Israels trojanske hest

0
Israels trojanske hest – by Mr. Fish.

Den «midlertidige bryggen» som bygges på middelhavskysten av Gaza, er ikke der for å lindre hungersnøden, men for å gjete palestinere om bord på skip og bort i permanent eksil.

Av Chris Hedges.

ScheerPost 17. mars 2024

Ei brygge lar ting komme inn. Den lar ting gå ut. Og Israel, som ikke har til hensikt å stoppe sin morderiske beleiring av Gaza, inkludert sin politikk med tvungen sult, ser ut til å ha funnet en løsning på sitt problem med hvor de 2,3 millioner palestinerne skal utvises.

Hvis den arabiske verden ikke vil ta dem, som utenriksminister Antony Blinken foreslo under sin første runde med besøk etter 7. oktober, vil palestinerne bli sendt om bord på skip, uten livsgrunnlag.

Det fungerte i Beirut i 1982 da rundt 8.500 medlemmer av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) ble sendt sjøveien til Tunisia og ytterligere to og et halvt tusen endte opp i andre arabiske stater. Israel forventer at den samme tvangsdeportasjonen gjennom sjøveien, vil fungere i Gaza.

Israel støtter derfor den «midlertidige bryggen» Biden-administrasjonen bygger, for angivelig å levere mat og bistand til Gaza – mat og bistand hvis «distribusjon» vil bli overvåket av det israelske militæret.

«Du trenger sjåfører som ikke eksisterer, lastebiler som ikke eksisterer i et distribusjonssystem som ikke eksisterer,» sier Jeremy Konyndyk, en tidligere senior bistandsrepresentant i Biden-administrasjonen, og nå president for hjelpeorganisasjonen Refugees International, til The Guardian.

[Se: «Netanyahu foreslår ny USA-bygget brygge kan bidra til å deportere palestinere«, Middle East Eye]

Denne «maritime korridoren» er Israels trojanske hest, et påskudd for å fordrive palestinerne. De små forsendelsene av sjøbåren hjelp, eller matpakkene som har blitt sluppet med fly, vil ikke lindre den truende hungersnøden. Det er ikke meningen at de skal gjøre det.

Fem palestinere ble drept og flere andre såret da en fallskjerm med hjelp sviktet og krasjet inn i en folkemengde nær flyktningleiren Shati i Gaza by.

«Å droppe bistand på denne måten er prangende propaganda og ikke en humanitær tjeneste,» sier mediekontoret til de lokale myndighetene i Gaza. «Vi har tidligere advart om at det utgjør en trussel mot livene til innbyggerne på Gazastripen, og det var dette som skjedde i dag da pakkene falt i hodet på innbyggerne.»

Hvis USA eller Israel var seriøse om å lindre den humanitære krisen, ville tusenvis av lastebiler med mat og hjelp, for tiden fastlåst på den sørlige grensen til Gaza, få lov til å krysse noen av de mange overgangene. Det får de ikke.

Den «midlertidige bryggen», som luftslippene, er et uhyggelig teater, en måte å maskere Washingtons medvirkning til folkemordet på.

Det amerikanske luftforsvaret slapp 38.000 måltider, tilsvarende fire til seks lastebiler, inn i det sørlige Gaza den 2. mars. (Jasmonet Holmes, US Air Force, Wikimedia Commons, Public domain)

Israelske medier rapporterte at byggingen av kaien skyldtes press fra De forente arabiske emirater, som truet Israel med å avslutte en handelsrute for landkorridorer som landet administrerer i samarbeid med Saudi-Arabia og Jordan, for å omgå Jemens marineblokade

Jerusalem Post rapporterte at det var statsminister Benjamin Netanyahu som foreslo byggingen av den «midlertidige bryggen» for Biden-administrasjonen.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant, som har kalt palestinerne «menneskelige dyr» og tatt til orde for en total beleiring av Gaza, inkludert kutting av elektrisitet, mat, vann og drivstoff, hyllet planen og sa at «den er utformet for å bringe bistand direkte til innbyggerne og dermed fortsette sammenbruddet av Hamas styre i Gaza.»

