Hellas i krise måtte kjøpe tyske og franske våpen

0

Det er ikke måte på moralsk indignasjon fra tyske talsmenn når det gjelder å rakke ned på grekerne for deres angivelige sløsing. Men det har vært svært stille fra den kanten når det gjelder å si noe om hvor mye Tyskland har tjent på den greske krisa. For ikke å snakke om hva tysk våpenindustri har tjent mens Merkel har tvunget greske pensjonister i kne.

Midt under den alvorlige krisa etter 2008 har Hellas vært det landet i EU som i prosent har brukt mest på våpen og opprustning. I 2010 lå innkjøpene på 7,1 milliarder euro mot 6,24 milliarder i 2007. Man økte altså våpenkjøpene samtidig som man kuttet i pensjonene. Og hvem tjente mest på våpenkjøpene? Surprise, surprise: Tyskland. I følge Det internasjonale fredsforskningsinstituttet SIPRI i Stockholm gikk 58% av militærutgiftene i Hellas til kjøp av tyske våpen. Det var The Independent som skrev dette i 2011. De hadde også en kommentar fra Yanis Varoufakis, som da var professor i økonomi ved Atens universitet, og han sa:

When Greek hospitals are running out of bandages, the only bit of the budget not being attacked by the EU and IMF is military expenditure. Greece is a disproportionately crucial customer for the armaments industry. In comparison to Greece’s size, it’s preposterous.

I 2010 skrev Wall Street Journal:

The deeply indebted Mediterranean nation, whose financial crisis roiled the global financial system this year, is spending more than a billion euros on two submarines from Germany. It’s also looking to spend big on six frigates and 15 search-and-rescue helicopters from France. In recent years, Greece has bought more than two dozen F16 fighter jets from the U.S. at a cost of more than €1.5 billion. .

Dette betyr naturligvis også at en del av den greske gjelda det nå forhandles om er gjeld til Tyskland (og Frankrike) for våpenkjøp. Tyskland burde i det hele tatt gå litt stillere i dørene når de kritiserer andre land for ikke å betale gjeld. Som økonomen Thomas Piketty sa til tyske Die Zeit:

Tyskland er det beste eksempelet i historien på land som ikke har betalt sin gjeld. Hverken etter første eller andre verdenskrig. Samtidig har Tyskland krevd at andre land skal betale sin gjeld.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.