Ukrainakrigen koster Tyskland mer enn 200 milliarder euro

0
Faksimile fra FAZ

Tyskland støtter krigen i Ukraina med enorme pengebeløp. I tillegg kommer de høye indirekte kostnadene, sier økonomenes beregninger.

Ifølge økonomiske forskere har krigen i Ukraina kostet Tyskland mer enn 200 milliarder euro så langt. «De økonomiske kostnadene for Tyskland etter to år med krig i Ukraina vil sannsynligvis være betydelig høyere enn 200 milliarder euro», sa presidenten for det tyske instituttet for økonomisk forskning (DIW), Marcel Fratzscher, til Rheinische Post.

«Framfor alt har de høye energikostnadene redusert veksten i Tyskland med 2,5 prosentpoeng eller 100 milliarder euro i 2022 og med et tilsvarende beløp i 2023 til dags dato», sa DIW-sjefen. Dette er imidlertid bare de «direkte økonomiske kostnadene». Ytterligere kostnader ville oppstå fra de «eskalerende geopolitiske og geoøkonomiske konfliktene, spesielt med Kina» på grunn av krigen. Disse ville ramme eksportbedrifter spesielt hardt, forklarte Fratzscher.

Rheinische Post siterer også fra en aktuell studie fra det tyske økonomiske instituttet, som sier at Ukrainakrigen har kostet Tyskland rundt 240 milliarder euro så langt. «Mens utgiftene i 2022 er rundt 100 milliarder euro, steg de til drøye 140 milliarder i 2023», heter det i studien. Konsekvensene av koronapandemien vil imidlertid fortsette å ha innvirkning i 2022 og 2023, slik at en nøyaktig avgrensning av effektene av Ukrainakrigen ikke kan beregnes, forklarte DIW-forsker Michael Grömling.

Rammer de lavtlønte hardest

I følge DIW-sjef Fratzscher rammet kostnadene ved Ukrainakrigen personer med lav inntekt spesielt hardt fordi de opplevde «to til tre ganger høyere inflasjon enn folk med høy inntekt».

For beregningene sammenlignet han ifølge Rheinische Post den faktiske utviklinga med et scenario slik det antakelig hadde vært uten krig i Ukraina. Legger man sammen effektene av pandemien og den geopolitiske utviklingen siden begynnelsen av 2020, er resultatet et totalt tap av vekst på fire prosent av økonomisk produksjon. Dette ble ledsaget av forbrukstap «på drøyt 400 milliarder euro basert på årene 2020 til 2023», ifølge studien.

«Dette tilsvarer et totalt tap i forbruk per innbygger på rundt 4 800 euro».

Ifølge DIW-sjef Fratzscher rammet kostnadene ved Ukrainakrigen personer med lav inntekt spesielt hardt fordi de opplevde «to til tre ganger høyere inflasjon enn folk med høy inntekt». «Den tyske staten støtter først og fremst energiintensive selskaper med massive subsidier, men folk med lav inntekt må stramme inn livreima betydelig», sa han til Rheinische Post.

Den økonomiske utviklinga i Tyskland gir for tida stor grunn til bekymring, skriver tyske medier. Den føderale økonomiministeren Robert Habeck (De Grønne) beskrev selv situasjonen forrige uke som «dramatisk dårlig». Han varslet at regjeringa senker vekstprognosen for i år fra 1,3 prosent til kun 0,2 prosent.

En krig mot Russland som rammer Europa, Tyskland og arbeiderklassen

Den tyske analysen bekrefter det vi har vist tidligere, nemlig at det ikke minst er Tyskland som rammes økonomisk av Ukrainakrigen, og at det dessuten er arbeiderklassen og de lavtlønte som rammes hardest. De som tjener på krigen er USAs våpenindustri og finanskapitalen som eier denne våpenindustrien.

USAs sabotasje mot Nord Stream rammet først og fremst Tyskland og tysk økonomi. Russland finner andre kunder for sin gass, mens Tyskland har alvorlige problemer med å skaffe seg nok energi til sin egen industri og sine egne borgere.

Forrige artikkelHistorisk revisjonisme foregår fortløpende i norske medier
Neste artikkelMidazolam – aktiv dødshjelp under Covidpandemien