], 5 of the G7 countries increased their coal use between 2009 and 2013 but still demanded that poor countries slash their carbon emissions. Britain, Germany, Italy, Japan and France together burned 16 percent more coal in 2013 than 2009 and plan to construct more coal-fired power stations, according to the Guardian. Clearly, for many of the rich countries, it is do as I say and not as I do.

Dette er realitetene når våre hjemlige politikere snakker varmt om «det grønne skiftet». Det er synd ingen har funnet ut en måte å gjenvinne energi på fra politikernes varme luft.

Dette er da også en viktig grunn til at EU deltar i krigene i Midtøsten. Unionen er desperat etter å skaffe seg mer olje og gass.

Forrige artikkelDet er nødvendig med et nasjonalt oppgjør om Libya-krigen
Neste artikkelRyssland, Syrien och USA-orsakad terrorism
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).