«Operasjon barnebuss»

0
Faksimile

«Vi skal hente barna ut fra Putins klør»

Av Eva Thomassen.

Hva er sant? Hva er halvsant? Hva er litt Løgn og hva er ren løgn? Hva er propaganda og hva er politikk? Hva er deportering og hva er evakuering? Hva er en krigsforbrytelse? Hva er et våpen?? Hva er «Operasjon barnebuss»?

LO har vært i Ukraina.  

«Denne «norske» minibussen skal redde barn fra Putin».

De to største LO-forbundene har gitt en gave til Ukraina som skal hjelpe bortførte barn tilbake fra fangenskap i Russland. 

Tenk deg hvordan et barn opplever å bli kidnappet under en krig, bli tatt bort fra sine nærmeste og ført ut av landet til Russland. Tenk hva det gjør med familiene. Det er nesten ikke til å holde ut.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Fagforbundleder Mette Nord og Fellesforbundleder Jørn Eggum har denne uken vært i Ukraina, hvor de hadde med masse utstyr, blant annet droner.

De kjørte en minibuss til Ukraina, som skal brukes av ukrainske spesialstyrker som skal finne kidnappede barn i Russland og Ukraina.

Bussen skal brukes av ukrainske spesialstyrker som skal operere inne i Russland og i russisk okkuperte områder i Ukraina. De skal finne barna, frakte dem til den ukrainske grensen, hvor bussen skal ta dem trygt hjem igjen til sine familier, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

«Barnebussen» kjørte i en kortesje med seks store biler fullastet med utstyr. 

Med seg hadde de utstyr til GUR, som er den militære delen av Ukrainas etterretning, og som har lidd noen store tap i det siste. «Vi er nå med på å levere mye datautstyr og biler. De to Nissan Pathfindere som vi har med oss skal overleveres til GUR», sier Følsvik.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/wgEy2M/vi-skal-hente-barn-ut-av-putins-kloer

https://www.lo.no/hva-vi-mener/internasjonalt/nyheter-internasjonalt/lo-konvoi-til-ukraina

https://frifagbevegelse.no/nyheter/denne-norske-minibussen-skal-redde-barn-fra-putin-6.158.1047978.e14b0d0c7e

Hvem står bak «Operasjon barnebuss»? 

Initiativet kom fra ombudsmannen i Ukraina og er et samarbeid mellom LOs største forbund, Fellesforbundet og Fagforbundet, og den norske organisasjonen «Fritt Ukraina» som ble startet av Høyre-toppen Peter Frølich, for halvannet år siden.

Mottakeren av bussen er Ukrainas assisterende ombudsmann, Taras Podvirnyy. 

Podvirnyy setter seg fornøyd inn i bilen.

Den ser moderne og rask ut. Det hender at vi trenger å kjøre veldig fort når vi har klart å få ut et barn. 

Det er en omfattende prosess å spore opp barna, og det må omfattende etterforskning til før spesialsoldater kan føre barna tilbake til sin rettmessige familie.

Fritt Ukraina

Fritt Ukraina er en politisk uavhengig organisasjon som samler inn penger til utstyr som går direkte til de ukrainske styrkene og sivilforsvaret. 

Mye av utstyret er biler, droner, elektronisk utstyr og andre ting som fraktes direkte til mottakeren.

Organisasjonen ble startet av Peter Frølich, stortingsrepresentant for Høyre etter en privat tur til Ukraina. 

Formålet er å støtte det ukrainske folket i kampen mot Russland og for frihet. To tidligere statssekretærer fra Arbeiderpartiet sitter i styret og har vært sentrale under oppstarten – Morten Wetland og Torbjørn Giæver Eriksen. Organisasjonen har på halvannet år samlet inn 100 millioner kroner i form av penger og utstyr.

Dersom det medfører riktighet at LO samarbeider med ukrainsk sikkerhetstjeneste og den militære etterretningstjenesten (GUR) må jo dette ha blitt klarert med regjeringen? Ikke bare den norske, men også med Zelensky. Om det er tilfellet så er jo det en skandale. Skal ukrainske sikkerhetsstyrker ta seg inn i Russland, plukke med seg barn og frakte disse tilbake over grensen til Ukraina? Ukrainske sikkerhetsstyrker er ikke velkomne i Russland. Hva ser man for seg om hvordan russiske myndigheter skal forholde seg til at bevæpnede skvadroner….  Hvordan vet disse spesialstyrkene hvor barna er? Hvem de er? Vet sikkerhetsstyrkene navnene på barna. Får de med seg papirer tilbake til Ukraina? Er barna ukrainske? Hvordan skal de fraktes tilbake? Det er krig!

