De økonomiske interessene bak «solar geoengineering»

0

I flere artikler har vi vist at sterke krefter jobber med å «dimme sola» og drive det som kalles «solar geoengineering». Dette er ikke noen «konspirasjonsteori», det er en konkret forretningsstrategi, og det er store kapitalinteresser involvert.

Dette er omtalt i den vitenskapelige artikkelen Whose climate intervention? Solar geoengineering, fractions of capital, and hegemonic strategy.

Forskerne som har publisert rapporten skriver:

Det vil si at solar-geoengineering ikke er et humanitært forsøk, og det er heller ikke et direkte knep fra fossilindustrien. Det blir fremmet – finansiert, forsket på og styrt – av institusjoner og individer som er på linje med eller knyttet til Silicon Valley og Wall Street, såkalte grønne kapitalister innen teknologi- og finansnæringene som opererer under ideologier om filantrokapitalisme (eller effektiv altruisme) og økomodernisme. Solar geoengineering blir fremmet av disse interessene som en måte å «kjøpe tid» for den samme stabile, gradvise, nyliberale klimapolitikken som har feilet i flere tiår: markedsmekanismer, politikkjusteringer og teknologiske innovasjoner. Det ser ut til å være en fraksjon innen klimapolitikken som er villig til å presse på for ekstreme, potensielt farlige, sannsynligvis århundrelange teknologiske inngrep for å endre klimasystemet slik at vi til slutt kan endre … ingenting i det hele tatt. Eller, mer nøyaktig, å aktivt redde kapitalismen fra en klimakrise som den selv har laget.

Nettverket bak solar geoengineering

De samme forskerne har kartlagt nettverket av institusjoner og investorer som står bak disse prosjektene og vi kjenner igjen noen, slik som Bill Gates og Open Society Foundation (Soros), og vi ser hvor tungt Harvard er inne i dette:

Også i Norge: Forbereder verdens største eksperiment

I 2017 skrev NRK:

Helene Muri er skyforsker ved Universitetet i Oslo (Institutt for Geofag, Seksjon for Meteorologi og Oseanografi), og en av stadig flere seriøse forskere som prøver å finne en nødløsning på klimaproblemet.

Sammen forbereder forskerne det som kan bli verdens største eksperiment med hele jordkloden som laboratorium, et eksperiment vi umulig kan vite konsekvensene av – før vi alle står midt oppi det.

Her kan du lese hvordan dette eksperimentet rykker nærmere å bli virkelighet. Med på ferden følger verdens rikeste mann, Bill Gates, – og en uskyldig ballong som skaper globalt rabalder.

Se også: Solar Geoengineering: Why Bill Gates Wants It, But These Experts Want To Stop It.

Researchers look at blocking the sun to control global warming

Vi finner igjen Helene Muri på NTNU. Der er hun intervjuet i dette dokumentet om samme sak. Der innrømmer hun at forskerne ikke aner hva som vil bli konsekvensen av det hvis deres prosjekter settes ut i livet.

De økonomiske kreftene som er aktivister bak dette er folk som vi fra før av kjenner som mennesker som tror de kan leke Gud, som mener at de (0,00004% av menneskeheten) har et himmelsk mandat til å forme planeten i sitt bilde. De burde antakelig hatt en eller annen form for behandling, men dessverre er de i posisjon til å kunne kjøpe regjeringer og bruke jorda som sin egen lekegrind.

Ingen offentlig debatt, ingen konsekvensutredninger – bare latterliggjøring av kritikere

Vi har nå dokumentert hinsides enhver tvil at solar geoengineering ikke bare finnes, men er et svært område for forskning og praktisk gjennomføring. Store kapitalkrefter driver med dette. Og det pågår i dag.

I intervjuene med Muri får man inntrykk av at dette fortsatt er på utredningsstadiet.

Men i virkeligheten er det minst 50 land som driver med dette i praksis.

Ingen av stortingspartiene har sagt hva de mener om dette.

Det finnes ikke noe innsyn i om noen instanser eller selskaper allerede driver med dette i Norge. (Men det finner vi ut av.)

Mediene har berørt det på det nivået NRK har gjort i de siterte artiklene, men stort sett har de ikke berørt det.

Det finnes ingen NOU fra regjeringa som drøfter dette.

Det hersker med andre ord en omertá, en pålagt taushet om et skjebnesvangert tema. De som har prøvd å ta det opp er blitt ledd av og hengt ut som «tinnfoliehattskrullinger».

Forrige artikkelUkjente fond i skatteparadis tredoblet overskuddet med høye strømpriser
Neste artikkelNå skal ogå ukrainske kvinner mobiliseres til fronten i den tapte krigen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).