Mediene ønsker å glemme massakren i Odessa

21
2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.

Er det mulig for nazistisk pøbel å myrde mer enn 50 mennesker i en europeisk storby og slippe unna med det? Ett år etter massakren i Odessa er det klart at svaret er JA! 2. mai 2014 satte nazistiske pøpler fyr på Fagforeningenes hus i Odessa. Mange av dem som prøvde å komme seg unna flammene ble skutt eller slått i hjel. I alt ble mer enn femti mennesker drept av nazipøblene den dagen – noen kilder sier over 100. Både EU og USA «forlangte granskning» av massakren, men absolutt ingenting har skjedd, og morderne går fortsatt fri. Ett år etter myrderiene i Odessa er vestlige medier stort sett tause om det som skjedde.

2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.
2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.

Et planlagt massemord

De første kaotiske timene etter at brannen startet, var det motstridende meldinger om hva som hadde skjedd og hvem som sto bak. Men røyken lettet fort. Det tok svært kort tid før hovedlinjene i hendelsen ble klarlagt. Det var nazistiske bøller som sto bak. Lederne var knyttet til Høyresektoren og det fascistiske regjeringspartiet Svoboda. (Svoboda ledes av Oleh Tyahnybok, som har blitt aktivt støttet av USAs viseutenriksminister og posert på bilder med henne.) Det er også klarlagt at krefter i politiet og brannvesenet var involvert. Brannvesenet rykket ikke ut da de skulle og politiet hjalp morderne. Folk fra den fascistiske Høyresektoren brukte provokasjoner for å utløse massakren. Noen av dem tok på seg de prorussiske Sankt Georg-båndene og skjøt mot fotballhooligans for å få dem til å angripe anti-Maidan-folkene. Og noen drepte eller mishandlet folk som prøvde å flykte fra brannen. Video og foto som ble tatt på stedet umiddelbart etter massakren viser at svært mange av ofrene bare hadde brannskader i ansiktene. Andre ofre var tydeligvis skutt, stukket i hjel eller til og med, slik det skjedde med en gravid kvinne, garottert, kvalt med en metalltråd.

Ingen uavhengig granskning

Både EU-kommisjonen og USA «forlangte granskning» av massakren, men noen slik granskning har ikke skjedd. EUs daværende utenrikssjef Catherine Ashton sa:

– Det som faktisk ledet til dette tragiske tapet av så mange menneskeliv, må bli klarlagt i en uavhengig etterforskning. De som er ansvarlig for disse forbrytelsene, må stilles for retten.

Men verken EU eller Europarådet med sin humanistiske sjef Thorbjørn Jagland har gjort noe som helst for å komme til bunns i denne forbrytelsen.

Vesten har prøvd å glemme det hele, og i Ukraina sitter lederne for Høyresektoren og Svoboda, to fascistiske partier som deltok i myrderiene, ikke i fengsel, men i regjering og generalstab. Derfor har det blitt ødelagt bevis, og de fascistiske kraftene har fått lov å manipulere fakta, slik at det skal framstå som om det var anti-Maidan-aktivistene sjøl som var ansvarlige for sin egen død. The Guardian velger å markere ettårsdagen for massakren med å skrive at «det var heorisme og grusomhet på begge sider».

Men det var utvilsomt anti-Maidan-folkene som ble drept, ikke pro-Madidan-fascistee. Denne «balanserte» oppsummeringa faller derfor på sin egen urimelighet. Det ble begått drap, men ingen er dømt. Fascistene skrøt av at de «grillet coloradobiller» (coloradobiller er det fascistiske kallenavnet på de russisktalende).

«Mördarna hyllas för massakern»

Svenske Aftonbladet skiller seg ut blant vestlige medier når de på årsdagen for massakren skriver:

Mördarna hyllas för massakern” – Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår.

I dag är det ett år sedan massakern i Odessa, då minst 48 människor dödades när Fackföreningarnas hus sattes i brand av ukrainska nationalister. Före mordbranden hade anhängare och motståndare till de nya makthavarna drabbat samman, varefter runt tusen högerextremister gick till attack mot ett protestläger som byggts av oppositionella på torget framför Fackföreningarnas hus. Folk flydde då in i huset, varpå byggnaden sattes i brand. En del blev också mördade när de försökte fly ut ur den brinnande byggnaden av nationalisterna som vaktade utanför, medan polisen stod och såg på.

Många av dem som överlevde blev sedan gripna av polisen, medan angriparna gick fria.

Aftonbladet siterer redaktøren for den regimekritiske avisa Timer i Odessa, Jurij Tkatjev, som sier:

– Till och med president Petro Porosjenko har hyllat händelserna den 2 maj som en seger över ”separatismen” i Odessa, och många anhängare av Euromajdan beskriver öppet massakern som något bra, medan de flesta Odessabor ser det som en fruktansvärd tragedi.

(Det ser nå ut som om nettstedet til avisa Timer er blokkert.) Anders Romelsjö på nettstede jinge.se gjengir Aftonbladets artikkel, men skriver at han ellers ikke har lykkes å finne noen svenske medier som omtaler massakren ett år etter. (Her hyller en ukrainsk parlamentariker fra regjeringskoalisjonen morderne fra 2. mai.)

