Havvind-utbyggere vil ha 3600 kroner fra hver familie i subsidier – hvert eneste år

0
Pass opp for lommetjuver!

Havvind er blitt så dyrt at de som vil bygge ut vil ha et en helt unik milliardsubsidiering. Deep Wind Offshore, Odfjell Oceanwind og Å Energi vil har fem milliarder i årlige statlige subsidier til havvindsatsing, skriver E24.

De tre selskapene foreslår å opprette et fond som skal finansiere havvindutbygginger i tilknytning til olje- og gassfeltene på sokkelen, som skal bruke stadig mer strøm.

Forslaget ble presentert under et havvindseminar SV arrangerte på Stortinget denne uka.

– Fondet tilbyr direkte støtte som gjør at man kan gjennomføre havvindprosjekter, sier direktør for rammevilkår Øyvind Stakkeland i Å Energi (tidligere Agder Energi) under seminaret.

De tre aktørene mener at et slikt fond bør få inn rundt fem milliarder kroner per år, som fortløpende utbetales i støtte til havvindprosjekter.

Han sier at et flytende havvindprosjekt kan kreve rundt 1,50 kroner kilowattimen for å være lønnsomt. Strømmen kan potensielt selges til fastlandsindustrien for rundt 50 øre kilowattimen, påpeker han.

– Så blir det et finansieringsbehov på én krone per kilowattime. Da vil fem milliarder kroner kunne generere fem terawattimer i året i produksjon, sier Lund.

De tre aktørene ønsker å bruke deler av CO₂-avgiftene og kombinere det med en elavgift til et fond som bygges med cirka fem milliarder kroner hvert år, sier Per Lund til E24.

Oljebransjen har foreslått lignende grep. Sammenslutningen KonKraft ønsker å øremerke CO₂-avgiften til et fond av samme type som det eksisterende NOx-fondet, for å finansiere utslippskutt på sokkelen.

Odfjell Oceanwind jobber for tiden med prosjektet Goliatwind, som nylig har vært på høring

På spørsmål fra E24 om dette er et forsøk på «å få et sugerør inn i statskassen», svarer Per Lund i Odfjell Oceanwind følgende:

– Vi tror dette er en pragmatisk, god løsning som det er en mulighet for å åpne et politisk kompromiss rundt, sier han.

Han avviser at det vil være lurt å droppe havvind, siden det har blitt så dyrt.

– Det vil være veldig dumt for vårt selskap.

Frekkhetens nådegave

Det å i det hele tatt foreslå at norske familier skal belastes med 3600 kroner kroner i året hver for å holde disse selskapene i live er en så himmelropende frekkhet at man nesten blir satt ut.

Så langt har illusjonen om «det grønne skiftet» drevet det at det er mulig å servere noe sånt.

Dette beviser det vi har pekt på lenge på steigan.no: Havvind blir aldri lønnsomt. Det er en hvit elefant som straks bør sendes til de evige jaktmarker.

Det er ikke minst regjeringa som har skapt klimaet for denne typen vanvidd. Den har for lengst gjort det klart at Norge skal oppleve et «havvindeventyr»! Det dreier seg om mange titalls milliarder i statlige subsidier, som altså også norske familier skal få lov til å betale.

Paretos investeringsdirektør Lars Ove Skorpen sier til Nettavisen:

– Opprinnelig var støtten begrenset til 15 milliarder kroner, men tilbakemeldingene førte til at myndighetene økte støtten til 23 milliarder.

Alle vet av bitter erfaring at slike forhåndsanslag i milliardklassen gjerne kan ganges med tre eller fire.

Skrekktall for flytende havvind: – Kan koste 250 milliarder

I juni i fjor skrev Nettavisen.

250 milliarder for full utbygging

Ifølge Europower varierer anslagene på kostnadene kraftig, men det mest sannsynlige anslaget er at anlegget vil kreve en strømpris gjennom hele sin levetid på 1,50 kroner per kWh pluss moms. I verste fall kan det bli 2,11 kroner.

Området utenfor Utsira er ment å bli delt opp i tre vindparker, med en kapasitet på 500 MW hver. Europower har regnet seg fram til at hver av disse vil koste over 83 milliarder kroner.

«Regjeringen har lyst ut tre felt på Utsira Nord. Dersom alle tre feltene blir bygget ut, totalt 1500 MW, blir totalkostnaden på rundt 250 milliarder kroner», skriver Europower.

Norge skal gi milliard-støtte til ulønnsomme prosjekter – slik at enda flere ulønnsomme fabrikker kan bygges.

Suppestasjon for milliardærene

Dette handler ikke om klima. Det handler ikke om miljø. Det handler ikke om et ønske om å dekke Norges kraftbehov. Dette er bare enda et opplegg for at de rike skal plyndre statskassa, det vil si vanlige mennesker i Norge, med «grønne» argumenter.

Noen kommer nemlig til å bli vanvittig rike på denne «klimasatsinga».

Det regjeringa gjør er å lage suppestasjoner for de rike der de med henvisning til «klimamålene» kan få overført titalls av milliarder kroner til totalt meningsløse og ulønnsomme prosjekter. Og fordi de er ulønnsomme, vil vi aldri kunne leve av dem. For regjeringa er ikke det noe problem. Det er bare å tømme ytterligere milliarder ut av statskassa i enda flere subsidier.

Disse 250 milliardene, som sikkert blir overskredet de også, kommer nemlig til å havne der de alltid havner. Mottakerne har navn og adresse. Det er de som allerede er vanvittig rike fra før og deres bakmenn. Det er energi- og kraftspekulantene, det er Kjell Inge Røkke og det er BlackRock og de vanlige mistenkte.

Og dette kan Støre & co gjøre til applaus fra «miljøpartiene» og Manifest Tankesmie fordi det angivelig er «grønt».

Hvor lenge vil det norske folket finne seg i denne galskapen?

Les: Havvind er ikke bærekraftig

På «venstresida» er det Magnus Marsdal og Manifest som har vært megafoner for havvind (subsidiert av Kjell Inge Røkke), men foreløpig har de ikke lykkes i å selge denne hvite elefanten til egne partifeller:

Røkke og Marsdal/Manifest tapte igjen på Rødts landsmøte om havvind

Forrige artikkelStatkraft selger arvesølvet til Deutsche Bahn for 30 øre per kWt
Neste artikkelKrigsdagbok del 99 – 26. til 31. desember 2023