Israels e-krigføring: bruk av smarttelefoner for å drepe i Libanon

0
Illustrasjon: The Cradle

Israels militære trenger gjennom hverdagslige libanesiske smarttelefoner og nabolags sikkerhetskameraer som en del av et formidabelt overvåkings- og spionasjeoppdrag for å drepe Hezbollah-krigere og deres familier.

Av Jamal Meselmani, The Cradle.

Nylig har det vært en mengde rapporter som beskriver Israels evner innen overvåking og sporing av mobile enheter i forbindelse med Tel Avivs militære aggresjon mot Sør-Libanon. 

Disse hemmelige operasjonene, som ofte involverer målrettede attentater fra droner eller krigsfly, ble utført ved å utnytte tilstedeværelsen av mobiltelefoner – både smarttelefoner og vanlige enheter – blant libanesiske motstandsfolk mens de var engasjert i grenseoverskridende operasjoner til støtte for den palestinske motstanden etter at Al-Aqsa-flommen ble lansert. 

Israelsk etterretning bruker dataene fra disse enhetene, inkludert GPS-aktiverte smartklokker, for å finne plasseringen av mål og spore bevegelsene til militsfolk. 

I tillegg har det vært rapporter om at Israel utnytter enhetene som eies av venner og familier til motstandskjempere, som kanskje ikke er fullt klar over risikoen ved sin teknologibruk. Denne mangelen på bevissthet åpner muligheter for israelsk etterretning til å samle informasjon gjennom elektroniske midler, for eksempel smart-TVer koblet til internett eller andre elektroniske enheter som overfører data. 

Denne sårbarheten ble anerkjent av Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah, som i en tale 13. februar oppfordret sine partisaner i sør til å «kaste» smarttelefoner, som han beskrev som «spionenheter». 

Overvåkingstaktikker og bedragstrategier

Israel er kjent for å bruke  en rekke taktikker, inkludert å lage falske online-profiler, for å samle personlige data og metadata om krigerne. Denne informasjonen, kombinert med avanserte teknologiske systemer og kunstig intelligens, hjelper til med å identifisere og rette presisjonsangrep mot individer.

For å motvirke israelsk overvåking har den libanesiske motstanden vært aktiv i å demontere radar- og spionsystemer utplassert av det israelske militæret langs den libanesisk-palestinske grensa gjennom hele sitt engasjement i denne krigen som nå omfatter hele regionen. 

Men som svar har Israel vendt seg til å bruke kameraer plassert i hjem, nabolag og gater, ofte ved å trenge inn i eksisterende overvåkingsnettverk. I et forsøk på å hindre denne taktikken, har Hezbollah oppfordret innbyggere i grensebyer i Sør-Libanon til å  deaktivere overvåkingskameraer i hjem og butikker.

Dette kommer i tillegg til de mistenkelige henvendelsene fra enkeltpersoner som hevder å representere offisielle eller private foreninger og institusjoner, som søker informasjon om familiemedlemmer, eller spør om spesifikke individer tilknyttet motstanden. Flere hjem har opplevd israelsk beskytning etter slike oppfordringer, ifølge kilder fra Alhurra (AFP).

Dyktigheten til Israels elektroniske og teknologiske arsenal er allment anerkjent, og posisjonerer landet som en av de globale lederne innen spionasjeteknologiindustrien. Okkupasjonsstatens 8200 etterretningsenhet, som ofte blir sammenlignet med globale teknologiske etterretningsbyråer, har befestet Tel Avivs posisjon i det digitale spionasje- og overvåkingsmiljøet. 

I løpet av de siste årene har internasjonale lekkasjer og spionvareskandaler avslørt eksistensen av svært effektive israelske spionasjesystemer, alt fra åpen kildekode-intelligens (OSINT) til menneskelig intelligens (HUMINT), alt sømløst integrert med banebrytende kunstig intelligens.

Slipper løs Pegasus 

Blant de mest beryktede elektroniske spionasjeprogrammene er «Pegasus», passende kalt overvåkingens «bevingede hest». Human Rights Watchs detaljerte rapport tidlig i 2022 kastet lys over programmets omfattende personvernbrudd, og avslørte dets ulovlige og hemmelighetsfulle installasjon på smarttelefoner: 

Programvaren introduseres i det skjulte på folks mobiltelefoner. Når Pegasus er på enheten, kan klienten gjøre den om til et kraftig overvåkingsverktøy ved å få full tilgang til kameraet, anrop, media, mikrofon, e-post, tekstmeldinger og andre funksjoner, noe som muliggjør overvåking av den målrettede personen og deres kontakter.

«Zero Click»-utnyttelsen, såkalt fordi den ikke krever noen handling fra eieren for å kompromittere enheten, «er en avansert og sofistikert angrepsteknikk som er effektiv til å kompromittere enheter, samtidig som den er svært vanskelig for målet å oppdage eller forhindre».

Spesielt bekymringsfullt er Pegasus’ evne til å avlytte WhatsApp-anrop, og utnytte brukernes antagelse om absolutt sikkerhet. Når spionvaren er lastet ned til enheten, kan den «operative hackeren» gjøre den om til et omfattende overvåkingsverktøy, og få full tilgang til innholdet gjennom kameraet, bilder, videoer, mikrofon, e-post, tekstmeldinger og til og med kryptert materiale.

Libanon har vært involvert i slike overvåkingsarbeid, som fremhevet av Citizen Labs rapport som identifiserer det som et av de 45 landene som er utsatt for Pegasus-operasjoner. 


Denne artikkelen ble publisert av The Cradle.

Israel’s e-warfare: using smartphones to kill the Lebanese resistance

Den er litt forkortet.

Forrige artikkel81 år siden den første massehenrettelsen av kommunister i Norge
Neste artikkelPutins atomvarsel er direkte og eksplisitt
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.