Men, først:

Norges dobbeltspor

Hvorfor har Norge begynt å engasjere seg i barn i Ukraina? Er det av omsorg for ukrainske barn eller er det et våpen Norge bruker for å promotere at «Norge er i front»?

At Norge ikke bare sender våpen til krigen i Ukraina som vitterlig rammer barn. Opptrer LO som en NGO for regjeringen med dette prosjektet «Operasjon Barnebuss»? Det er typisk norsk å være best i krig og som sivil infrastruktur. Vi ser det i Syria og ikke minst i Afghanistan. Der Norge har vært militært til stede i 20 år for å bekjempe Taliban. Stakk da Taliban kom spaserende inn i Kabul, men opptrer nå som en representant for sivilsamfunnet i samarbeid med Taliban. Oslo-avtalen er et annet eksempel. Alle disse opposisjonspartiene Norge støtter i regimeskiftekriger. Norge var på plass både i Libya og i Syria.  Norge stilte i førstedivisjon under kuppet i Ukraina i 2014 og har gjort det siden. Både militært, økonomisk og som en sivilsamfunnsstøtter.

Militært og via NGOer. Norge hadde sete i Sikkerhetsrådet inntil desember 2022. Brukte det ikke for å få slutt på krigen i Ukraina. Hvorfor ikke? Det ser vi i dag. Fred er et fremmedord. «Våpen er veien til fred» er veien til fred…

Barn i Ukraina

Ikke noe land i Europa vanskjøtter barn mer enn Ukraina. EU reagerer. En rekke internasjonale organisasjoner reagerer. Ukraina stuer bort barn, ungdom og voksne med spesielle behov i anstalter. Vi husker alle sjokket vi fikk da vi så hvordan barn i Romania ble behandlet på barnehjem. Forholdene i Ukraina er mye verre.  Ikke noe land i Europa har flere plassert på barnehjem enn Ukraina. Barnepornografi, pedofili, kjøp av barn, seksuelt misbruk av barn for å nevne noen av de groteske forholdene barn lever under i Ukraina. Ukraina er det fattigste landet i Europa. Foreldre har ikke råd til eller kapasitet til å ha barn med spesielle problemer hjemme. Det finnes ikke lokale tilbud. Det har vært krig i Ukraina siden 2014. Donbass er området som har og er mest rammet. Kiev-regimet har gjort alt de kunne for å straffe den russiske befolkningen, også barna. Helt siden 2014. Det er i disse områdene barn har vært uten tilbud.

Magnolia

Det finnes flere organisasjoner i Ukraina som er etablert for å lete etter savnede barn. Frykten er at barn i Ukraina bare forsvinner og blir seksuelt misbrukt. Magnolia er en slik organisasjon. Magnolia ble etablert i 2005. Magnolia er en del av et europeisk samarbeid.

https://magnolia.org.ua/en/content/about-us

Barn i Ukraina under krigen

Hvordan er det å være barn i Ukraina under den pågående krigen? Vi ser glansbilder av et vellykket land som blir invadert av en stygg nabo. De onde mot de gode. Barn har plutselig fått status. Har situasjon for utsatte barn plutselig blitt bedre under krigen? Inntil Russland «stjal» barn fra Ukraina til Russland? Nei. Hva har skjedd med barna Russland ikke «stjal»? Vi snakker om barn som befinner seg i områder der krigen pågår. Der barn fra før ble vanskjøttet av Kiev-regimet.

Antall bortførte barn

Ingen vet hvor mange barn som er bortførte.

Zelensky sier det er over 200 000 barn. LOs kontaktperson i Ukraina opererer med i underkant av 20 000 barn. Spørsmålet blir med andre ord hvem man skal stole på når det gjelder antall barn som befinner seg i Russland. Krigsforbryterdomstolen sier «noen hundre». Det man vet er at 369 barn er returnert fra Russland. Ditto andre veien.

Evakuering eller deportasjon til Russland?

