Østen er knallrød – børskrakk i Kina

2

Shanghai-børsen har opplevd et historisk krakk i juni/juli 2015. I løpet av tre uker har børsverdier for 3200 milliarder dollar forsvunnet i løse lufta. Det tilsvarer tre norske oljefond.

Krakket kommer etter en periode med en helt vill spekulasjon på kinesiske børser. I februar 2015 sto Shanghai-indeksen på ca 3000 poeng og før krakket i juni hadde den en all-time high på 5166 poeng, altså en økning på 72% på fire måneder. Man trengte ikke mye fantasi for å skjønne at dette var en boble.

Kinesiske myndigheter prøver desperat å stoppe krakket ved å gå inn med massive mengder likviditet, og ved å stoppe handelen i perioder. Kinas statsminister Li Keqiang er ute med beroligende ord til markedet og sier at Kinas økonomi har styrke til å klare dette.

Business Insider mener imidlertid at det er sterke likhetstrekk mellom krakket i Kina og børskrakket i USA i 1929, og at kinesiske myndigheter prøver å løse problmet på samme måte som USAs regjering gjorde den gangen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

  1. Tror jeg nevnte det for noen uker siden. Når eldre sitter forran terminaler, satt opp i hopetall (sannsynligvis av et eller flere firma som driver med børsspekulasjon), og bruker opp sine surt ervervede sparepenger, som skulle sikre en nogenlunde brukbar alderdom, og børsverdien LANGT overstiger verdien i selskapene, da vet du at det kommer til å gå til helvete. Nå er spørsmålet «Hva med de små, hvor mye har de tapt? Hva kommer myndighetene til å gjøre for dem? Jovisst har Kina penger, men hvor mye av det har de stående på bok? 3 oljefond er ikke småtteri, selv for Kina, så her må det eventuelt selges. Selv har jeg større tro på at myndighetene der nede, som vanlig, kommer til å gi fullstendig faen i de små, kinesere flest er jo ikke akkurat kjent for å stå på barrikadene for sine rettigheter.

  2. Et gammelt visdomsord sier at når frisøren din, taxisjåføren og ungen i gata på 12 år forteller deg hvor du kan tjene mye penger, da er det på tide å komme seg ut av aksjemarkedet.

    For ikke mange måneder siden sa en topp bankmann (i DnB tror jeg) at folk heller burde satse penger på børsen enn å ha de på sparekonto fordi rentene på sparekontoen var så lave. Siden den gang har Oslo børs falt jevnt og trutt. Med spådommer om at vi bare er halvveis nede på oljenedturen så må vi nok regne med en «korreksjon» på Oslo børs fremover.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.