Ukraina får kjempekreditt – kjøper våpen

0
Pensjonisten Maria i Slavjansk. (UNHCR)

Mens Hellas strever med å få EU og IMF til å godta at landet trenger hjelp til å få samfunnsøkonomien igang igjen, har IMF nå valgt å gi Ukraina en kreditt på 17,5 milliarder euro, som kan stige til 40 milliarder. I følge IMF-sjef Christine Lagarde har landet innført «reformer» som innfrir IMFs krav. Dette består stort sett i at juntaen i Kiev har vedtatt å redusere pensjonene med 15%, øke gassprisene til oppvarming med 71% og fjerne subsidier for å redusere statens kostnader.

Dette er et hardt slag mot den fattigste delen av befolkninga, skriver Deutsche Wirtschafts Nacrichten. Pensjonister, lavtlønte, barn og sjuke vil bli rammet hardt.

Dette går hånd i hånd med en storstilt privatsisering, blant annet av landbruket, noe som til en stor grad vil favorisere USAs agro-business med selskaper som Monsanto i spissen.

Samtidig vil Ukraine øke sine militære utgifter fra 1,25% til 5,2% av BNP, i følge tidligere ansatt i US State department, nå finansminister i Ukraina, Natalie Jaresko. Dette vil i stor grad favorisere amerikanske selskaper som Technologies Network Corporation.

I praksis er det europeiske skattebetalere som vil måtte dekke regninga. Ukraina er de facto konkurs og gjør ingenting for å bringe økonomien på fote. Vedtaket fra IMF betyr at George Soros har fått det som han vil. Han har lenge krevd at EU må gi Ukraina store kreditter for å kunne føre krig mot Russland. Nå får de det.

Forrige artikkelKlyftorna växer – den rikaste procenten vinnaren
Neste artikkelEn fiktiv boom
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).