Russlands barneombud Maria Lvova-Belova sier at rundt 730 000 barn har blitt brakt til Russland, de fleste med foreldrene eller andre slektninger, og at 2000 barn ble evakuert fra ukrainske barnehjem. Totalt har 2,5 millioner flyktet fra Ukraina til Russland.

Maria Lvova-Belova opplyser at noen av de mindreåriges foreldre ble drept, mens andre ble skilt fra sine omsorgspersoner av de raskt bevegelige frontlinjene ved starten av krigen. En rekke av dem bodde på ukrainske barnehjem i områder som Russland da okkuperte. 

Sammen med president Putin er Lvova-Belova anklaget for krigsforbrytelser av den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC). Det er utlyst arrestordre på begge.

Evakuering eller deportasjon til Israel?

Kort tid eller invasjonen 24.2. 2022 tok jøder i Ukraina med flere hundre barn fra jødiske barnehjembarn til Israel. Uten å søke Kiev om tillatelse. Barna ble smuglet ut av Ukraina. Mange hadde ikke papirer med seg. Mange uten foreldre. Mange uten at foresatte ble informert. Barna er fortsatt i Israel. Bor i leire. Israel vet ikke hva de skal gjøre med barna. Barna må lære seg hebraisk. Ingen snakker om disse barna. Hvorfor ikke? Hva er forskjellen på det Israel har gjort med barn fra Ukraina og det Russland har gjort? Hvorfor er ikke Krigsforbryterdomstolen opptatt av tidligere statsminister Bennett som ønsket barna velkommen til Israel?

Krigsforbrytelse?

Den internasjonale straffedomstolen i Haag har anklaget president Vladimir Putin og det russiske barneombudet, Maria Lvova-Belova, for krigsforbrytelser av Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag på grunn av barne-bortføringene. Det er utstedt arrestordrer på begge i forbindelse med bortføringene av ukrainske barn. 

ICCs sjefsadvokat sa at Russland har overført «minst hundrevis» av barn fra barnehjem og omsorgshjem i okkuperte regioner i Ukraina, og «mange» har blitt gitt opp for adopsjon. Ukrainske myndigheter sier Russland har fjernet mer enn 4000 barn som er foreldreløse eller ikke i foreldrenes omsorg.

https://www.icc-cpi.int/news/statement-prosecutor-karim-khan-kc-issuance-arrest-warrants-against-president-vladimir-putin

Tilbake til LO:

«Operasjon Barnebuss»

Snakker Podvirnny og LO sant?

Podvirnny påstår at «vi» har foreløpig klart å hente tilbake 388 barn.

Snakker han sant når han sier det er spesialstyrker som står bak retur av bortførte barn fra Russland? LO snakker om spesialsoldater som gjør jobben med å bringe barn tilbake til Ukraina. Holder LO og denne ombudsmannen informasjon tilbake? Ja, det gjør de. Bevisst?

Qatar som mekler

Det er verken LO, ombudsmannen eller noen spesialstyrker som henter barn tilbake.

Det er Qatar som leder familiegjenforeningsarbeidet i felleskap med både Russland og Ukraina. Qatar er en viktig humanitær aktør som ikke tar side i krigen.

Qatars ambassadør i Moskva håper Gulfstaten kan fortsette med samarbeidet.

Qatar er vert for mange ukrainere og russere som en del av meklingsarbeidet for å gjenforene familier som er adskilt av krig.

Det russiske barneombudet, Maria Lvova-Belova er en viktig person i prosessen med å utveksle barn som går begge veier. Barn til Ukraina og barn til Russland. Den samme Lvova-Belova som er anklaget av ICC for å begå krigsforbrytelser.

Maria Lvova-Belova opplyser at noen av de mindreåriges foreldre ble drept, mens andre ble skilt fra sine omsorgspersoner av de raskt bevegelige frontlinjene ved starten av krigen. En rekke av dem bodde på ukrainske barnehjem i områder som Russland da okkuperte. 

