Hvorfor er mediene så snille med Google? De vil jo sjøl bli knust.

0

Eivind Salen i Motvind Norge er en av de grundigste kritikerne av norsk energipolitikk. På sine Facebook-side skriver han under tittelen:

Brennpunkt Skien

I Skien skal Google som kjent bygge en gigantisk datamaskin kalt datasenter, og gjøre beslag på 20% av den krafta Danmark produserer et normalår og 54% av det norsk vindkraft produserte i fjor. Det er selvfølgelig ikke dansk lilleputt-kraft og ubrukelig norsk vindkraft Google skal ha, de er tiltenkt vannkrafta i mektige NO2 (Sørvest-Norge). Det er den mektigste vannkraftregionen i Europa.

Her har norsk industri sin vugge. Telemark er industrifylket fremfor noen, og Telemark er stolt av det. Telemark er også stolt av naturen sin, og kaller seg – med rette – et Norge i miniatyr. Nå bryter Telemark og særlig Skien med de norske verdiene, og vil at den felleseide vannkrafta skal gå til amerikanske Google på betingelser norske næringslivsaktører ikke engang kan drømme om.

Det er merkelig at ikke mediene er mer kritiske. Google tar livet av dem. For Google har mer informasjon om hver av oss enn vi har selv, og kan spisse reklameannonser og -filmer direkte til den som er mest mottagelige for dem. De trenger heller ikke betale skatt i høykostland, de kanaliserer overskuddet til Irland, og har også der en konkurransemessig fordel norske mediehus kan se langt etter. De blir utkonkurrert på annonsemarkedet. Den siste som forsvant var Rogalands avis.

Spesielt frustrerende med prosjektet i Skien, er å høre folk forsvare det, uten å ha begrep om hva de snakker om. Det går langt inn i kommunestyret, langt inn i statsforvaltningen, og helt opp til energiministeren. «Skien har et ekstra ansvar for å skaffe Google fornybar energi» er et sitat som går inn i historien, Skien er en kommune som allerede nå har underskudd på kraft. Det er fornuftig, for fjellene i Telemark ligger ikke utover mot kysten, men innover i landet. Det er der vannkrafta er. Det er den Google vil ha.

Mektige mennesker i bygda har allerede plassert seg for å tjene penger. Slektgrenen Løvenskiold (med i, må vite) kan dere lese om her. Det er Løvenskiold som har solgt tomta, der han i stedet for skog vanskelig å tjene penger på nå har skrellet av titalls millioner, fordi den norske stat har fått det for seg at det er viktig å gi fra seg natur for at verdens datagiganten skal kunne plassere sine gigantiske datamaskiner (kalt datasenter) på norsk jord, men under deres kontroll.

Løvenskiold har også et solprosjekt, Fossum sol, med høringsfrist 8 mars. Sånn er «Mer av alt – raskere», kollapsen i norsk planlegging, noe av det vi her i Nordvest-Europa har vært gode på, men som nå er erstattet av «bygg så mye dere bare kan, hvor som helst, kjør på». Heldigvis er Motvind Norge der med bråbrems, og arrangerer folkemøter og opplysningsarbeid i kappløp med vår egen stat og skogen av selskap som nå får fri innpass i landet vårt, om de får lokket en uforberedt kommune til å si «ja».

Solkraftverket til Løvenskiold vil gi latterlige 0,008 TWh. I løpet av tusen år vil det ha forsynt ferdig utbygd Google-senter med nok energi for et år, om man ser bort fra energien som må benyttes for å erstattet solpanelene når de slutter å virke. Det hadde jo vært interessant å regne på, solcellenes kraftproduksjon minus energien lagt inn for å produsere dem. Det er ingen tilgjengelig produksjonsform som har større energikostnad, i sammenligningen energi inn, for energi ut.

Forrige artikkelStatkraft tjente 41,4 milliarder kroner – du betaler!
Neste artikkelRødts nye leder frir til Støre
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.