Breene smelter fortere enn noen gang

0

I løpet av det første tiåret av det 21. århundre har isbreene i verden smeltet raskere enn noen gang. Og denne smeltinga vil fortsette sjøl om det ikke skjer noen ytterligere global oppvarming fra nå av. Det er en studie fra World Glacier Monitoring Service under ledelse av universitetet i Zürich som sier dette.

(Se bilde av Rhônebreen i 2007 og 2014.)

Senteret har samlet isbredata i 120 år og har korresponderende medlemmer i 30 land som også samler data om isbreene der. Michael Zemp, som er direktør for senteret og hovedforfatter av studien, sier:

The observed glaciers currently lose between half a metre and one metre of its ice thickness every year – this is two to three times more than the corresponding average of the 20th century. Exact measurements of this ice loss are reported from a few hundred glaciers only. However, these results are qualitatively confirmed from field and satellite-based observations for tens of thousands of glaciers around the world.

Jon Ove Hagen er norsk korrespondent til World Glacier Monitoring Service, og han sier til VG at breen Austfonna, som ligger på øya Nordaustlandet på Svalbard, og er Europas største isbre, for tida mister enorme mengder is.

Forrige artikkelNesoddspelet 2015
Neste artikkel– Ukrainas militære styrker er demoraliserte
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).