De nye Rødt-velgerne

0
Bjørnar Moxnes driver tydeligvis en effektiv valgkamp. Foto fra nettsida til Moxnes

For åtte år siden kunne Rødts velgere fylle Oslo Spektrum tre ganger. Til sammenligning ville Arbeiderpartiet klart å fylle nesten 90 konserter samme sted det året. Det kunne ljomet «Ta hverandre i hånda og hold» tre måneder i strekk. Dette skriver Camilla Helen Heiervang på NRK.no. Hun skriver videre:

«I år kan om lag 70.000 nordmenn stemme Rødt for første gang. Sammen med de gamle velgerne kan de fylle Spektrum 14 ganger.

Har partiet for gamle kommunister og radikale kulturkrigere blitt moderat? Eller er revolusjonen i gang?

Hvem er de egentlig, de ferske, knallrøde velgerne?»

Hun skriver om Linda som er ferdig sykepleier og alenemamma til lille Maya. Hun var «et vanlig menneske, med en vanlig jobb».

Hun er urolig for at forskjellene i Norge begynner å ligne på dem man ser i USA.

Bekymringen dreier seg om hva som vil skje med vanlige folk hvis de med mest penger hele tiden kan kjøpe seg de beste løsningene.

Hun skriver om Erlend, som er 24 år og har nettopp flyttet hjem fra studier til leilighet, samboer – og fast jobb i industrien.

– Det motsatte av å fjerne brillestøtten til svaksynte barn – det er politikken jeg vil ha, sier han.

Analytiker og høgskolelektor Dag Inge Fjeld har undersøkt hvem de nye Rødt-velgerne er.

Folk i industrien, i servicebransjen, i hotell- og reiseliv, i byggebransjen, i helse- og omsorgssektoren stemmer annerledes enn før.

En del stemmer Frp, en del stemmer på Senterpartiet. Og mens Rødt tidligere var et av partiene med de høyest utdannede velgerne, er det nå MDG som har tatt over den plassen i statistikken, ifølge analytiker Dag Inge Fjeld.

– Rødt har særlig vokst i yrkesgruppen «ufaglærte». Der er de veldig sterke. De har også økt blant studenter, sier Fjeld.

Hvem er den nye Rødt-velgeren?

  • Rødt har særlig styrket seg blant ufaglærte
  • Rødt har også styrket seg blant uføre og arbeidsledige
  • Rødt har fortsatt en del velgere med høy utdanning, gjerne ansatt i offentlig sektor. Det kan for eksempel være akademikere og byråkrater
  • Når det gjelder enkelte sosiale «trekk» er det Rødt-velgerne som ligner mest på Frp-velgere
  • Omtrent en tredjedel av Rødts nye velgere har tidligere stemt Arbeiderpartiet
  • I byene mister Rødt noen velgere til MDG, mens i distriktet mister MDG velgere til Rødt

Rødt har hatt vind i seilene i valgkampen, men fortsatt er det 4% som gjelder. Kommer partiet over, kan det få ei stor stortingsgruppe.

Uansett er det ikke tvil om at partiet har gjort et innhogg i arbeiderklassen som det ikke har gjort før, og det at Rødt tar arbeidervelgere fra Arbeiderpartiet er det liten tvil om. Noen i partiet er kanskje ikke så glade for at de nye velgerne til partiet har enkelte sosiale «trekk» der Rødt-velgerne ligner mest på Frp-velgere. Men partiet burde tvert om ta dette som et sunnhetstegn. Da har det i så fall lykkes med å få arbeidervelgere som har gått seg vill til høyre til å stemme rødt i stedet.

Forrige artikkelUSA sier at Taliban ikke vil lykkes og signaliserer nye angrep mot Afghanistan
Neste artikkelFHI: – Vaksinerte barn kan utvikle dårligere immunitet