Ryssland, Syrien och USA-orsakad terrorism

0
Anders Romelsjö

Det verkar bli allt klarare för även vissa stora massmedia (inte svenska) och kommentatorer att USA:s krigspolitik ligger bakom dödandet, kaoset i Mellanöstern, och flyktvågorna därifrån. Den som efter alla uttalanden från företrädare för USA (nedan t.ex.) inte inser att USA:s utrikespolitik kan ha orsakat stor förstörelse i Syrien och stärkt al-Qaida och ISIS är att beklaga.*

Först ett par aktualiteter:
DN skriver glädjande att fler svenskar vill se ökat flyktingmottagande. Men jag tror att än fler vill se en värld med långt färre människor som tvingas bli flyktingar.
Tysklands förbundskansler Merkel menar nu att Syriens – valde- president al-Assad som stått i ledningen för den väpnade kampen mot terrorismen i Syrien – och därmed i världen!? ska få vara en del av lösningen av krisen i Syrien! Det märkliga – och skandalösa med hänsyn till synen på demokrati och FN-stadga – är att detta inte är en självklarhet. Kommentatorn Bo-Inge Andersson säger på Sveriges Radios hemsida ”Det är en dramatisk ändring i västvärldens förhållande till den syriska diktatorn Bashar al-Assad som Tysklands förbundskansler Angela Merkel propagerar för. Vid en presskonferens efter det extra toppmötet sade hon att Syrienkrisen måste lösas genom politiska samtal – även med al-Assad.”
* Till och med notoriskt enögda DN förmedlar den gamla ”nyheten” att för stora summor USA-utbildade ”moderata rebeller” snabbt gav bort (sålde?) sina vapen till al-Nusra, närmast en filial av al-Qaida. Detta, och svårigheten att rekrytera sådana rebeller trots god ersättning säger en del om – den mycket förståeliga synen på USA.
* Enligt ”Washington” har antalet som sökt sig till ISIS fördubblats de senaste 12 månaderna. (Värst vad de vet…)

* Matti Ahtisaari (Tidigare finsk president, Nobel fredspristagare, diplomat) säger i the Guardian 15/9. <«In February 2012 7500 had died in Syrien. Now 11 millions have left their homes. “We should have prevented this from happening because this is a self-made disaster. We are paying the bills we have caused ourselves.” (http://www.theguardian.com/world/2015/sep/15/west-ignored-russian-offer-in-2012-to-have-syrias-assad-step-asid

Förre kongresstjänstemannen Rodney Martin sa i en intervju i Press TV i måndags ”USA:s ursprungliga politik var att destabilisera stater i Mellanöstern till fördel för Israel och jag tror inte att USA någonsin räknat med att Ryssland skulle sända flyg, tunga vapen och trupper till Syrien”. Hur pass representativ Martin är för Vita Huset är förstås oklart, men flera andra kommentatorer har liknande bedömningar. Martin menar – liksom USA:s förre mycket högt ansedde utrikesminister Henry Kissinger – att man måste se på Ryssland som “a significant world geo-political player” in order to “find real solutions and peace in the Middle East.” (http://www.presstv.ir/Detail/2015/09/21/430085/US-Syria-strategy-Daesh-ISIL-Takfiri-Russia-Bashar-alAssad)

“The West and the United States have been the root causes of all of the problems with their propping up of Tel Aviv,” he added. “The only real, serious fighting that is being done against ISIL terrorism and the subsequent crimes against humanity… is Russia and Iran and Syria,” Martin further said. “And we see that in some form, those three nations are working together.”

Asked to comment on recent remarks by Democratic front-runner Hillary Clinton, who criticized President Barack Obama’s policy in Syria, Martin said she is “running away from her policy and Barack Obama’s policy” which gave rise to Daesh (ISIL)”.
fd2a8ce3-272e-4bfc-9def-c6aed88cccd7

I en intervju i söndags med CBS News försökte Clinton att distansera sig från Obama-administrationens Syrien-politik (som hon varit huvudansvarig för) och menade att USA:s insatser i Syrien varit ett misslyckande. “Hillary Clinton wants to be president and her only way of separating herself from that failed policy is to deny her involvement and to criticize the policy that she invoked and she helped develop,” Martin said.
Den ledande republikanske presidentkandidaten Donald Trump säger enligt NYT ”Why are we fighting ISIS in Syria? Let them fight each other and pick up the remnants.”

