Rød Ungdom vraket lederen – anklager om ukultur

0
Amrit Kaur, nyvalgt leder i Rød Ungdom etter det forgjengeren kalte et "kommunistisk kupp".

Det har vært stormfulle tider i organisasjonen Rød Ungdom i det siste. Så liten som organisasjonen er, må det kunne kalles storm i et vannglass. I helga har de holdt landsmøte og leder Liv Müller Smith-Sivertsen gikk på forhånd ut i avisa Klassekampen og varslet om et mulig «kommunistisk kupp» på møtet. Det er det som normalt kalles ledervalg.

Landsmøtet er gjennomført og Smith-Sivertsen og hennes fløy tapte.

Vi gjengir NTBs melding om møtet:

Liv Müller Smith-Sivertsen var innstilt gjenvalgt som leder av Rød Ungdom under helgens landsmøte. Slik ble det ikke. Hun ble vraket til fordel for Amrit Kaur fra Buskerud og endte med å marsjere ut av landsmøtesalen i protest, sammen med flere andre.

– Vi var vel en 20 stykk som gikk ut av landsmøtet. Vi gjorde et forsøk på å ta et oppgjør med ukulturen i Rød Ungdom, men vant ikke fram. Vi vil ikke være en del av dette lenger, men velger å se framover og heller fortsette det gode samarbeidet med Rødt, sier Liv Müller Smith-Sivertsen til NRK.

Hun sier utviklingen i Rød Ungdom har vært dårlig over lang tid, og hevder dette skyldes intern fraksjonering og gnisninger mellom ulike miljøer.

– Ukulturen i partiet er jaget etter utkastelser. Antydninger og anklager om kupp er fjerne for meg, sier nyvalgt leder Amrit Kaur til NRK.

Under landsmøtet la hun fram et helhetlig alternativ til ny ledelse i RU med seg selv som leder. Dette endte med å få solid flertall, sier hun.

Med seg i ledelsen har hun Halvor Bergkvist og Ahmed Al-Saedi som likestilte nestledere.

– Jeg vil jobbe for en god organisasjonskultur, der vi er kameratslige og rause med hverandre, sier Kaur, som varsler at antirasisme skal bli en hovedsak under hennes ledelse.

Liv Müller Smith-Sivertsen ble valgt til leder av RU i fjor, men har vært del av sentralstyret siden 2020. Hun har overfor Klassekampen hevdet at ungdomspartiet er utsatt for et kommunistisk kuppforsøk, og at de suspenderte medlemmene er med i en organisasjon kalt Kommunistisk Enhet.

Amrit Kaur var en av fem RU-medlemmer som i februar ble suspendert etter angivelig å ha brutt partiets vedtekter. Under landsmøtet ble suspensjonen opphevet med 45 mot 15 stemmer, ifølge Klassekampen.

Kaur mener Smith-Sivertsens anklager er grunnløse. Hun sier landsmøtet vedtok at medlemskap i Kommunistisk enhet er uforenlig med medlemskap i Rød Ungdom.

Ungdomsorganisasjonen som boikottet moderpartiet i Nordland

I den siste valgkampen gjorde Liv Müller Smith-Sivertsen seg bare bemerket med én ting: Hun oppfordret til boikott av Rødts liste i Nordland fordi Per Gunnar Skotåm, som sto langt nede på lokallagets liste, er styreleder i Mot Dag AS, som eier steigan.no.

Landsmøter er tydeligvis vanskelige saker for de røde ungdommene.

Kanskje de skulle lære av moderpartiet Rødt. Der skal det være valg på partiledelse i mai og kandidatene har begynt å opptre som om de allerede er valgt.

Forrige artikkelUkrainas militærsjef: Situasjonen på østfronten betydelig forverret
Neste artikkelPolitiet i Berlin nektet Yanis Varoufakis å delta på et Palestinamøte – på video