Hvorfor skulle Israel, arkitekten bak hungersnøden i Gaza, støtte ideen om å etablere en maritim korridor for nødhjelp for å løse en krise de startet og som nå forverres? skriver Tamara Nassar i en artikkel med tittelen «Hva er den virkelige hensikten med Bidens Gaza-havn?»The Electronic Intifada. «Dette kan virke paradoksalt hvis man skulle anta at det primære målet med den maritime korridoren er å levere bistand.»

Gifteple

USAs forsvarsminister Lloyd Austin med Gallant i Israel 18. desember 2023. (USAs ambassade i Jerusalem, CC BY 2.0)

Når Israel gir en gave til palestinerne, kan du være sikker på at det er et gifteple. At Israel fikk Biden-administrasjonen til å bygge kaien er nok et eksempel på det omvendte forholdet mellom Washington og Jerusalem, der Israel-lobbyen har kjøpt de folkevalgte i de to regjeringspartiene.

Oxfam anklager i en rapport fra 15. mars Israel for aktivt å hindre hjelpeoperasjoner i Gaza, i strid med ordre fra Den internasjonale domstolen. Den bemerker at 1,7 millioner palestinere, anslagsvis 75 prosent av Gazas befolkning, står overfor hungersnød, og to tredjedeler av sykehusene og over 80 prosent av alle helseklinikker i Gaza er ikke lenger i drift.

Rapporten sier at flertallet av mennesker «ikke har tilgang til rent drikkevann» og at «sanitærtjenester ikke fungerer».

Rapporten lyder:

«Forholdene vi har observert i Gaza er hinsides katastrofale, og vi har ikke bare sett israelske myndigheter mislykkes i å oppfylle sitt ansvar for å legge til rette for og støtte internasjonal bistandsinnsats, men faktisk sett aktive skritt bli tatt for å hindre og undergrave slik bistandsinnsats. Israels kontroll over Gaza er fortsatt preget av bevisste restriktive handlinger som har ført til en alvorlig og systemisk dysfunksjonalitet i leveransen av nødhjelp. Humanitære organisasjoner som opererer i Gaza rapporterer om en forverret situasjon etter at Den internasjonale domstolen innførte midlertidige tiltak i lys av den sannsynlige risikoen for folkemord, med intensiverte israelske barrierer, restriksjoner og angrep mot humanitært personell. Israel har opprettholdt en ‘beleilig illusjon av et svar’ i Gaza, for å tjene sin påstand om at de tillater hjelp til og fører krigen i tråd med internasjonale lover.»

Oxfam sier at Israel bruker «et dysfunksjonelt og underdimensjonert inspeksjonssystem som holder bistanden stoppet, utsatt for tyngende, repeterende og uforutsigbare byråkratiske prosedyrer som bidrar til at lastebiler blir strandet i gigantiske køer i 20 dager i gjennomsnitt».

Oxfam forklarer at Israel avviser «bistand som har ‘dobbel (militær) bruk’, og forbyr fullstendig viktig drivstoff og generatorer, sammen med andre ting som er avgjørende for en meningsfull humanitær respons, for eksempel beskyttelsesutstyr og kommunikasjonssett».

Avvist bistand, «må gå gjennom et komplekst» forhåndsgodkjenningssystem «eller ende opp med å bli holdt i limbo på Al Arish-lageret i Egypt». Israel har også «slått ned på humanitære oppdrag, i stor grad forseglet det nordlige Gaza, og begrenset internasjonale humanitære arbeideres tilgang, ikke bare til Gaza, men også Israel og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem».

Egyptian Red Crescent Commodities Warehouse på El-Arish Humanitarian Platform i Egypt fullt av livreddende varer som venter på å krysse inn i Gaza, 5. desember 2023. (USAID, Flickr, CC BY-NC 2.0)

Israel har sluppet 15.413 lastebiler inn i Gaza i løpet av de siste 157 dagene med krig. Oxfam anslår at befolkningen i Gaza trenger fem ganger så mange. Israel tillot 2.874 lastebiler i februar, en reduksjon på 44 prosent fra forrige måned. Før 7. oktober kom det daglig inn 500 hjelpebiler til Gaza.

Israelske soldater har også drept dusinvis av palestinere som forsøker å motta hjelp fra lastebiler, i mer enn to dusin hendelser. Disse angrepene inkluderer drapet på 21 palestinere og såret 150 den 14. mars, da israelske styrker skjøt på tusenvis av mennesker i Gaza by. Det samme området hadde blitt angrepet av israelske soldater noen timer tidligere.

