Hellas i krise måtte kjøpe tyske og franske våpen

0

Det er ikke måte på moralsk indignasjon fra tyske talsmenn når det gjelder å rakke ned på grekerne for deres angivelige sløsing. Men det har vært svært stille fra den kanten når det gjelder å si noe om hvor mye Tyskland har tjent på den greske krisa. For ikke å snakke om hva tysk våpenindustri har tjent mens Merkel har tvunget greske pensjonister i kne.

Midt under den alvorlige krisa etter 2008 har Hellas vært det landet i EU som i prosent har brukt mest på våpen og opprustning. I 2010 lå innkjøpene på 7,1 milliarder euro mot 6,24 milliarder i 2007. Man økte altså våpenkjøpene samtidig som man kuttet i pensjonene. Og hvem tjente mest på våpenkjøpene? Surprise, surprise: Tyskland. I følge Det internasjonale fredsforskningsinstituttet SIPRI i Stockholm gikk 58% av militærutgiftene i Hellas til kjøp av tyske våpen. Det var The Independent som skrev dette i 2011. De hadde også en kommentar fra Yanis Varoufakis, som da var professor i økonomi ved Atens universitet, og han sa:

When Greek hospitals are running out of bandages, the only bit of the budget not being attacked by the EU and IMF is military expenditure. Greece is a disproportionately crucial customer for the armaments industry. In comparison to Greece’s size, it’s preposterous.

I 2010 skrev Wall Street Journal:

The deeply indebted Mediterranean nation, whose financial crisis roiled the global financial system this year, is spending more than a billion euros on two submarines from Germany. It’s also looking to spend big on six frigates and 15 search-and-rescue helicopters from France. In recent years, Greece has bought more than two dozen F16 fighter jets from the U.S. at a cost of more than €1.5 billion. .

Dette betyr naturligvis også at en del av den greske gjelda det nå forhandles om er gjeld til Tyskland (og Frankrike) for våpenkjøp. Tyskland burde i det hele tatt gå litt stillere i dørene når de kritiserer andre land for ikke å betale gjeld. Som økonomen Thomas Piketty sa til tyske Die Zeit:

Tyskland er det beste eksempelet i historien på land som ikke har betalt sin gjeld. Hverken etter første eller andre verdenskrig. Samtidig har Tyskland krevd at andre land skal betale sin gjeld.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs venner: nynazister og korrupte kjeltringer
Neste artikkelØsten er knallrød – børskrakk i Kina
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).