Ukraina – fra Maidan til økonomisk sammenbrudd

0

De fleste av demonstrantene på Maidan i Kiev i 2014 drømte nok om frihet og økonomisk utvikling. Det de fikk var noe ganske annet. De fikk et CIA-styrt statskupp. Korrupsjonen og oligarkenes makt er minst like ille som før. I tillegg har de fått nazistiske militser, borgerkrig og et land i økonomisk ruin. Nå brennes det igjen bildekk på Maidan. Demonstrantene har rigget opp en galge i regjeringskvartalet for å protestere mot de voldsomme prisøkningene, ikke minst på oppvarming og gass. Regjeringa til Arsenij «Yats» Jatsenjuk har økt fjernvarmetariffen med 68% og for gass til og med 280%. Demonstrantene sier: dere kveler oss.

Tyske Der Spiegel summerer opp den økonomiske katastrofen i Ukraina:

  • Økonomien har falt med 17,6 % i første kvartal 2015. I siste kvartal 2014 galt det med 14,8 %
  • Den tidligere økonomiske motoren i Øst-Ukraina med sine mineraler og sin tungindustri er i stedet blitt krigssone.
  • Brudd i forbindelsene med landets viktigste handelspartner, Russland.
  • Kiev er ikke i stand til å betale regningene sine og truer med betalingsstopp. Alt tyder på et nært forestående økonomisk sammenbrudd.
  • Siden Maidan er verdien av ukrainske hryvnia redusert fra 0,12$ til 0,04$, altså til en tredel av hva den var. (Mange i den ukrainske middelklassen hadde lån i dollar.) Importvarer er blitt tilsvarende dyrere og inflasjonen totalt er antatt å bli 42% i 2015.
  • Direkte utenlandske investeringer var på 6,6 milliarder dollar i 2012 og ventes å bli 1 milliard i 2015.
  • Eksporten falt med 16,6% i 2014 målt mot 2013.
  • BNP per innbygger var i 2013 4024 $ og ventes å bli 2082 $ i 2015. Det plasserer landet på linje med det fattige utviklingslandet Papua Ny-Guinea.

Petro Porosjenko har varslet en lov som skal forhindre betaling av utenlandsgjeld. Ukraina står rett foran en konkurs, skriver Der Spiegel.

Så det Maidan-demonstrantene fikk var ikke velferd og utvikling. De fikk en sjokkdoktrine av de helt store, og som alltid i slike tilfeller: landet legges ut på billigsalg. I  følge Forbes trygler nå Jatsenjuk USA om å kjøpe landets verdier for konkurspriser.

Earlier this year, the Cabinet of Ministers approved the sale of 164 businesses slated for the auction block this year. The fund estimates the face value of these shares at 3 billion hyrvnia ($150 million) for companies that have an existing market value of 15 billion hyrvnia. Yats said that the 164 number given to him by his cabinet was too low. He wanted to increase the number to 1,200. In other words, it’s a fire sale.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.