USA sier at Taliban ikke vil lykkes og signaliserer nye angrep mot Afghanistan

0
Taliban-soldater i Kandahar. Innfelt general Mark Milley.

USAs ydmykende nederlag overfor det de sjøl beskrev som en dårlig utstyrt hær på 70.000 geriljasoldater er tungt å svelge for verdens mest aggressive krigsmakt, og general Mark Milley, som er formann for Joint Chiefs of Staff, sier i et intervju at det er en “veldig god sannsynlighet” for at Afghanistan vil synke ned i borgerkrig. Og han lover at USA vil fortsette å bombe landet «når mulighetene byr seg».

I et intervju med Fox News sier general Milley:

«Min militære vurdering er … at forholdene sannsynligvis vil utvikle seg for en borgerkrig,» sa Milley. «Jeg vet ikke om Taliban kommer til å [kunne] konsolidere makten og etablere en regjering.»

«Jeg tror det i det minste er en veldig god sannsynlighet for en bredere borgerkrig, og det vil igjen føre til forhold som faktisk kan føre til en rekonstituering av al-Qaida eller en vekst av ISIS eller andre myriader av terrorister grupper.»

Fortsetter spionasje og forbereder ny bombing

Generalen understreket at det vil være en vanskeligere oppgave å opprettholde amerikansk sikkerhet og etterretningsinnsamling i regionen nå som USA ikke har noen offisiell tilstedeværelse i Afghanistan.

«Vi må gjenopprette noen menneskelige etterretningsnettverk, etc.,» sa han. «Og så når mulighetene byr seg, må vi fortsette å gjennomføre bombeaksjoner hvis det er en trussel mot USA.»

Strategi for den evige krigen

General Milleys uttalelser er både dumme og kriminelle. Mens svært mange andre land nå forsøker å bidra til at det kan bli nasjonal forsoning og fred i Afghanistan ser USA med forhåpning fram til mer borgerkrig, slik at de kan fortsette med det eneste de virkelig har vist at de kan: bombe et fattig land.

Men når general Milley viser til sin «militære vurdering» etter at han og hans like har gjort så langvarige og katastrofale feilvurderinger i Afghanistan, burde mediene ha grillet ham i stedet for å stå i stram giv akt.

USA har vist at de gjerne bomber Afghanistan etter at de har vært nødt til å trekke seg ut. Ni medlemmer av en familie – inkludert seks barn – ble drept i en amerikansk droneangrep rettet mot et kjøretøy i et boligområde i Kabul, fortalte en slektning til de døde en lokal journalist som jobbet med CNN. Dette melder den amerikanske nyhetskanalen.

Opprør i Panjshir-dalen?

USA har forhåpninger til at det kan bli en krig mellom Taliban og opprørere i Panjshir-dalen.

Sønnen til den legendariske militære lederen av Nordalliansen, «Løven av Panjshir», Ahmed Shah Massoud, skriver i en kronikk i Washington Post at han er klar til å følge i sin fars fotspor og reise en opprørshær i Panjshir-dalen mot de nye herskerne i Afghanistan. Den 32 år gamle Ahmad Massoud sier at deler av det tidligere afghanske elitekorpset har sluttet seg til hans sak og er klare til å ta opp kampen mot Taliban. Men han sier også at de trenger Vestens hjelp for å lykkes.

«Vi har lagre av ammunisjon og våpen som vi har tålmodig samlet siden min fars tid, fordi vi visste at denne dagen kan komme,» skriver han i kronikken og legger til at noen av styrkene som hadde sluttet seg til ham hadde tatt med seg våpnene sine.

– Hvis Taliban -krigsherrer utfører et angrep, vil de selvfølgelig møte sterk motstand fra oss, sa han.

I Panjshir er også Amrullah Saleh, den tidligere visepresidenten, som nå erklærer seg som Afghanistans «rettmessige leder».

Moon of Alabama kommenterer dette:

Saleh er en gammel CIA-agent. Rundt 1995 ble han utdannet som spion i USA og jobbet deretter som etterretningssjef, først for Nordalliansen og seinere for USAs regjering i Kabul. Det er mange i Afghanistan som misliker eller hater ham av gode grunner. Han er ikke en god leder. Ahmad Massoud er ikke en fighter, for ung og mangler troverdighet til å være leder for en motstand.

Meldinger 4. september 2021 går ut på at Taliban skal ha tatt 4 av 7 distrikter i dalen.

Moon of Alabama skriver:

Det ytre forsvaret er allerede ødelagt. Så langt har Taliban tatt Dalan Sang og Shutul og krysset inngangen til Panjshir-dalen med liten motstand. De sikter mot Bazarak, det administrative senteret i Panjshir -dalen. De har også tatt posisjoner på fjellene over dalen og opprettet blokkeringer i nord for å blokkere rømningsveien og eventuelle forsyninger fra Tadsjikistan. Panjshir styrkene kan forsinke Talibans framrykking gjennom dalen ved å legge miner for å blokkere veien og sette opp små bakhold. Men de sender allerede barn inn i kampen ettersom de ikke har tilstrekkelig mannskap til å føre en lengre eller større kamp.

En av verdens best utstyrte hærer

USAs kaotiske og uorganiserte tilbaketrekning fra Afghanistan har gjort at avansert og moderne militærutstyr for titalls milliarder dollar er falt i Talibans hender. Det er få militære styrker i verden utenom stormaktene som har så mye og så avansert militærutstyr.

En amerikansk forsvarstjenestemann bekreftet overfor AP at Talibans plutselige erobring av militært utstyr fra USA er enorm.

Opprørerne i Panjshir, derimot, har problemer, ikke bare med rekrutter, men også med forsyninger, slik at det neppe er realistisk grunnlag for USAs håp om en større borgerkrig. Det er mer sannsynlig at deres motstand er en del av prosessen fram mot forhandlinger.

Panjshir-opprøret blir en fotnote

Dette er også vurderinga til den tidligere indiske diplomaten M.K. Bhandrakumar, som skriver Indianpunchline: Panjshir revolt becomes footnote.

Han viser til at både kinesiske, iranske og russiske diplomater jobber hardt for å legge til rette for forsoning og fred i Afghanistan. Til om med Tyrkia kan komme til å spille en rolle her, slik det går fram av uttalelser både fra Ankara og Talibans Zabihullah Mujahid.

Bhandrakumar har derfor liten tro på at Panjshir-revolten vil ha noen som helst mulighet til å lykkes.

Zabihullah Mujahid: Kina vil bli vår åpning til det internasjonale markedet

Mens USA snakker om borgerkrig og bombing snakker Taliban og Kina sammen om økonomisk samarbeid og utvikling. Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid sier:

«Kinesisk bistand vil danne grunnlaget for afghansk utvikling, One Belt, One Road (BRI) vil gjenopplive den gamle silkeveien. Kina vil være vår inngangsport til internasjonale markeder.»

Forrige artikkel– Når latterliggjøring av en podkastvert er viktigere enn sannheten
Neste artikkelDe nye Rødt-velgerne
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).