Alaskas isbreer krymper med 75 milliarder tonn i året

3
Kartet viser nedsmeltinga av isbreer i Alaska

I en ny studie har forskere ved University of Alaska i Fairbanks og andre institusjoner levert en rystende dokumentasjon: Isbreene i Alaska har krympet med gjennomsnittlig 75 milliarder tonn hvert år i perioden 1994–2013. Til sammenlikning er det omtrent halvparten av tapet fra isbreene i Antarktis. Fire år med en slik smelting gir omtrent en millimeter økning av havnivået. Det kan virke lite, men når det kommer sammen med nedsmeltinga på Grønland og i Antarktis er det overraskende mye.

Her er en animasjon som viser nedsmeltinga og variasjonene fra år til år. Og her er et kart fra NASA som viser de områdene i verden der det smelter mest is fra breene.

Tom Yualsman skriver i ImaGeo at dette er en av de raskeste nedsmeltingene i verden.

Jeg har tidligere skrevet om den raske nedsmeltinga i Vest-Antarktis og på Grønland.

De nye opplysningene fra Alaska bekrefter det jeg skrev i bloggen om Grønland: Den globale oppvarminga kommer ikke – den er her.

Både smeltinga av havisen i Arktis og smeltinga av permafrosten utgjør kritiske vippepunkter. Er man først forbi dem, er det ikke noen enkel sak å komme tilbake til den opprinnelige tilstanden, hvis det da i det hele tatt er mulig. Små gradvise endringer summerer seg opp til å bli en helt ny tilstand.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. Takker på nytt for at du holder meg opplyst! ?

    Ellers, husker jeg godt du ikke fikk igjen jobben som industriarbeider, Pål…men dere var bare på kortvarig besøk…ikke som oss som begynte å jobbe i industrien som ungdommer, og holdt på i 40-50 år ?

    • Nei, jeg fikk ikke igjen jobben og ganske få år etterpå var Oslo ikke lenger en industriby. Sjøl om du prøvde så godt du kunne var det ikke en industrijobb å få.

  2. Når det gjelder global oppvarming heter den 600 kilos gorillaen i rommet som ingen snakker om, geoengineering. «Owning the weather» og «weather as a force multiplier» har vært USAs store drøm i mange år. USA startet derfor et global omfattende geoengineerings program på slutten av 90 tallet. Konsekvensene av dette viser seg å være svært alvorlige, blant annet i form av kraftig global oppvarming. http://geoengineeringwatch.org

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.