Alaskas isbreer krymper med 75 milliarder tonn i året

0
Kartet viser nedsmeltinga av isbreer i Alaska

I en ny studie har forskere ved University of Alaska i Fairbanks og andre institusjoner levert en rystende dokumentasjon: Isbreene i Alaska har krympet med gjennomsnittlig 75 milliarder tonn hvert år i perioden 1994–2013. Til sammenlikning er det omtrent halvparten av tapet fra isbreene i Antarktis. Fire år med en slik smelting gir omtrent en millimeter økning av havnivået. Det kan virke lite, men når det kommer sammen med nedsmeltinga på Grønland og i Antarktis er det overraskende mye.

Her er en animasjon som viser nedsmeltinga og variasjonene fra år til år. Og her er et kart fra NASA som viser de områdene i verden der det smelter mest is fra breene.

Tom Yualsman skriver i ImaGeo at dette er en av de raskeste nedsmeltingene i verden.

Jeg har tidligere skrevet om den raske nedsmeltinga i Vest-Antarktis og på Grønland.

De nye opplysningene fra Alaska bekrefter det jeg skrev i bloggen om Grønland: Den globale oppvarminga kommer ikke – den er her.

Både smeltinga av havisen i Arktis og smeltinga av permafrosten utgjør kritiske vippepunkter. Er man først forbi dem, er det ikke noen enkel sak å komme tilbake til den opprinnelige tilstanden, hvis det da i det hele tatt er mulig. Små gradvise endringer summerer seg opp til å bli en helt ny tilstand.

Forrige artikkelBrussel og Aten: Protester mot EUs kaldkveling av Hellas
Neste artikkelSå mange unge voksne i Europa bor med foreldrene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).