Hellas i krise måtte kjøpe tyske og franske våpen

0

Det er ikke måte på moralsk indignasjon fra tyske talsmenn når det gjelder å rakke ned på grekerne for deres angivelige sløsing. Men det har vært svært stille fra den kanten når det gjelder å si noe om hvor mye Tyskland har tjent på den greske krisa. For ikke å snakke om hva tysk våpenindustri har tjent mens Merkel har tvunget greske pensjonister i kne.

Midt under den alvorlige krisa etter 2008 har Hellas vært det landet i EU som i prosent har brukt mest på våpen og opprustning. I 2010 lå innkjøpene på 7,1 milliarder euro mot 6,24 milliarder i 2007. Man økte altså våpenkjøpene samtidig som man kuttet i pensjonene. Og hvem tjente mest på våpenkjøpene? Surprise, surprise: Tyskland. I følge Det internasjonale fredsforskningsinstituttet SIPRI i Stockholm gikk 58% av militærutgiftene i Hellas til kjøp av tyske våpen. Det var The Independent som skrev dette i 2011. De hadde også en kommentar fra Yanis Varoufakis, som da var professor i økonomi ved Atens universitet, og han sa:

When Greek hospitals are running out of bandages, the only bit of the budget not being attacked by the EU and IMF is military expenditure. Greece is a disproportionately crucial customer for the armaments industry. In comparison to Greece’s size, it’s preposterous.

I 2010 skrev Wall Street Journal:

The deeply indebted Mediterranean nation, whose financial crisis roiled the global financial system this year, is spending more than a billion euros on two submarines from Germany. It’s also looking to spend big on six frigates and 15 search-and-rescue helicopters from France. In recent years, Greece has bought more than two dozen F16 fighter jets from the U.S. at a cost of more than €1.5 billion. .

Dette betyr naturligvis også at en del av den greske gjelda det nå forhandles om er gjeld til Tyskland (og Frankrike) for våpenkjøp. Tyskland burde i det hele tatt gå litt stillere i dørene når de kritiserer andre land for ikke å betale gjeld. Som økonomen Thomas Piketty sa til tyske Die Zeit:

Tyskland er det beste eksempelet i historien på land som ikke har betalt sin gjeld. Hverken etter første eller andre verdenskrig. Samtidig har Tyskland krevd at andre land skal betale sin gjeld.

 

Forrige artikkelUSAs venner: nynazister og korrupte kjeltringer
Neste artikkelØsten er knallrød – børskrakk i Kina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).