Samholdet i NATO er ikke så godt som de skryter av

0
Av Lars Birkelund.

«Tsjekkiske myndigheter har valgt å sette relasjonene mellom Slovakia og Tsjekkia på spill. Dette fordi Tsjekkia støtter krigen i Ukraina, mens vi i Slovakia snakker om fred», tordner Fico i et innlegg på sin offisielle Facebook-side (…)

Republikken Tsjekkoslovakia gikk i oppløsning ved fredelig deling 1. januar 1993, da Tsjekkia og Slovakia ble etablert som selvstendige stater.

Robert Fico i sin TV-tale 6. mars.

Tsjekkia har nå kunngjort at de foreløpig «stanser mellomstatlige konsultasjoner med Slovakia». De to landene har uttrykt ulike syn på flere viktige saker den siste tiden, men ifølge The Guardian var dråpen som fikk begeret til å flyte over at slovakenes utenriksminister Juraj Blanar møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Tyrkia i helgen.

«Vi anser møtet mellom Blanar og Lavrov for å være problematisk, og vi mener derfor at det ikke er passende å ha mellomstatlige konsultasjoner med slovakiske myndigheter på nåværende tidspunkt», sier tsjekkernes statsminister Petr Fiala, ifølge The Guardian (…)

Fico har tidligere kalt den vestlige holdningen til krigen «en komplett fiasko».

– Jeg tror ikke på en militær løsning på konflikten, sa Fico i forbindelse med et møte mellom Slovakia, Tsjekkia, Polen og Ungarn nylig.

Han har også spådd «en smertefull løsning» på krigen».

Fico tordner mot tsjekkerne: – Dere støtter krigen

Dagsavisen skriver:

Medier som Kyiv Independent og tsjekkiske Novinky har også omtalt saken. The Guardian har også omtalt den ferske forsuringen av forholdet mellom landene, som tidligere var ett. Republikken Tsjekkoslovakia gikk i oppløsning ved fredelig deling 1. januar 1993, da Tsjekkia og Slovakia ble etablert som selvstendige stater.

Forrige artikkelOfret miljøkrav i Oslofjorden etter press fra Forsvaret
Neste artikkelGaza: verdens første KI-drevne, robotaktiverte folkemord