Kanselleringen av Glenn Diesen

0

Medieovervåkerne episode 5:

Glenn Diesen er gjest i denne episoden. Han er professor i statsvitenskap, og spesialist på russisk utenrikspolitikk og geopolitikk. Man skulle tro at i disse tider ville norske redaksjoner og debattarrangører være glade for å ha direkte tilgang til en internasjonalt anerkjent kapasitet på Russland og russisk politikk? Tro om igjen.

Av Terje Alnes og Lars Birkelund.

Nylig var Diesen tema i Dagsnytt 18 på NRK, etter at en redaktør hadde trukket seg fra en debatt fordi Glenn Diesen satt i panelet. I innslaget ble han omtalt som «den mest kontroversielle akademikeren vi har i landet«, med «koblinger til Russland», og som «en del av det russiske propagandamaskineriet». Glenn Diesen var ikke selv i studio.

Som Russland-forsker er Diesen kraftig kritisert for å reise til Russland (!), delta på konferanser og uttale seg til, og skrive i, russiske medier. – Han bør trekke seg og be om unnskyldning, har Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité krevd.

Men internasjonalt nyter Glenn Diesen stor anerkjennelse. Han har utgitt en rekke bøker som har fått strålende mottakelse. Siste bok er «The Ukraine War & the Eurasian World Order», som bl.a. har fått rosende anbefalinger fra den amerikanske statsviteren John J. Mearsheimer: «Diesen har skrevet en forrykende bok om den fremvoksende verdensorden … Et «must» for alle som ønsker å forstå det store skiftet i den globale maktfordelingen som finner sted foran øynene våre.»

Diesen selv sier: «Som en professor i russisk politikk bidrar jeg ofte i russiske, amerikanske, kinesiske, indiske og arabiske medier. Men i norske medier blir forståelse for russiske sikkerhetsinteresser sidestilt med legitimering av krig, og deltagelse i russiske medier blir sidestilt med å spre russisk propaganda».

Hva er det som vekker slike reaksjoner? Hvorfor utsettes han for forsøk på sensur og kansellering? Er problemer rett og slett at tilhengerne av NATOs «våpen er veien til fred»-linje ikke vil at vi skal forstå den andre parten? Er det derfor de truer ytringsfrihet og den akademiske friheten i Norge?


Denne samtalen ble publisert av Spartakus.


Artikler av Glenn Diesen.

Forrige artikkelGaza: verdens første KI-drevne, robotaktiverte folkemord
Neste artikkelKvinner av det arbeidende folket! Gå sammen mot krigen.