Prøver EU å utløse regimeskifte i Hellas?

0

Dette spørsmålet stilles både av Deutsche Wirtscahfts Nachrichten (DWN) og av Business Insider (BI). BI skriver:

… according to a note from Mujtaba Rahman and Federico Santi at the Eurasia Group consultancy on Tuesday morning, a deal is coming. They expect an emergency euro summit, now reported by the Financial Times, to yield an agreement. But they also think the deal will be structured «in the hope of bringing about regime change» in Greece, the notes says.

Notatet fra de to konsulentene fra Eurasia Group sier:

Greece will have to legislate specific reforms for specific, incremental amounts of financing. This has two advantages. Firstly, from a creditor perspective, it will keep pressure on Greece as the government will be forced to return to parliament time and again for small amounts of financing necessary to avert default. The growing sentiment across the Euro area is that a pro-memorandum/Euro majority exists in Greece: it is just not this current majority. Therefore, the more pressure that can be kept on Greece the better, as the more likely it is a new majority will emerge that creditors are able to do business with (Tsipras losing his majority in parliament that precipitates changes to the composition of the governing coalition).

DWN mener at en viktig grunn til at Det internasjonale pengefondet (IMF) ikke vil gi mer støtte til Hellas er at de trenger de ressursene de har til å holde regimet i Kiev flytende. Så land som holder seg med fascistiske garder og dreper sine egne landsmenn er altså i så fall førstepri for IMF, mens fredelige Hellas kan gå til hundene og bli der.
DWN sier videre:
EU-byråkratene, og da i første rekke Juncker og Tusk har minst interesse av å utløse et krakk i Hellas, fordi de meget godt vet at en grexit meget vel kan innlede EUs eget sammenbrudd.
DWN mener at USA vil være interessert i å felle Syriza fordi partiet har åpnet for et utvidet samarbeid med Russland, Hellas er dermed i USAs øyne en høysikkerhetsrisiko. På den andre sida vet Washington megt vel, i følge DWN, at et sammenbrudd for Syriza kan favorisere det fascistiske Gyllent Daggry.
Min kommentar: Folk som kan sin historie vet at USA har styrtet en folkevalgt regjering i Hellas tidligere, så CIA er ikke helt ukjent med oppgaven.
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTyrkia støtter IS
Neste artikkelEn plan for å avskaffe det nasjonale demokratiet i Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).