Østen er knallrød – børskrakk i Kina

0

Shanghai-børsen har opplevd et historisk krakk i juni/juli 2015. I løpet av tre uker har børsverdier for 3200 milliarder dollar forsvunnet i løse lufta. Det tilsvarer tre norske oljefond.

Krakket kommer etter en periode med en helt vill spekulasjon på kinesiske børser. I februar 2015 sto Shanghai-indeksen på ca 3000 poeng og før krakket i juni hadde den en all-time high på 5166 poeng, altså en økning på 72% på fire måneder. Man trengte ikke mye fantasi for å skjønne at dette var en boble.

Kinesiske myndigheter prøver desperat å stoppe krakket ved å gå inn med massive mengder likviditet, og ved å stoppe handelen i perioder. Kinas statsminister Li Keqiang er ute med beroligende ord til markedet og sier at Kinas økonomi har styrke til å klare dette.

Business Insider mener imidlertid at det er sterke likhetstrekk mellom krakket i Kina og børskrakket i USA i 1929, og at kinesiske myndigheter prøver å løse problmet på samme måte som USAs regjering gjorde den gangen.

Forrige artikkelHellas i krise måtte kjøpe tyske og franske våpen
Neste artikkelMyten om de late grekerne
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).