Merkels regjering har ikke lenger velgernes tillit

0
Valget i Hessen ble et nytt nederlag for storkoalisjonen. Kart: Shutterstock.

Valget til landdagen i Hessen i Tyskland ble enda et dramatisk nederlag for Angela Merkels regjeringskoalisjon. Hennes kristelig-demokratiske CDU gikk tilbake med 11,4 prosentpoeng fra 38,3% i 2013 til 26,9% i valget 28. oktober 2018. Koalisjonspartneren SPD gikk det ikke bedre med. De tapte 10,6 prosentpoeng og gikk tilbake fra 30,7% til 20,1%. Koalisjonen tapte altså til sammen 22 prosentpoeng, og ville ha vært ute av stand til å danne regjering hvis dette hadde vært et valg til Forbundsdagen.

De store seierherrene i Hessen ble Grüne med 19,6% (opp fra 11,1%) og Alternative für Deutschland med 13,2% (stilte for første gang). Også FDP og Linke gikk fram.

Det elendige valgresultatet for CDU kom etter at søsterpartiet CSU i Bayern hadde gjort sitt dårligste valg noen gang siden 1950.

For SPD begynner det å gå på eksistensen løs. Det dominerende sosialdemokratiske partiet i Europa gjennom 150 år raser over ende og følger andre sosialdemokratiske partier i Europa på veien mot ubetydelighet.

Før det foreligger noen detaljert analyse er det grunn til å anta at mange middelklassevelgere har gått fra SPD til de grønne, mens mange arbeiderklassevelgere har gått fra SPD til AfD. Mange CDU-velgere må også ha gått til AfD.

Reuters skriver at valgdagsmålingene viser at bare 13% av velgerne mente at Merkel hadde vært til hjelp for CDU, ned fra 70% i 2013. Byrået skriver at dette gjenspeiler «velgernes raseri over hennes beslutning i 2015 om å ta imot nesten en million immigranter, hvorav de fleste muslimske asylsøkere».

Meningsmålingene for hele Tyskland gir enda dårligere tall for storkoalisjonen, 25% for CDU/CSU og 14% for SPD. De grønne får 19% i denne målinga og AfD 16%. SPD er altså nede på femteplass. Det vi ser er en oppsmuldring av den til nå så stabile tyske modellen i sann tid.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.