Breene smelter fortere enn noen gang

0

I løpet av det første tiåret av det 21. århundre har isbreene i verden smeltet raskere enn noen gang. Og denne smeltinga vil fortsette sjøl om det ikke skjer noen ytterligere global oppvarming fra nå av. Det er en studie fra World Glacier Monitoring Service under ledelse av universitetet i Zürich som sier dette.

(Se bilde av Rhônebreen i 2007 og 2014.)

Senteret har samlet isbredata i 120 år og har korresponderende medlemmer i 30 land som også samler data om isbreene der. Michael Zemp, som er direktør for senteret og hovedforfatter av studien, sier:

The observed glaciers currently lose between half a metre and one metre of its ice thickness every year – this is two to three times more than the corresponding average of the 20th century. Exact measurements of this ice loss are reported from a few hundred glaciers only. However, these results are qualitatively confirmed from field and satellite-based observations for tens of thousands of glaciers around the world.

Jon Ove Hagen er norsk korrespondent til World Glacier Monitoring Service, og han sier til VG at breen Austfonna, som ligger på øya Nordaustlandet på Svalbard, og er Europas største isbre, for tida mister enorme mengder is.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.