[Se: Borrell klandrer åpent Israel for hungersnød i Gaza]

«Israels angrep har fanget Gazas egne hjelpearbeidere og internasjonale organisasjoners partnere i et «praktisk talt ubeboelig» miljø av masseflukt og berøvelse, hvor 75 prosent av fast avfall nå blir dumpet på tilfeldige steder, 97 prosent av grunnvannet gjort uegnet til menneskelig bruk og den israelske staten bruker sult som et våpen i krig», sier Oxfam.

Oxfam bemerker at det ikke er noe sted i Gaza som er trygt «midt i de tvungne og ofte mange forflytningene av nesten hele befolkningen, som ikke gjør den prinsipielle fordelingen av bistand levedyktig, inkludert byråers evne til å bidra til å reparere viktige offentlige tjenester i stor skala».

Oxfam kritiserer Israel for landets «uforholdsmessige» og «vilkårlige» angrep på «sivile og humanitære ressurser», så vel som «sol-, vann-, kraft- og sanitæranlegg, FN-lokaler, sykehus, veier og hjelpekonvoier og varehus, selv når disse eiendelene angivelig er ‘tatt ut av konflikten,’ etter at deres koordinater har blitt delt for beskyttelse».

Helsedepartementet i Gaza sa mandag at minst 31.726 mennesker er drept siden det israelske angrepet startet for fem måneder siden. Dødstallet inkluderer minst 81 dødsfall de siste 24 timene, heter det i en uttalelse fra departementet, som legger til at 73.792 mennesker har blitt såret i Gaza siden 7. oktober. Tusenvis flere er savnet, mange begravd under ruinene.

Ingen av disse israelske taktikkene vil bli endret med byggingen av en «midlertidig brygge». Faktisk, gitt det forestående bakkeangrepet på Rafah, hvor 1,2 millioner fordrevne palestinere er trengt sammen i teltbyer eller har slått leir ute i friluft, vil Israels taktikk bare bli verre.

Israel skaper med hensikt en humanitær krise av så katastrofale proporsjoner, med tusenvis av palestinere drept av bomber, granater, raketter, kuler, sult og smittsomme sykdommer, at det eneste alternativet vil være død eller deportasjon. Bryggen er der siste akt i denne grusomme kampanjen for folkemord vil bli utspilt, når palestinere blir gjetet av israelske soldater om bord på skip.

Hvor passende det er at Biden administrasjonen, uten dem ville ikke dette folkemordet kunne gjennomføres. Det er de som legger til rette for det.


Denne spalten er fra Scheerpost, som Chris Hedges skriver en vanlig spalte forKlikk her for å registrere deg for e-postvarsler.

Artikkelen er hentet fra:

Chris Hedges: Israels trojanske hest

Oversatt for Steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Chris Hedges er en Pulitzer-prisvinnende journalist som var utenrikskorrespondent i 15 år for The New York Times, hvor han fungerte som Midtøsten-byråsjef og Balkan-byråsjef for avisen. Han har tidligere jobbet utenlands for The Dallas Morning NewsThe Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for showet «The Chris Hedges Report».

MERKNAD TIL LESERNE: Det er nå ingen måte igjen for meg å fortsette å skrive en ukentlig kolonne for ScheerPost og produsere mitt ukentlige TV-show uten din hjelp. Murene lukker seg inn, med oppsiktsvekkende hurtighet, for uavhengig journalistikk, der elitene, inkludert Det demokratiske partiets eliter, roper etter mer og mer sensur. Vær så snill, hvis du kan, registrere deg på chrishedges.substack.com slik at jeg kan fortsette å legge inn min mandagskolonne på ScheerPost og produsere mitt ukentlige TV-show, «The Chris Hedges Report».

Forrige artikkelDroneopptak avslører Israels kaldblodige drap på palestinere i Gaza
Neste artikkelStøtt imperialistisk krig – det gir lønn, posisjoner og status
Chris Hedges er en Pulitzer-prisvinnende journalist som var utenrikskorrespondent i femten år for The New York Times, hvor han fungerte som Midtøsten-byråsjef og Balkan-byråsjef for avisa. Han har tidligere jobbet i utlandet for The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for showet The Chris Hedges Report.