Mediesludder om «rekordvarm sommer»

0
Dagbladet 19. april 2024.

I april varslet den «redaktørstyrte» avisa Dagbladet om at sommeren i Norge i år ville komme til å bli «rekordvarm», og oppslaget ble illustrert med farger fra signalrødt til blodrødt.

Det ligger an til å bli den varmeste sommeren på sju år i Europa, ifølge et nytt tremånedersvarsel.

Nå skal det sies at avisa var ikke alene. I dansk TV2 het det: 2024 bliver med stor sandsynlighed det varmeste år nogensinde. VG: Hetebølge i fjor KAN BLI VARMERE.

Vi er en drøy uke inn i juli, og sitter dermed med en slags fasit, og det må vel være lov å si at «varslene» fra i vår har bommet på mål med noe rundt en halv fotballbane?

Og dette var det mulig å vite i april.

Klimaforsker Erik Kolstad ved forskningssenteret Climate Futures reagerte på disse «varslene» allerede da. På forskningssenterets blogg stempler han meldingene om rekordvarme som «temmelig misvisende».

Det blir feil av to grunner. For det første så har sommervarsler produsert så tidlig som april liten treffsikkerhet, de kan ikke si noe med sikkerhet om sommerværet. Og i tillegg så har de sett på feil ting, sier Kolstad til klikk.no.

Siden treffsikkerheten til de tidlige prognosene er så lav, mener Erik Kolstad at det er mye bedre å se på fasiten. Selvsagt er også årets sommerprognose usikker, men ved å sammenligne den med de faktiske værobservasjonene fra tidligere år, mener han altså at man kommer nærmere sannheten.

Og en slik analyse har Kolstad gjort. Resultatet illustrerer han med det blå kartet over. Fargene indikerer hvor stor sjansen er for at årets sommer skal bli varmest i perioden, målt i prosent.

I det aller meste av Norge og i resten av kartutsnittet, er det langt under 50 prosents sjanse for at 2024 skal bli rekordvarm, påpeker Kolstad.

Slik det ser ut per 8. juli 2024 er det Kolstad og ikke de «redaktørstyrte mediene» som har fått inn en fulltreffer.

Men vil det hjelpe? Tvilsomt.

Redaksjonene har fått i oppgave å drive «klimajournalistikk», det vil si å hausse opp en angivelig klimakatastrofe. Det er gunstig for investorene som ønsker seg panikkstemning slik at de kan drive gjennom vanvittige prosjekter de aldri ellers ville ha fått lov til.

Og derfor lager man også værkart der temperaturer litt under romtemperatur farges karmosinrødt, mens god sommervarme markeres med blodrødt.

Det er godt et vi har de «redaktørstyrte mediene» for de driver ikke nødvendigvis journalistikk, men de vet hva vi trenger å se og høre.

Forrige artikkelNATOs krigstoppmøte i Washington
Neste artikkelUSA «viser styrke» utenfor Norges kyst og på Rygge