Framveksten av Ukrainas ultranasjonalistiske ortodokse kirke

0
Nytt freskomaleri i den hellige trasfigurasjonskatedralen i Kiev. Nazikollaboratører er blitt hellige forbilder og nazisymboler er gjort til ikoner. Kilde: Mintpress

I Ukraina har politikken erobret religionen og ekstreme nasjonalister gjør krigsforbrytere fra annen verdenskrig til religiøse ikoner.

Kirkesplittelser er ikke dagligdags kost. Det første store skismaet i kristendommen skjedde i 1054 da den ortodokse og katolske kirken gikk hver sin vei. Den andre splittelsen skjedde som resultat av reformasjonen på 1500-tallet da den protestantiske kirken splittet fra den katolske. Og den tredje kirkesplittelsen skjer i disse dager. Nå splittes den ortodokse kirken og motoren bak kirkesplittelsen er de ultranasjonalistiske og fascistiske kreftene i Ukraina.

Det er patriarken i Konstantinopel som har gitt den ortodokse kirken i Ukraina uavhengighet fra den russisk-ortodokse kirken og dermed skapt grunnlag for et uavhengig patriarkat i Ukraina. Den ortodokse kirken i verden har rundt 300 millioner medlemmer. Men i Istanbul (Konstantinopel) er det bare 3000 troende igjen og patriarken Bartolomeus har liten støtte i den tyrkiske ortodokse kirken.

Patriarkens støtte til utbryterne i Kiev har ført til at den russiske ortodokse kirken har brutt med patriarken i Konstantinopel, og dermed har vi en full kirkesplittelse.

Bartolomeus vurderer å flytte sitt hovedsete til Kiev og president Petro Porosjenko har i så fall lovt ham St. Andreas-kirken i Kiev. Porosjenko ser på kirkesplittelsen som et viktig ledd i sin hybridkrig mot Russland.

Som ved tidligere kirkesplittelser vil det bli strid om kirkegodset. Gitt de ekstreme holdningene til fascistene i Ukraina kan dette i verste fall bli svært voldelig.

Patriarken i Kiev er i full gang med å forme sin ukrainsk-nasjonalistiske ekstreme ortodokse kirke. Nazi-kollaboratører som Stepan Bandera og Roman Shukhevych er gjort til hellige ikoner i denne kirken, og i kirkemaleriene bruker man symbolene til Azov-brigaden, det ukrainske Waffen SS og den nazistiske Pravij sektor.

Ukrainsk-ortodokse grupper i Canada og USA, som helt siden krigen har vært kontrollert av fascistiske krefter, har deltatt aktivt i arbeidet med å skape en kirkesplittelse. Kiev er blitt det nye kraftsenteret for nazismen i Europa og nå får det også en religiøs dimensjon. Og NATO-lederne er fullstendig klar over dette når de bygger opp den ukrainske militarismen og inkluderer den i NATO.

 

Les også:

Tusenvis av fascister og nazister marsjerte i Kiev

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.