USAs venner: nynazister og korrupte kjeltringer

0
Azov-brigaden med SS-runen Wolsangel

Kongressen i USA vedtok 11. juni 2015 enstemmig at det heretter skal være forbudt for USA å trene og utruste «den ny-nazistiske Azov-bataljonen».

At vedtaket var på sin plass, er det ikke noe tvil om. Det hanlder om virkelige nazister her. Eller som grunnleggeren og lederen av Azov-bataljonen, Andrij Biletskij har sagt:

The historic mission of our nation in this critical moment is to lead the White Races of the world in a final crusade for their survival.

Jeg antydet den gangen at vedtaket kanskje ikke ville få så stor betydning i praksis, og det viste seg å være riktig. The Daily Beast har prøvd å grave i dette, og det viste seg at svaret offisielt er at US Army ikke trener folk fra Azov-brigaden, men det er ingen som vil garantere at de ikke gjør det. For som kongressmannen Charlie Wilson sier:

The problem is that the Azov battalion is nuzzled so deeply into the Ukrainian government that they are nearly impossible to weed out.

Sannsynligvis trenes Azov-folk nå av amerikanske rådgivere fra 173rd Airborne Brigade i Lviv og de finnes sikkert også blant de 2500 ukrainske soldatene som er fløyet til Peterson Air Force Base i Colorado for å delta i øvelsen Talisman Saber 2015. For som presseansvarlig ved USAs ambassade i Kiev, Yarina Ferentsevych sier

Whether or not some may be in the lineup, that is possible. But frankly, you know, our vetting screens for human rights violations, not for ideology. Neo-Nazis, you know, can join the U.S. army too.

Men USA har også andre foretrukne venner i Ukraina, ikke minst Georgias tidligere statsminister Mikhail Saakashvili, som nylig fikk statsborgerskap av Petro Porosjenko, og ble gitt Odessa som len i rollen som guvernør.. Den notorisk korrupte Saakashvili skriver på sin Facebook-side etter et møte med USAs ambassadør i Kiev, Jeffrey Pyatt:

Vi ble enige om at amerikanske offiserer fra California vil trene en ny politistyrke i Odessa.
Den amerikanske regjeringen har avtalt å finansiere forprosjektet for registreringstjenesten og andre reformtiltak.

 

Forrige artikkelSlik har lånene til Hellas blitt brukt
Neste artikkelHellas i krise måtte kjøpe tyske og franske våpen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).