Hvordan klarte Stoltenberg å kutte norske pensjoner?

5

I Sør- og Mellom-Europa går arbeidstakere i demonstrasjonstog og kaster stein og brannbomber når politikerne vil svekke pensjonene deres. Dette er land med langt svakere statsfinanser enn Norge, der behovet for kutt i pensjonsordninger for store grupper er mye mer akutt enn i Norge.

– I en rekke land har det vist seg vanskelig å kutte i kostbare pensjonsrettigheter, sier Axel West Pedersen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

Hvorfor gikk det da så greit å få dramatiske pensjonskutt gjennom i Norge?

Det er Bård Amundsen som skriver dette på Forskning.no Han fortsetter:

Ap-ledelsen med Jens Stoltenberg i spissen var den sterkeste bidragsyteren, og LO og de øvrige arbeidstakerorganisasjonene var den sentrale motstanderen, konstaterer forskerne nå i ettertid.

– I 2005 har Norge en borgerlig Bondevik-regjering. Da er Arbeiderpartiet i opposisjon og lykkes i å få LO med på et kompromiss om de viktigste prinsippene i reformen. Det gjelder ikke minst den såkalte levealdersjusteringen, som innebærer at nivået på alderspensjonen vil bli redusert i takt med økt levealder, forteller West Pedersen.

– Men for å få til dette kompromisset måtte Ap-ledelsen gå med på at AFP-ordningen videreføres og at de statsansattes gunstige pensjonsordninger får stå urørte.

Så Arbeiderpartiet klarte å spille ut LO og det store flertallet av sine egne velgere. Forskning.no bekrefter dermed det Arne Byrkjeflot og LO i Trondheim sa allerede i 2007, da de fagorganiserte streiket mot denne politikken under parolen Stans pensjonistranet!

Les også Byrkjeflots artikkel om dette i tidsskriftet Rødt!

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. «Hvordan klarte Stoltenberg å kutte norske pensjoner?»

  Svar:
  Ved å presentere regnestykkene og interessegruppene som så komplekst sammensatt at poenget generelt tap/gevinst og for hvem druknet i partsinnleggene. Selv om totalen, med inntektsreduksjon for de fattigste, er åpenbar – når tiden endelig tas til å se på nyordningene i detalj.

  Det samme gjelder NAV-«reformen» av 2014 som gjør uførepensjon til uføretrygd – igjen. Generelt tap for de protestsvake, uføre mottakerne, luftig og løfterikt begrunnet med at «nu blir alt så meget bedre…».

  Sic transit gloria mundi. Helt til likhetskravene når forgrunnen igjen. Men med den svimete norske offentligheten rådende, vil det ta litt tid.

 2. «Pensjonsranet» viser seg nå -for åpen scene.:
  Den vedtatte underregulering av de løpende pensjonene ,med 0,75% vs. gjennomsnittlig lønssutvikling,gir nedgang i kjøpkraften for pensjonistene.F.r.P.s landsmøte baler med å konstruere en slags kompensasjonsordning.
  Det hele er et makabert skue.Pensjoner og lønninger skal ned.Og-vi er på god vei.Norske lønninger -reallønninger,for normale lønnsmottakere-sank mest i hele Europa i 2014,i flg. en statistikk gjenngitt i Tysk presse.
  Det sitter langt inne,å innrømme slikt.Og-det går da ikke -i lengden-å unnta minste-og/eller uførepenjonene for nedgangen.
  Skulle det kunne lykkes,måtte alle bli minste/garanti-pensjonister.Enda fortere enn hva som tegnes p.t.
  Resultatet vil/ville bli -«urkommunisme» for normale lønnmottakere,lønnsfest for ledere i privat og offentlig tjeneste.

  Hvordan klarte Stoltendberg kunststykket?Han lente seg på den norske statsstyrte blanding av lavkristelig hensyn til de fattige,og sosialdemokratisk regulering «til beste for alle,»over de arbeidendes hoder.
  Den synkende kjøpekraft ,hos den sagngomsuste Middelklasse,forsøkes dekket inn ved to grep.:
  0-rente på boliglånet-og importert lavinntektsproletariat.

  Om de som ynder å kalle seg Venstreside ikke vokner-så stjeler F.r.P. klærne deres -enda en gang.

 3. Var det eigentleg mogleg å fortseta med pensjonane som før? Ein veit at folktrygda går med underskot. Og pengane frå oljefondet blir bruka til mange utgifter, ikkje berre pensjonar. Tilførsla til oljefondet er heller ikkje så stor no. Og arbeidsløysa har og auka. Ein bør tildømes sjå på noverdien av pensjonsutgifter i 2030. Truleg er det meir enn det oljefondet er på no. Oljepengebruken har auka så mykje at ein snart sannsynlegvis brukar heile avkastninga.

 4. Når høyre hver gang de er i posisjon kutter skattene for de rikeste og når Ap kommer til makta så øker de skattene for alle for å prøve å lappe på problemene. Men Ap er i knefall for EU og privatiserings iveren derfra. Og alt blir dyrere etter privatisering. Utgiftene blir bare fordelt på flere poster og vanskeligere å få oversikt over.

  På grunn av alt dette mangler vi skatteinntekter. Ap makter ikke å heve skattene på bedrifter og de aller rikeste. Elitene har sett oljefondet og det skal melkes!!!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.