Historisk revisjonisme foregår fortløpende i norske medier

0
En av de mange: Tobias Sæther

Og det skjer for å hvitvaske Norges medvirkning til krigen i/om Ukraina. Hva kan det ellers skyldes?

Av Lars Birkelund.

Det norske ‘forsvaret’ desinformerte igjen om begynnelsen på krigen, på 9-nyhetene (NRK) 21. februar. For det første er det en krig om Ukraina, like så mye som en krig i Ukraina, da USA/NATO/EU kjemper med Russland om innflytelse over Ukraina. Det bekreftet Norges utenriksminister, Espen Barth Eide, for et par uker siden på Dagsrevyen. Dessuten er det en borgerkrig, og en krig som USA/NATO/EU fører for å svekke, eventuelt ødelegge Russland.

21. februar var det Tobias Sæther som hadde blitt utsendt til NATO-kringkasteren med en innlært, men falsk lekse om krigens opphav, der han påsto at det kun var en «intern revolusjon» som skjedde i Ukraina 22. februar 2014.

Dette sa han til tross for at USA ikke en gang prøvde å skjule sin støtte til det som faktisk var et blodig statskupp. «Nulandistan: 9 facts that prove the U.S. is behind Ukraine crisis».

Og det er ikke sant at Janukovitsj, som ble kuppet, var særlig prorussisk (i så fall ville han ha avsluttet Ukrainas samarbeid med NATO, som begynte i 1992). Like lite som kuppmakerne var særlig demokratiske, som Sæther hevdet.

Men norske myndigheter var stolte over at de støttet kuppmakerregimet som da kom til makta. Daværende utenriksminister Børge Brende kalte det en «god og representativ regjering», til NRK 6. mars 2014. Her hva NRK da sa om regjeringen.


«Mange av representantene Brende snakker om har bakgrunn fra det ytterste høyre og har vært med å etablere fascistiske og nazistiske organisasjoner (….)

I Europeisk målestokk ligger Svoboda langt til høyre og lenger til høyre enn Jean Marie Le Pens franske Front National, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved NUPI til NRK.
Visestatsminister Oleksandr Sych, forsvarsminister Ihor Tenyukh,
landbruksminister Igor Shvaika og miljøvernminister Andrej Moknyk er alle medlemmer av det tidligere nasjonalsosialistiske partiet.

Partiet ble opprinnelig grunnlagt som det Nasjonalsosialistiske partiet SNPU i 1995 med klare referanse til Adolf Hitlers nasjonalsosialistiske naziparti (….)

I 1999 etablererte de en paramilitær gruppe som kalte seg «Ukrainas patrioter» som blant annet hadde et svastikalignende symbol. Gruppen ble senere kastet ut av Svoboda i 2004 i forbindelse med reformeringen av partiet. Men fortsatt deltar mange av partiets medlemmer på arrangementene til «Ukrainas patrioter».
 

Gir penger til tidligere nasjonalister og fascister

Krigen startet fordi det oppsto et forutsigbart opprør mot kuppet som norske myndigheter var med på å støtte. Også det gryende opprøret rapporterte NRK om da. Men ikke nå.

Dagsrevyen 24. februar 2014, to dager etter kuppet:


«Den er ikke så stor demonstrasjonen i Donetsk, øst i Ukraina (kommentar: bildene tyder tvert imot på at den var ganske stor) og heller ikke særlig velorganisert. Men slike mindre demonstrasjoner dukker nå opp flere steder øst i landet. Og mange snakker om at de ønsker at landet deles».


Det trekkes fra demonstranters side en sammenligning med den fredelige splittelsen av Tsjekkoslovakia på Dagsrevyen denne dagen, med et håp om at det kan skje på samme måte i Ukraina. Slike demonstrasjoner førte til at rådhus og andre offentlige bygninger ble overtatt.

Motopprøret, for det meste fredelig, som blant annet Dagsrevyen viste da, eskalerte til krig da kuppmakerne prøvde å territorier tilbake, med NATO og Norges støtte. Russland støttet opprørerne. Det var altså både en borgerkrig og en stedfortrederkrig allerede ganske tidlig i 2014.

Hvordan kunne regjeringen og Stortinget finne på å støtte så ytterliggående krefter, særlig på bakgrunn av at det allerede 2. desember 2013 ble kjent at statskuppet, som da var i gjæring, ville føre til opprør i Donbass og på Krim?

Ikke tilgi dem, for de visste hva de gjorde.


Støre tenner lys for avdød russisk høyreekstremist:

Forrige artikkelJulian Assanges dag i retten
Neste artikkelUkrainakrigen koster Tyskland mer enn 200 milliarder euro