Gaza: verdens første KI-drevne, robotaktiverte folkemord

0
Robothund fra Ghost Robotics.

Angrepet på den palestinske enklaven gir et skremmende innblikk i fremtiden for det 21. århundres krigføring.

Av Thomas Fazi.

For de fleste av oss er det å bli jaget av robothunder eller jaget av morderdroner et mareritt – eller dystopiske sci-fi-filmer à la Black Mirror. For Gazas innbyggere er det en hverdagslig realitet. I løpet av de siste fem månedene har den palestinske enklaven ikke bare vært åstedet for en av de dødeligste og mest ødeleggende bombekampanjene i historien. Det har også vært et testområde, et levende laboratorium, for neste generasjon av israelske og vestlige høyteknologiske våpen og teknologi – og et vindu inn i den urovekkende virkeligheten til krigføring i det 21. århundre.

For bare noen dager siden rapporterte Haaretz at «[i] et forsøk på å unngå å skade soldater og hunder, har IDF eksperimentert med bruk av roboter og fjernstyrte hunder i Gaza-krigen». Det er ikke noe nytt for IDF å bruke roboter og ubemannede bakkekjøretøyer. Gaza har imidlertid opplevd en kraftig økning i bruken av disse teknologiene. Som forfatteren skriver, «bekrefter forsvarsmyndighetene at det har vært et sprang i bruken og sofistikeringen av roboter på slagmarken».

Et fremtredende eksempel er en illevarslende hundeformet gårobot kalt Vision 60, laget av Philadelphia-baserte Ghost Robotics, lik Boston Dynamics-robothunden som vi alle har sett videoer av. Selskapet beskriver robothunden sin som «ustoppelig» og hevder å allerede ha solgt den til «mer enn 25 nasjonale sikkerhetskunder». Hundene som er utplassert i Gaza har også blitt utstyrt med en drone kalt Rooster, som kan løsne fra (og feste seg til) hundens rygg, noe som resulterer i en robot-drone-hybrid.

Dronen ble utviklet i fellesskap av den israelske oppstarten Robotican og Directorate of Defense Research & Development, den israelske ekvivalenten til DARPA i USA. Den samarbeider med alle store israelske forsvarsselskaper for å utvikle nye teknologier for bruk av militæret.

Disse robothundene brukes i Gaza utelukkende til overvåking og etterretningsinnhenting, noe som betyr at de ikke er utstyrt med dødelige våpen. Men en slik utvikling er bare ett «tillegg» unna, selvfølgelig. Faktisk har den amerikanske hæren allerede kunngjort sin intensjon om å montere maskingevær på Vision 60 og til og med gi dem noen KI-evner, og vi kan være trygge på at israelerne har lignende prosjekter på gang.

Faktisk bruker IDF for tiden Gaza som et testområde for en lignende teknologi: små quadcopter-droner, lik de hyllevare kommersielle dronene som har blitt vanlig i husholdninger, men med maskingevær montert under.

I motsetning til tradisjonelle Reaper-lignende militærdroner som skyter raketter høyt over skyene, kan disse dronene fly veldig lavt og komme veldig nær målet, selv inne i bygninger. Gaza er den første krigen der disse fjernstyrte dronene har blitt utplassert i stor skala mot fiendtlige stridende – og sivile.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Thomas Fazi.

Gaza: the world’s first AI-powered, robot-enabled genocide

Forrige artikkelSamholdet i NATO er ikke så godt som de skryter av
Neste artikkelKanselleringen av Glenn Diesen
Thomas Fazi skriver om seg sjøl: Jeg er journalist/skribent/oversetter/sosialist. Jeg tilbringer mest tiden min i Roma, Italia. Blant annet er jeg medregissør for Standing Army (2010), en prisvinnende dokumentar-langfilm om amerikanske militærbaser med Gore Vidal og Noam Chomsky; og forfatteren av The Battle for Europe: How an Elite Hijacked a Continent – and How We Can Take It Back (Pluto Press, 2014) og Reclaiming the State: A Progressive Vision of Sovereignty for a Post-Neoliberal World (samforfattet med Bill Mitchell; Pluto Press, 2017).