Klimamanipulasjon er utbredt og risikabelt

0
Detalj fra et fly i Dubai som brukes til å spraye skyene. / Skjermdump fra video.

I mange år har det vært slik at hvis du hevdet at det ble drevet spraying av skyene gjennom såkalte «chemtrails» så ville du ha sikret deg tittelen som innehaver av «tinnfoliehatten» til odel og eie.

Dette ble for eksempel miljøverneren Kurt Oddekalv til del i 2015 da han tok opp spørsmålet om spraying av skyene:

Oddekalv beskyldes for konspirasjonsteorier: Hevder flystriper er hemmelig kjemikaliesprøyting

Etter flomkatastrofen i Dubai og dokumentasjonen av Emiratenes aktive program for værmanipulasjon er det blitt vanskeligere for portvokterne i de «redaktørstyrte mediene» å benekte fakta lenger.

Og nå innrømmer også Financial Times at klimamanipulasjon og geoengineering er utbredt og dessuten risikabelt.

Den rosa finansavisa skriver: Climate engineering: a quick fix or a risky distraction?

«Praktisk talt alle land som har en klimaforsker er interessert i SRM,» sier Daniele Visioni, assisterende professor ved avdelingen for jord- og atmosfærevitenskap ved Cornell University, selv om mesteparten av forskningen er konsentrert i USA og Europa.

I sin siste rapport om SRM beskrev FNs miljøprogram teknologien som den «eneste» måten å avkjøle planeten på kort sikt.

Pascal Lamy, en tidligere generaldirektør i WTO som nå leder Climate Overshoot Commission, en sivilsamfunnsgruppe som jobber med måter å dempe effektene av å overskride Parisavtalens mål, sier regjeringer bør «åpne boksen» og forske på håndtering av solstråling .

Joshua Goldstein, professor emeritus i internasjonale relasjoner ved American University, sier at uansett hvilken innsats samfunnet gjør for å dempe klimaendringene «ville virkelig bli hjulpet [av] geoengineering fordi det ville barbere bort noen av temperaturentoppene.»

«Alt annet vi gjør er egentlig bare å hakke litt i overflaten,» legger han til. «Jeg tror ikke [SRM] kommer til å bli den store løsningen, men det kan være en viktig del av en større løsning.»

Men for andre er SRM et bortkastet, ineffektivt og til og med farlig forslag. Lite er kjent om bivirkningene av å forsøke slik avkjøling på planetarisk skala; noen forskere hevder at storskala distribusjon av svovel i stratosfæren kan endre fargen på himmelen til melkehvit.

Andre antyder at et slikt prosjekt kan ha uforutsigbare effekter på værmønstre over hele kloden og potensielt kan forverre ekstreme værhendelser som tørke og monsuner i enkelte regioner. Det er bekymring for at selskaper med fossilt brensel kan markedsføre det som en måte å la dem fortsette å operere.

Diplomater og styringseksperter hevder at verden mangler en meningsfull måte å diskutere hvordan man på rettferdig vis kan frigjøre slik teknologi, og at beslutninger med globale konsekvenser kan ende opp med å bli tatt av noen få mektige regjeringer.

Aarti Gupta, professor i global miljøstyring ved Wageningen universitetet i Nederland, er en del av en gruppe på over 300 akademikere som etterlyser en «ikke-bruksavtale» rundt håndtering av solstråling.

«Vår bekymring er at det har vært veldig lite diskusjon, og denne risikable ideen blir normalisert – selv om det bare er en liten gruppe mennesker, først og fremst i det globale nord, og noen teknologiinvestorer som driver denne ideen,» sier hun.

SRM = Solar Radiation Management

Kilde: Financial Times

16 forskere har tatt initiativ til oppropet Call for an International Non-Use Agreement on Solar Geoengineering som vi har publisert her.

Faktum er at værmanipulasjon og geoengineering i dag er industri. Det er utbredt og drives av minst 60 land i verden. Det finnes prislister, tjenesteleverandører og så videre.

Et av dem er Weather Modification, Inc..

De har informative nettsider der de presenterer sine tjenester og sine prosjekter.

Se for eksempel Aerial Cloud Seeding.

Geoengineering i Dubai

Vi skrev i går om geoengineering og værmanipulasjon i Dubai.

I Dubai drives geoengineering av det meteorologiske instituttet. De har utviklet metoder og teknikker for såkalt cloud-seeding, der skyene sprøytes med kjemikalier for å bygge seg opp til å gi nedbør.

Dubai har utviklet dette gjennom et forskningsprosjekt som kalles UAE Research Programme for Rain Enhancement Science (UAEREP). Det legges opp til at meteorologene skal gjennomføre 300 operasjoner for cloud-seeding bare i 2024.

Programmet er omtalt i Wikipedia: Cloud seeding in the United Arab Emirates.

Det finnes til og med en vitenskapelig studie fra Emiratene fra 2021 som drøfter konsekvensene av værmanipulsajonen:

Study of Impact of Cloud-Seeding on Intensity-Duration-Frequency (IDF) Curves of Sharjah City, the United Arab Emirates

Forskerne skriver:

Til tross for tilgjengeligheten av noen studier relatert til nedbørkarakteristikker i Sharjah by og UAE, har svært få av disse studiene undersøkt noen årsakssammenheng mellom nyere sky-såing-oppdrag og den økende nedbørintensiteten og urbane flom som oppleves. Denne studien har vurdert virkningen av sky-såing-operasjoner som startet i 2010 i Sharjah by, UAE. Timevise nedbørsdata som strekker seg mellom 2010 og 2020 tilgjengelig på tre stasjoner, nemlig Sharjah flyplass, Al Dhaid og Mleiha, og levert av National Center of Meteorology ble brukt.

Problemet har også vært oppe i Australia for flere år siden.

I flere artikler har vi vist at sterke krefter jobber med å «dimme sola» og drive det som kalles «solar geoengineering». Dette er ikke noen «konspirasjonsteori», det er en konkret forretningsstrategi, og det er store kapitalinteresser involvert.

Dette er omtalt i den vitenskapelige artikkelen Whose climate intervention? Solar geoengineering, fractions of capital, and hegemonic strategy.

Vi skrev i 2019 at:

Council on Foreign Relations vil ha «geoengineering» mot global oppvarming

Vi har også skrevet om de økonomiske interessene bak denne virksomheten:

De økonomiske interessene bak «solar geoengineering»

Værmanipulasjon ble også brukt av USA under Vietnamkrigen, som omtalt i Wikipedia:

Nå som værmanipulasjon, geoengineering, sky-såing og så videre er dokumentert hinsides enhver tvil, gjenstår spørsmålet: Hvorfor har det vært så viktig for de «redaktørstyrte mediene» å benekte at det finnes og å angripe og latterliggjøre enhver som tar det opp?

Forrige artikkelBøndene har inntatt Eidsvoll plass
Neste artikkelWHO-topp: – Vaksinepass var en svindel for å drive fram falske Covid-skudd
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).