Bak fasaden hos vår tids «Nero Fiddler»

0
Illustrasjonsfoto. Innfelt faksimile av BBCs oppslag.

“Factories of Disability,” – Fabrikker med funksjonshemmede

Av Eva Thomassen.

Zelensky blir sammenliknet med Nero Fiddler i en nylig reportasje i den indiske nyhetskanalen WION:

YouTube player

Hvorfor? Fordi han midt under en blodig krig tar seg tid til å stille opp til fotoshoots sammen med kona i motebladet Vogue.

Scoop for den verdensberømte fotografen Annie Leibovitz.

Men, for Zelensky? Han blir nok enda mer bejublet i NATO-landene. Kona også. Men, kanskje ikke i resten av verden? Eller kanskje ikke i hjemlandet? Ved frontlinjene der han sender en hel generasjon med unge menn i døden.

Les: Tidenes falskeste, mest PR-intensive krig

Komiker

Zelensky er komiker av yrke. Han er god foran kamera. Noe han til de grader har fått vise på storskjerm under åpningen av Cannes-festivalen, under Grammyutdelingen, i alle parlamenter i vestlige land. I FN, WEF, EU, i den amerikanske kongressen for å nevne noen.

Svarteliste

Dette kommer kort tid etter han har laget en svarteliste over internasjonalt kjente personer som han påstår promoterer «russisk propaganda». Center for Countering Disinformation,” has published a blacklist of individuals deemed to be “promoting Russian propaganda.”

Den verdenskjente gravejournalisten Glenn Greenwald, den amerikanske senatoren Rand Paul, forfatteren og forskeren John Mearsheimer er på lista. Han er vel den i verden som har skrevet mest om akkurat det vi ser utfolde seg nå i Ukraina. Han hevder, med rette, at Russland ser på Ukrainsk medlemskap i NATO som en eksistensielle trussel mot Russlands sikkerhet og viser til Cubakrisen i 1962. (han er forøvrig verdt å lytte til )

Sparken

Rett før denne skandalen gir Zelensky en rekke av de viktigste politiske toppfigurene rundt seg sparken.

Tilbake til virkeligheten

Men, først

Ukraina

  • Landet med det største militærbudsjettet i Europa- 
  • Landet med den sykeste og fattigste befolkningen i Europa.
  • Landet der fagforeninger er forbudt
  • Landet der presidenten stenger ned aviser og partier etter forgodtbefinnende. Nå er alle partier og medier forbudt- bortsett fra hans egen parti og mediet han kontrollerer selv.
  • Pensjonen er på ca. 500,- pr. mnd.
  • Landet med mest korrupsjon i Europa.
  • Landet som tillater salg av jordbruksområder til private- også utlendinger

Les: „Unsere europäischen Werte“: 1,21 Euro Mindestlohn in der Ukraine

  • Ukraina er det landet i Europa som sammen med Tyrkia og Vatikanstaten, har de strengeste lovene mot homofili
  • Ukraina er det landet i Europa som har 1,2 millioner registrerte håndvåpen og mellom 2- 6 millioner uregistrerte håndvåpen. (før krigen)
  • Ukraina har det største antallet barn som bor på institusjoner i Europa.

Barnehjem i Ukraina: Barn bundet og menn i barnesenger

Romania 1989: De som er gamle nok vil huske de sjokkerende bildene fra barnehjem i Romania som ble avslørt i 1989 etter Nicolae Ceaușescus fall?

Growing up in a Romanian orphanage

Following the fall of Romania’s Communist dictator Nicolae Ceausescu in 1989, the world was shocked to learn of the appalling conditions in the country’s orphanages. 

Ukraina 2022

 I dag, i 2022, finner man minst like sjokkerende bilder fra barnehjem eller i oppbevaringsfabrikker om du vil, i Ukraina. Fabrikker der mennesker med særskilte behov oppbevares.

BBC fulgte organisasjonen Disability Rights International i ukrainske institusjoner for barn med funksjonshemminger. Advarer mot sterke bilder og filmer i reportasjen.

BBC followed Disability Rights International into Ukraine institutions for children with disabilities

Funksjonshemmede i anstalter rundt i hele Ukraina blir mishandlet og neglisjert, ifølge britiske BBC News-, som har fått tilgang til fem institusjoner og oppdaget omfattende overgrep og mishandling, inkludert tenåringer som var holdt fast i barnesenger i årevis.

De fant opptil 100 000 barn og unge som levde under umenneskelige forhold i ukrainske barnehjem, mange av dem var ikke engang foreldreløse. 

I reportasjen får vi høre om Vasyl Velychko.

Vasyl har vært bundet til en benk på en bakende varm dag i timevis, men ingen som hører skrikene hans vil gjøre noe.

18-åringen er en av tusenvis av funksjonshemmede som bor på Ukrainas barnehjem.

Vasyl, som har epilepsi og lærevansker, bor på et barnehjem i utkanten av byen Chernivtsi i det sørvestlige Ukraina.

Tenåringen har på seg bleie. Han vugger frem og tilbake og gir av og til et langt høyt skrik, men personalet reagerer ikke.

De er slitne og overarbeidede.

Familien til Vasyl forsøkte å få han utredet da han var liten – til og med konsultert en nevrokirurg fra Storbritannia – for å hjelpe ham med å få den støtten han trengte.

