Østen er knallrød – børskrakk i Kina

0

Shanghai-børsen har opplevd et historisk krakk i juni/juli 2015. I løpet av tre uker har børsverdier for 3200 milliarder dollar forsvunnet i løse lufta. Det tilsvarer tre norske oljefond.

Krakket kommer etter en periode med en helt vill spekulasjon på kinesiske børser. I februar 2015 sto Shanghai-indeksen på ca 3000 poeng og før krakket i juni hadde den en all-time high på 5166 poeng, altså en økning på 72% på fire måneder. Man trengte ikke mye fantasi for å skjønne at dette var en boble.

Kinesiske myndigheter prøver desperat å stoppe krakket ved å gå inn med massive mengder likviditet, og ved å stoppe handelen i perioder. Kinas statsminister Li Keqiang er ute med beroligende ord til markedet og sier at Kinas økonomi har styrke til å klare dette.

Business Insider mener imidlertid at det er sterke likhetstrekk mellom krakket i Kina og børskrakket i USA i 1929, og at kinesiske myndigheter prøver å løse problmet på samme måte som USAs regjering gjorde den gangen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.