Qatar har iverksatt et omfattende psykososialt arbeid for barna og deres foreldre mens de oppholder seg i Doha. Ingen av LOs spesialstyrker er å se i Doha.

https://www.aljazeera.com/news/2024/5/22/russia-returns-six-children-to-ukraine-in-qatar-brokered-deal-state-media

Zelensky takker

Ukrainas president Volodymyr Zelensky takker Qatar for å ha bragt tilbake barn «deportert til Russland». Han unnlater imidlertid å nevne at utvekslingen gikk begge veier.

https://www.france24.com/en/europe/20240424-russia-ukraine-to-exchange-displaced-children-in-qatar-brokered-deal

Barn funnet i Tyskland

160 barn det påstås ble deportert til Russland er funnet i Tyskland.

Sjefen for Tysklands nasjonale politi opplyser at mer enn 160 barn som var forsvunnet fra ukrainsk territorium var funnet på tysk jord. Ukrainske myndigheter bekreftet nyhetene og gratulerte sine tyske kolleger med suksessen med å finne barna, uten å stille spørsmål om hvordan de forlot ukrainsk territorium og endte opp i Tyskland. Har Ukraina oversikt over hvor barna som er forsvunnet under krigen? Dette eksempelet viser at det har de ikke. EU har også slått alarm over ukrainske barn i Europa. Hvor er de – hvem tar vare på dem. Hvordan registrere barn som er alene i Europa?

https://infobrics.org/post/41007

Bring Kids Back UA

Som en del av det mylder av våpen vesten bruker for å legitimere krigen er en del rettet mot sivilsamfunnet i Ukraina. Ukraina skal fremstilles som et idealsamfunn. Bring Kids Back er en vestlig NGO med Ukrainas førstedame som frontfigur.

Førstedamen takket landene som hjelper Ukraina med å returnere barna. Men hun glemmer å fortelle at det er et samarbeid mellom Russland, Ukraina og Qatar som mekler om utveksling av barn. Ikke «det internasjonale samfunn». Ikke NATO-landene.

EU har stilt krav til Ukraina som må oppfylles før det er aktuelt med medlemskap. Det handler spesielt om behandlingen av barn. Prosjekt Bring Kid Back er nærmest som en festtale å betrakte. Førstedamen er plassert på pidestal som selve alle barns mor og omsorgsfigur. Som skal dekke til all mishandlingen av barn som finner sted i Ukraina. Hun får en smørbrødliste over hva barn i Ukraina har «hatt» som Russland nå har frarøvet barna. Mens det i realiteten er de kravene EU stiller som Ukraina oppfylle i henhold til en rekke internasjonale barnelover og konvensjoner. Dette er del av krigsspillet. Og, det er beregnet på oss. Barn er alltid en vinnersak. Alle våpen er tillatt.  

https://www.president.gov.ua/en/news/olena-zelenska-u-vistupi-na-zasidanni-parye-nashi-diti-ce-ma-88533

«Operasjon Propagandabuss»

LO:

«Russlands krig mot Ukraina er en krig mot demokratiet. En krig mot frihet, folkestyre og selvbestemmelse. En krig mot arbeiderbevegelsens verdier».

Ukraina er ikke mer demokratisk enn at det norske Storting har inngått avtale med det ukrainske parlamentet om «demokrati»-kursing. Zelensky har ødelagt fagbevegelsen. Zelensky, som forøvrig er en illegitim president hvis presidentperiode utløp i mai, vil ikke utlyse valg. Valg som i realiteten er det eneste demokratiske ved Ukraina. Han forbyr opposisjonspartier, arresterer opposisjonsledere, stenger ned alle medier. River ned staturer av noen av arbeiderbevegelsens helter og setter nazister på sokkel i stedet. Favoritten er stornazisten Bandera. Han lager statsbegravelser for nazister osv.

«At familier blir skilt fra hverandre er noe av krigens grusomheter. Og at man bruker det som en del av angrepsvåpenet, er så forferdelig at vi må gjøre det vi kan for at disse barna kan komme tilbake til familiene sine«, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Sitatet omhandler barn i Ukraina. «Operasjon Barnebuss» bringer ikke fred til ukrainske barn. Det er heller ikke meningen. LO støtter krigen.  Våpen i den ene hånda. Barn i den andre hånda. Det alvorligste ved dette er at LO samarbeider direkte med ukrainske sikkerhetsstyrker og etterretning. Ikke gjennom offisielle kanaler i Ukraina.

 

Forrige artikkelGjeldskatastrofe – hvorfor det globale sør skyr dollaren
Neste artikkelEr vi på vei mot fascisme?