Ukraina – fra Maidan til økonomisk sammenbrudd

0

De fleste av demonstrantene på Maidan i Kiev i 2014 drømte nok om frihet og økonomisk utvikling. Det de fikk var noe ganske annet. De fikk et CIA-styrt statskupp. Korrupsjonen og oligarkenes makt er minst like ille som før. I tillegg har de fått nazistiske militser, borgerkrig og et land i økonomisk ruin. Nå brennes det igjen bildekk på Maidan. Demonstrantene har rigget opp en galge i regjeringskvartalet for å protestere mot de voldsomme prisøkningene, ikke minst på oppvarming og gass. Regjeringa til Arsenij «Yats» Jatsenjuk har økt fjernvarmetariffen med 68% og for gass til og med 280%. Demonstrantene sier: dere kveler oss.

Tyske Der Spiegel summerer opp den økonomiske katastrofen i Ukraina:

  • Økonomien har falt med 17,6 % i første kvartal 2015. I siste kvartal 2014 galt det med 14,8 %
  • Den tidligere økonomiske motoren i Øst-Ukraina med sine mineraler og sin tungindustri er i stedet blitt krigssone.
  • Brudd i forbindelsene med landets viktigste handelspartner, Russland.
  • Kiev er ikke i stand til å betale regningene sine og truer med betalingsstopp. Alt tyder på et nært forestående økonomisk sammenbrudd.
  • Siden Maidan er verdien av ukrainske hryvnia redusert fra 0,12$ til 0,04$, altså til en tredel av hva den var. (Mange i den ukrainske middelklassen hadde lån i dollar.) Importvarer er blitt tilsvarende dyrere og inflasjonen totalt er antatt å bli 42% i 2015.
  • Direkte utenlandske investeringer var på 6,6 milliarder dollar i 2012 og ventes å bli 1 milliard i 2015.
  • Eksporten falt med 16,6% i 2014 målt mot 2013.
  • BNP per innbygger var i 2013 4024 $ og ventes å bli 2082 $ i 2015. Det plasserer landet på linje med det fattige utviklingslandet Papua Ny-Guinea.

Petro Porosjenko har varslet en lov som skal forhindre betaling av utenlandsgjeld. Ukraina står rett foran en konkurs, skriver Der Spiegel.

Så det Maidan-demonstrantene fikk var ikke velferd og utvikling. De fikk en sjokkdoktrine av de helt store, og som alltid i slike tilfeller: landet legges ut på billigsalg. I  følge Forbes trygler nå Jatsenjuk USA om å kjøpe landets verdier for konkurspriser.

Earlier this year, the Cabinet of Ministers approved the sale of 164 businesses slated for the auction block this year. The fund estimates the face value of these shares at 3 billion hyrvnia ($150 million) for companies that have an existing market value of 15 billion hyrvnia. Yats said that the 164 number given to him by his cabinet was too low. He wanted to increase the number to 1,200. In other words, it’s a fire sale.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorges ansvar for katastrofen i Middelhavet
Neste artikkel– Narsissismens triumf
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).