Merkels regjering har ikke lenger velgernes tillit

0
Valget i Hessen ble et nytt nederlag for storkoalisjonen. Kart: Shutterstock.

Valget til landdagen i Hessen i Tyskland ble enda et dramatisk nederlag for Angela Merkels regjeringskoalisjon. Hennes kristelig-demokratiske CDU gikk tilbake med 11,4 prosentpoeng fra 38,3% i 2013 til 26,9% i valget 28. oktober 2018. Koalisjonspartneren SPD gikk det ikke bedre med. De tapte 10,6 prosentpoeng og gikk tilbake fra 30,7% til 20,1%. Koalisjonen tapte altså til sammen 22 prosentpoeng, og ville ha vært ute av stand til å danne regjering hvis dette hadde vært et valg til Forbundsdagen.

De store seierherrene i Hessen ble Grüne med 19,6% (opp fra 11,1%) og Alternative für Deutschland med 13,2% (stilte for første gang). Også FDP og Linke gikk fram.

Det elendige valgresultatet for CDU kom etter at søsterpartiet CSU i Bayern hadde gjort sitt dårligste valg noen gang siden 1950.

For SPD begynner det å gå på eksistensen løs. Det dominerende sosialdemokratiske partiet i Europa gjennom 150 år raser over ende og følger andre sosialdemokratiske partier i Europa på veien mot ubetydelighet.

Før det foreligger noen detaljert analyse er det grunn til å anta at mange middelklassevelgere har gått fra SPD til de grønne, mens mange arbeiderklassevelgere har gått fra SPD til AfD. Mange CDU-velgere må også ha gått til AfD.

Reuters skriver at valgdagsmålingene viser at bare 13% av velgerne mente at Merkel hadde vært til hjelp for CDU, ned fra 70% i 2013. Byrået skriver at dette gjenspeiler «velgernes raseri over hennes beslutning i 2015 om å ta imot nesten en million immigranter, hvorav de fleste muslimske asylsøkere».

Meningsmålingene for hele Tyskland gir enda dårligere tall for storkoalisjonen, 25% for CDU/CSU og 14% for SPD. De grønne får 19% i denne målinga og AfD 16%. SPD er altså nede på femteplass. Det vi ser er en oppsmuldring av den til nå så stabile tyske modellen i sann tid.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFirepartsmøtet i Istanbul: Syria må sikres suverenitet, uavhengighet, enhet og territoriell integritet
Neste artikkelFramveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).