Men et dårlig helse- og sosialsystem gjorde at de slet med å forsørge ham hjemme, siden han har regelmessige anfall og kan bli aggressiv.

Til slutt, da han var fem år gammel, fortalte de lokale myndighetene dem at en institusjon var det beste stedet for ham.

«Det er veldig vanskelig å være forelder til et funksjonshemmet barn,» sier Vasyls mor mens hun forsiktig holder sønnens hånd. Hun stiller ikke spørsmål ved eller virker ikke forstyrret av at Vasyl blir bundet.

Direktør ved Olehs institusjon, Mykola Sukholytkyi mener det er bedre for barn med nedsatt funksjonsevne å bo her, enn med familiene sine.

I stedet for å være i dysfunksjonelle familier hvor de kan være med få ressurser, lite mat, har de det tross alt bedre her. Det er ingen hjelp å få i lokalsamfunnene der de bor.

Flertallet har familier, men ender opp med å bo på disse stedene på grunn av mangel på samfunnstjenester og støtte.  Ukraina er et av de fattigste landene i Europa. Det kan være den viktigste grunnen til disse redselsfulle tilstandene i barnehjemmene rundt i landet. Fattigdom gjør at familier ikke har råd til å ta vare på barna sine hjemme. Det finnes ingen statlig støtte.

BBC besøkte også en anstalt som huset funksjonshemmede menn i tjue- og trettiårene i barnesenger. Der disse sjelden forlot barnesengene sine, selv for å spise. Personalet matet dem med skjeer gjennom sprinklene.

Funksjonshemmede oppbevares i “factories of disability,”  ifølge Eric Rosenthal, administrerende direktør i Disability Rights International (DRI). Han kan nesten ikke tro det han ser når han reiser rundt i Ukraina på disse oppbevaringsanstaltene for mennesker med særskilte behov.

Rosenthal mener krigen ikke kan brukes til å rettferdiggjøre en slik hårreisende mangel på omsorg fordi funksjonshemmede har blitt neglisjert i flere tiår i Ukraina.

Den ukrainske regjeringen begynte å flytte tusenvis av «foreldreløse» til familiehjem før krigen førte til at planene stoppet brått. Men disse planene har ikke inkludert de som er uføre.

I Ukraina, før den russiske invasjonen i februar, ble anslagsvis 250 barn daglig plassert på institusjon.

Nettverket med nesten 700 anlegg mottar mer enn 100 millioner pund i året fra staten og sysselsetter 68 000 ansatte.

I følge Rosenthal  bør de enorme mengdene med utenlandsk bistand som pøses inn i Ukraina under konflikten også brukes til å stenge slike barnehjem. Han argumenterte for at Ukraina burde hjelpe familier med å ta vare på barna sine og skape et samfunn som aksepterer mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Selv om noen av bistandsmidlene vil bli brukt til å opprettholde institusjoner, når krigen er over, vil den internasjonale oppmerksomheten for Ukraina falme, og barnehjemmene vil forbli som de er.

https://www.bbc.com/news/disability-62226636

Kyiv Post: Children shackled, Grown Men Placed in Cots in Ukrainian Orphanages.

«Våre demokratiske verdier»

Norge øker støtten til Ukraina med 10 milliarder kroner

Pressemelding | Dato: 01.07.2022

Norge øker støtten til Ukraina med 10 milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjenoppbygging av landet, våpen og driftsstøtte til myndighetene. – Vi står sammen med det ukrainske folk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Russlands invasjon av Ukraina har skapt den største krisen i Europa siden andre verdenskrig. Krigen har dramatiske konsekvenser for det ukrainske folket, som er helt avhengig av hjelp utenfra. Invasjonen truer også sikkerheten i Europa.  Vi bidrar for å støtte ukrainernes kamp for frihet. De kjemper for sitt land, men også for våre demokratiske verdier, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

300 millioner kroner til den ukrainske staten. Pengene vil brukes på lønninger til helsepersonell, lærere og statsansatte og til utbetalinger av pensjoner og sosialhjelp.

50 millioner til ukrainske bønder.

Klassekampen har en reportasje om bistanden som ikke kommer dit folk bor i Ukraina

Norge har overhodet ingen garanti for verken hvor pengene eller våpnene går. Penger og våpen skaper ikke fred i Ukraina. Ikke bedre kår for alle som må bo på anstalter. Den ukrainske regjeringen er gjennomkorrupt og neglisjerer alle minoriteter.

Personlig tror jeg de færreste deler Støres verdier når det kommer til Ukraina. Mistanken går i retning av at Støre har brukt google translate og oversatt direkte fra NATO-manualen.

Vi dreper for å forsvare «våre demokratiske verdier». Vi kriger i Ukraina fordi landet er et demokrati. I de andre krigene kriger vi fordi landene ikke er demokratier.


PS: Ingen av kildene til denne artikkelen stammer fra Russland. De to hovedkildene er Kyiv Post og BBC.

Forrige artikkelSøkemotor for nasjonal sikkerhet: Googles rangeringer er fylt med CIA-agenter
Neste artikkelDet er tåpelig av Finland og Sverige å gå med i NATO og ignorere konsekvensene