* Är det fel att se de två ledande presidentkandidater i USA som skrämmande krigshökar? Bara jag som orolig?
* I en intervju i Press TV säger with Dean Henderson, an author and political commentator from Missouri that the US and its Arab allies created the al-Qaeda linked al-Nusra Front and the ISIL terrorist group so that they could justify their meddling in Syria. Henderson maintains that the Western-backed monarchies in Saudi Arabia, Qatar and Bahrain hurt the region by supporting terror groups, adding that they commit crimes against their own citizens by limiting their rights and freedoms. The US has long history of creating militant and terrorist groups in various parts of the world in order to advance its own vicious agenda, Henderson says.

http://www.presstv.ir/Detail/2015/02/06/396378/Takfiris-serve-US-objectives-in-Syria

* Jag (Anders Romelsjö) uppfattar att man i USA:s ledning ser Syrienpolitiken som ett misslyckande främst då man inte lyckats störta Assad, ledaren för den väpnade kampen mot ISIS på marken. Har inte sett att man på ansvarigt håll beklagat dödandet, flyktingströmmarna eller förstärkningen av al-Qaida och ISIS.
* Enligt Obama, Biden, förre NATO-chefen general W Clark, general Flynn m.fl. högt uppsatta företrädare för USA är ISIS en produkt av USA:s Mellanösternpolitik. Vissa, som förre chefen för CIA och f.d. överbefälhavaren i Afghanistan general Petraeus, föreslår att USA mera tydligt ska stödja, och strida tillsammans med al-Qaida. Detaljer om detta finns i tidigare blogginlägg.

Massmedia har uppmärksammat att Ryssland nu hjälper Syrien och världen i kampen mot ISIS, liksom denna blogg i tidigt skede. Syrien har i åratal fått utgöra huvudkraften i kampen mot den väpnade terrorismen på marken – medan omvärlden demoniserat landet och utmålat Assad som en blodig diktator utan fakta som skulle styrka detta.

Ryssland bygger två militärbaser utanför den stora kuststaden Latakia dit hundratusentals syrier har flytt.
* Satellitbilder från Ryssland har hjälpt den syriska armén till framgångar i strider för att återta den gamla staden Palmyra, då de kunde återta kullen Tal SyriaTel.
* Blomberg News rapporterade igår att Ryssland är beredd att ensamma genomföra flygattacker mot ISIS, om USA inte vill samarbeta om det. (http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=28463).
* Rysslands och USA:s försvarsministrar har samtalat med varandra på telefon.
* Rysslands utrikespolitiska talesperson Maria Zajarova, sa i ett uttalande igår att USA borde dra sig tillbaka från Geneve-överenskommelsen 20/6 2012 om USA inte var beredda att låta det syriska folket själva avgöra sin framtid.(http://en.mehrnews.com/news/110430/US-more-attentive-to-Russia-s-initiative-on-Syria-says-Lavrov)
USA:s utrikesminister John Kerry uppgav i dag att rysk-amerikanska förhandlingar om Syrien påbörjas inom kort. Enligt Kerry, ska president Barack Obama betrakta förhandlingarna med Ryssland som ett stort steg framåt. Kerry har även uttryckt oro för att de ryska insatserna – som tydligt riktar sig mot ISIS – innebär en eskalering av kriget i Syrien!

USA gör också en insats!
USA har avsatt 500 miljoner dollar i ett program för utbildning av syrier som ska kämpa mot Syriens armé – huvudkraften i kampen mot terrorismen på marken. En grupp på 75 syrier rebeller som genomgått USA:s utbildningsprogram i Turkiet hoppade snabbt av eller överlämnade sina vapen till Jabhat al-Nusra, al-Qaidas syriska filial, rapporterar USA-tidskriften Foreign Policy. Det är nog ingen större motgång för USA eftersom al-Nusra företräder USA:s intressen i sin väpnande kamp. Men rapporten bekräftar vad Syriens regering sagt sedan länge. Europas och USA:s stöd åt den väpnade s k moderata oppositionen i Syrien gynnar i slutänden terrorismen.

Putin räddar åter Obama?
I september 2013 räddade Ryssland USA – och Syrien – genom en fredsinsats där Syrien lovade att under FN-övervakning förstöra kemiska stridsmedel (som USA har stora lager av). Detta medförde att Obama inställde en planerad attack på Syrien, en stor attack enligt Hersh.

* Mot bakgrund av detta innebär de ryska insatserna och den ryska politiken i Syrien en möjlighet för Obama att sadla om. Kommer han att göra det? Efter att ha blivit så fruktansvärt illa behandlat och så beljuget av USA erbjuder nu Ryssland samarbete mot ISIS.. Vad säger de som lurats att ogilla Ryssland på falska grunder?

I blogginlägget 13/9 skrev jag avslutningsvis ”Sammanfattningsvis är allt stöd som underlättar för den syriska regeringen och armén, som sedan åratal utgjort huvudkraften i den väpnade kampen mot al-Qaida och ISIS bra. Inte undra på att USA visar oro. ISIS och al-Qaida är ju barn av USA:s politik och har fått – mycket väl dokumenterat stöd av USA – då de vill bekämpa Assad och ett självständigt Syrien. USA:s politik med minst 700 militärbaser utomlands och där man ser som sin uppgift att ha ett avgörande inflytande på politiska och ekonomiska beslut runt om i världen – enligt officiella USA-dokument – ligger bakom. Det är detta som kallas USA-imperialism, och som analyseras i boken ”USA som världspolis” – se här på bloggsidan!”

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.