Norske medier og politikere tause

Jeg har ikke lykkes å finne noen norske medier som omtaler massakren i forbindelse med årsdagen. Klassekampen, Dagbladet, Aftenposten, NRK og Dagsavisen er tause. Den såkalte venstresida er taus. Denne tausheten er en fortsettelse av den fortielsen av de fascistiske forbrytelse som har rådd grunnen i norske medier og blant norske politikere, også de store flertallet av dem som sier at de er anti-fascistiske. Det er som det står i Aftonbladet: så lenge denne fortielsen får råde grunnen, så «uppmuntrar man till att dessa förbrytelser ska fortsätta».

 

Les også:

Hvor var du under nazi-massakren i Odessa?

Euromaidan-aktivister forsvarer drapene i Odessa

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


21 KOMMENTARER

  • Du har rett, Anna, Proletären kjører en bra linje på Ukraina. Av og til har jeg brukt stoff fra dem. Men ellers er det sørgelige greier.

 1. Spasibo ! Takk ! Du er en sjelden mann som prøver å belyse grundig de der uhyre kompliserte hendelsene der borte. Ønsker deg alt godt, og lykke til videre i arbeidet ditt .

  • Du menar alltså att vi skall läsa artikeln (Kiev-propaganda) dit din länk leder där det påstås att inga människor dog av andra skäl än eldpåverkan («found any evidence of deaths not explainable by the fire, smoke and toxic fumes.») … trots alla videoklipp där man ser hur skadade människor blir klubbade med olika föremål samt uppenbart döda döda människor liggande på marken intill väggen där de hoppat från hög höjd. Så enligt artikeln dog ingen av exempelvis kroppstrauma på grund av hopp/fall från hög höjd. Man skulle kunna påpeka mängder med håligheter i argumentation och medveten vridning av sanningen.

   Problemet med ditt försök att mörklägga sanningen är att de du skyddar och troligtvis stödjer tycker det är kul att spela in och sprida sina «hjältemod» där de attackerar och mördar de oliktänkande/de som inte kan försvara sig. Dessutom ingår det i den psykologiska krigsföringen att sätta skräck i offren och de som skulle kunna tänkas protestera eller på något annat sätt motsätta sig fascister som härjar i Ukraina.
   Före Odessa hände lynchmobb i Korsun (20.2.2014) vilket också blev rätt så väl dokumenterat av fascisterna.
   http://fortruss.blogspot.se/2015/02/korsun-massacre-anniversary-what-really.html
   https://youtu.be/pwtiw7MoRVs

   Till slut, har du någon egen vilja och tankar som du vill dela med oss i stället för att skicka länkar till ett ynkligt försök att rentvätta ändelsen i Odessa (som för övrigt nyligen hyllats av Porkoshenko).

 2. Ville bare spre denne, et intervju med John McMurtry:

  http://www.globalresearch.ca/planning-chaos-in-the-middle-east-destruction-of-societies-for-foreign-money-control/5445509

  «John McMurtry is a Fellow of the Royal Society of Canada and his work is published and translated from Latin America to Japan. He is the author and editor of the three-volume Philosophy and World Problems published by UNESCO’s Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS), and his latest book is The Cancer Stage of Capitalism/from Crisis to Cure.»

  et ord, WOW!

 3. På nyhetene på NRK radio kl 18.00 ble hendelsen nærmest omtalt i en bisetning da man meldte om at myndighetene i Ukraina hadde iverksatt store sikkerhetstiltak i Odessa i forbindelse med 1-års dagen for «opptøyene». Hendelsen med Fagforeningenes Hus ble omtalt omtrent slik: «Fagforeningenes Hus ble angrepet og begynte å brenne. Rundt 40 mennesker døde». Mer ble ikke sagt om den saken.

  Derimot fikk fjas og tøv som en britisk «kongelig fødsel» fyldig omtale og det ble spekulert i hvilket navn barnet ville få.

  • Bra. Den ligger vel ikke på nett? Ny Tid er interessant, fordi det virker som om de ikke dilter i fotsporene til main stream media.

    • Jeg har stoppet å lese den idiotiske artikkelen etter begynnelsen på avsnittet » Sammenstøtet » Ren løgn, som vanlig i norsk media og nei,Pål, Nytid valgte ikke å skille seg ut fra alle de andre avise i landet. Du er den eneste som skriver sannhet
     Takk at du finnes og takk for all arbeidet og engasjementet du har lagt inn gjennom årene!

 4. […] På denne bloggen har jeg gjentatte ganger tatt opp Odessa-massakren, og jeg har kritisert norske medier og norske regjeringsorganer for å se gjennom fingrene med at det ble gjennomført et fascistisk massemord på uskyldige mennesker i en av Europas storbyer, uten at at dette er dekket på noen forsvarlig måte og uten at den norske regjeringa og UD har gjort annet ennå pøse enda flere norske skattemillioner inn i de bunnløse kassene til Kiev-juntaen. […]

 5. […] På denne bloggen har jeg gjentatte ganger tatt opp Odessa-massakren, og jeg har kritisert norske medier og norske regjeringsorganer for å se gjennom fingrene med at det ble gjennomført et fascistisk massemord på uskyldige mennesker i en av Europas storbyer, uten at at dette er dekket på noen forsvarlig måte og uten at den norske regjeringa og UD har gjort annet ennå pøse enda flere norske skattemillioner inn i de bunnløse kassene til Kiev-juntaen. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.