Norges ansvar for katastrofen i Middelhavet

4
Ola Tunander blir intervjuet for Ny Tid

I et innlegg i avisa Ny Tid skriver Ola Tunander under overskriften Norges ansvar for katastrofen i Middelhavet:

Norge har et direkte ansvar for flyktningkatastrofen i Middelhavet. NATOs bombekrig i 2011 ble ledet av USA, Storbritannia og Frankrike, men Danmark og Norge sto innledningsvis for en tredjedel av bombingen. Bombekrigen ødela Libya som statsmakt. Landet består i dag av lokale armeer, mafialiknende strukturer og islamistiske styrker, som alle forsøker å forsørge seg gjennom en massiv menneskehandel, der store mengder flyktninger sendes ut på synkende skip. Denne virksomheten hadde blitt bedrevet i over ti år, men den ble stoppet av Libyas daværende leder Muammar Gaddafi. Dette var en avgjørende årsak til krigen. Via en avtale med Italia i 2008, som i praksis trådte i kraft i 2009, hadde Gaddafi gått med på å stoppe menneskesmuglingen fra byer som Benghazi og Misrata, som ga smuglerne inntekter på titalls – om ikke hundretalls – millioner. Gaddafi tok fra dem denne rikdommen, og mobiliseringen mot ham kom kort tid etter.

Tunander er forskningsprofessor ved Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO).

Faste lesere av steigan.no vil kjenne igjen argumentasjonen til Tunander, slik som her i min artikkel fra 21. april 2015 under tittelen Norges ansvar for katastrofen i Middelhavet.

Tunander avslutter slik:

Norske massemedier diskuterer hva man skal gjøre med de tusenvis av mennesker som dør i Middelhavet – men vi diskuterer ikke det faktum at vi er direkte medskyldige i at de dør.

Les hele artikkelen her.

Eller som jeg spurte i artikkelen Tallet er ikke 10.000, det er 16 millioner:

Hvofor gjør dere ingenting for å stoppe disse krigene som gjør folk til flyktninger? Hvorfor støtter dere disse krigene som gjør folk til flyktninger? I

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Og Støre later som Norge skal redde verden ved å ta imot 10000 syriske flyktninger. Jeg har ingenting imot at Norge tar imot flyktninger, men det blir kvalmende når politikerne later som de «tar ansvar» ved å «synes synd på» 10000 syrere samtidig som de er «stolte» av Norges deltakelse i krigen mot Libya.

 2. «Denne virksomheten hadde blitt bedrevet i over ti år, men den ble stoppet av Libyas daværende leder Muammar Gaddafi. Dette var en avgjørende årsak til krigen»

  Mot Gadafi , – fra » lokale armeer, mafialiknende strukturer og islamistiske styrker»
  Men vestens bombing av Libya, skyldes nok helt andre ting. Der opprettelsen av egen valuta for Afrika antagelig var den største trusselen. Igangsatt etter at Gadafi ble lurt til å stoppe sitt atom-program. ( Som også prøves mot Iran, før et angrep?)

  At krefter vil destabilisere vestlige land ved hjelp av masseinnvandring tror jeg også spiller inn.
  Dette er forøvrig lik tappingen av arbeidskrefter fra Afrika, via slavehandel vi har sett tidligere. Og selvsagt like ødeleggende for disse nasjonene som mister sine potensielle arbeidskrefter.
  Det er ikke (vestlig) valuta/penger som gir en nasjon velstand, – men hoder og hender når det blir godt organisert. Og når man ser på eget hjemmemarked som et viktig ( det viktigste) markedet. ( All produksjon MÅ ikke sendes verden rundt og penge-sammenliknes med barnearbeid i India og Kina for å være «lønnsom».)
  Dessverre ser det ut til at pengetenkningen, der penger/tall blir gitt en egenverdi utover å være et byttemiddel – og renter på penger (tall av tall) sammenliknes med potetknollevekst i jorda og korn på akset,har fått fotfeste i de fleste samfunn. Slavene passer etterhvert på seg selv.

 3. Og nå driver USA å ødelegegr infrastuktur så til de grader i Yemen slik at neste last med flyktninger skal komme til Europa. Destabiliseringsplanen virker åpenbart med Saudi som bøddel denne gangen, ikke Norge. Yemenittene har skjønt hvem som star bak og tar desperat gisler. Hva skjer når landet er i steinalderen? Hvor mange kommer hit? Lite å finne om dette her hjemme.
  http://www.nettavisen.no/nyheter/amerikanere-tatt-til-fange-i-jemen/3422793479.html

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.