Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke

0
Nytt freskomaleri i den hellige trasfigurasjonskatedralen i Kiev. Nazikollaboratører er blitt hellige forbilder og nazisymboler er gjort til ikoner. Kilde: Mintpress

I Ukraina har politikken erobret religionen og ekstreme nasjonalister gjør krigsforbrytere fra annen verdenskrig til religiøse ikoner.

Kirkesplittelser er ikke dagligdags kost. Det første store skismaet i kristendommen skjedde i 1054 da den ortodokse og katolske kirken gikk hver sin vei. Den andre splittelsen skjedde som resultat av reformasjonen på 1500-tallet da den protestantiske kirken splittet fra den katolske. Og den tredje kirkesplittelsen skjer i disse dager. Nå splittes den ortodokse kirken og motoren bak kirkesplittelsen er de ultranasjonalistiske og fascistiske kreftene i Ukraina.

Det er patriarken i Konstantinopel som har gitt den ortodokse kirken i Ukraina uavhengighet fra den russisk-ortodokse kirken og dermed skapt grunnlag for et uavhengig patriarkat i Ukraina. Den ortodokse kirken i verden har rundt 300 millioner medlemmer. Men i Istanbul (Konstantinopel) er det bare 3000 troende igjen og patriarken Bartolomeus har liten støtte i den tyrkiske ortodokse kirken.

Patriarkens støtte til utbryterne i Kiev har ført til at den russiske ortodokse kirken har brutt med patriarken i Konstantinopel, og dermed har vi en full kirkesplittelse.

Bartolomeus vurderer å flytte sitt hovedsete til Kiev og president Petro Porosjenko har i så fall lovt ham St. Andreas-kirken i Kiev. Porosjenko ser på kirkesplittelsen som et viktig ledd i sin hybridkrig mot Russland.

Som ved tidligere kirkesplittelser vil det bli strid om kirkegodset. Gitt de ekstreme holdningene til fascistene i Ukraina kan dette i verste fall bli svært voldelig.

Patriarken i Kiev er i full gang med å forme sin ukrainsk-nasjonalistiske ekstreme ortodokse kirke. Nazi-kollaboratører som Stepan Bandera og Roman Shukhevych er gjort til hellige ikoner i denne kirken, og i kirkemaleriene bruker man symbolene til Azov-brigaden, det ukrainske Waffen SS og den nazistiske Pravij sektor.

Ukrainsk-ortodokse grupper i Canada og USA, som helt siden krigen har vært kontrollert av fascistiske krefter, har deltatt aktivt i arbeidet med å skape en kirkesplittelse. Kiev er blitt det nye kraftsenteret for nazismen i Europa og nå får det også en religiøs dimensjon. Og NATO-lederne er fullstendig klar over dette når de bygger opp den ukrainske militarismen og inkluderer den i NATO.

 

Les også:

Tusenvis av fascister og nazister marsjerte i Kiev

 

Forrige artikkelMerkels regjering har ikke lenger velgernes tillit
Neste artikkel– LO har bøyd nakken, godtar ESA som part i norsk arbeidsliv
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).