I Nord-Odal er 15 av 34 vindturbiner ute av drift

0
Kilde: NRK

Over én tredjedel av vindturbinene i Nord-Odal står stille på grunn av feil. Hittil har kommunen gått glipp av flere millioner kroner på stillstanden. Dette skriver NRK.

Kanalen oppsummerer saka slik:

  • Over en tredjedel av vindturbinene i Nord-Odal står stille på grunn av feil.
  • Kommunen har gått glipp av flere millioner kroner på grunn av stillstanden.
  • 13 av vindturbinene står stille på grunn av skader på vingebladene, som skyldes en produksjonsfeil.
  • To turbiner er ute av drift på grunn av andre skader som er under utbedring.
  • Kommunen mottar en produksjonsavgift fra vindkraftselskapet, og inntektene avhenger derfor av hvor mye vindkraftanlegget produserer.
  • Arbeidet med å reparere vingebladene er påbegynt, men det er usikkert hvor lang tid reparasjonene vil ta.

– For Nord-Odal kommunes del er det jo litt tragisk, sier nyvalgt ordfører i kommunen, Odd Kjetil Østvand-Sløtte (Ap).

Odal vindkraftverk som ligger i Nord-Odal har totalt 34 vindturbiner, men nå er 15 av turbinene ute av drift.

Hittil har kommunen gått glipp av 3 millioner kroner på grunn av stansen. Det merkes i en kommune som sliter med å få endene til å møtes.

– Det er klart det merkes på et kommunebudsjett som er ekstremt lavt fra før. Økonomien er jo veldig utfordrende for kommunen vår, sier Østvand-Sløtte.

En skjebne som venter alle vindkraftkommuner

Kommuner over hele Norge er blitt, lurt, bestukke, presset – hva vet vi – inn i å stille arealene sine til disposisjon for vindkraftkapitalen. Regjeringa, mediene og den tvers gjennom korrupte vindkraftlobbyene har fortalt døgnet rundt og året rundt at dette er veien til den «grønne» framtida. Dette til tross for at Norge fint kunne klart seg med den vannkraften vi har. Det «grønne skiftet» er et diktat fra EU og det passer glitrende for å åpne døra på vid vegg for at Google og andre, som i Skien, kan komme inn og som en kreftsvuls suge til seg vannkrafta vår mens norske innbyggere bli skjøvet ut som annenrangs borgere i eget land og må ta til takke med ustabil og dyr vindkraft.

Dessuten er de massive anleggene enormt arealkrevende og naturødeleggende – og de er alt annet enn bærekraftige – slik Nord-Odal får lære på den vonde måten.

I Tyskland skjer dette i stor stil:

Siemens Energy’s Faulty Wind Turbines Become Germany’s Problem

Og når anleggene blir ubrukbare blir det kommunene, det vil si innbyggerne, som vil sitte med regninga for å rydde opp. Investorene, som har brukt dette først og fremst som en finansoperasjon, er da over alle hauger.

Hvem eier Odal Vind?

Proff.no svarer:

Og hvem er CLOUDBERRY PRODUCTION AS?

Jo, det er FERD AS, altså Alexandra Andresen, JOH JOHANNSON EIENDOM AS og HAVFONN AS, altså Morten Sigval Bergesen. Det vil si kremen av norsk storkapital. Og så har de naturligvis med seg State Street.

Kommer disse til å rydde opp etter seg? Er det virkelig noen som tror det?

Forrige artikkelØkokrim fremstår som elitens høye beskytter
Neste artikkelEt absurd politisk teater