Follow the money. Det brenner et blått lys for Helsingforskomiteen.

0

Som jeg har sagt gjentatte ganger: Norwegian Helsinki Committee, eller Helsingforskomiteen og dens medarbeidere, har siden 1970-tallet nytt en svært privilegert posisjon, som ufeilbarlige ‘eksperter’ på menneskerettigheter med en helt unik integritet og kompetanse (jeg trodde også lenge at de hadde det).

Av Lars Birkelund.

De har blitt dyrket fram i en symbiose mellom medier og myndigheter og gjennom generøse bevillinger, også fra fremmede makter som USA og oligarker som George Soros. Denne symbiosen har blitt beskrevet i stortingsmelding 15 (2008-2009), så det er ikke noe jeg har diktet opp. Slik har Helsingforskomiteen blitt gjengangere i norske medier, som aldri meg bekjent har stilt dem et kritisk spørsmål.

Les: Styringsdokument for norsk imperialisme

Mens man tidligere skilte mellom frivillige bistandsorganisasjoner og politiske organisasjoner som Amnesty International og Nei til Atomvåpen, er nå det store flertallet av frivillige organisasjoner politiske operatører og påvirkningsagenter i tillegg til å være operasjonelle bistandsaktører. Innsam­lede midler anvendes i tett samarbeid med media og internasjonale mediepersonligheter for å maksi­mere synlighet og politisk innflytelse. Samtidig samarbeider de stadig tettere og oftere med myndighetsaktører og næringslivet. Globaliseringen, med tilhørende medie- og kommunikasjonsrevolu­sjon, har ført til en betraktelig økning i disse aktø­renes evne til nettverksbygging og politisk påvir­kningsarbeid på tvers av grenser og aktører. (Vår uth., red.)


Vi snakker altså om en organisasjon som sjelden eller aldri har fått kritikk, inntil den, og noen av dens medarbeidere, VALGTE å engasjere seg aktivt på X, tidligere Twitter. Der har de fått motstand, mer og mer. Dette fordi flere og flere har sett at de er som keiseren i HC Andersens eventyr: uten klær, i mange tilfeller.

Blant de mest aktive av komiteen medarbeidere er Ivar Dale. Han blokkerte meg for et par år siden. Og årsaken morer jeg meg fortsatt over: Han blokkerte meg fordi han oppdaget at jeg hadde sjekket inntektene hans via skattelistene, noe som er en menneskerett i Norge. Derfor var det komisk at en representant for en ‘menneskerettighetsorganisasjon’ skulle blokkere meg for akkurat det.

Personer som Dale må naturligvis regne med å bli ‘sett i kortene’. Det gjør i hvert fall jeg. Men de har ikke vært vant til det. Dale ble derfor så sjokkert at han blokkerte meg, noe som vitner om hvor beskyttet han lever. Jeg skjønner likevel behovet for å blokkere visse personer/roboter. Men ikke av slike årsaker.

Komiteens Aage Borchgrevink har imidlertid vært overraskende tolerant når det gjelder kritikk på X. Inntil 20. februar. For da varslet han at han vil blokkere folk som driver med «personangrep, aggresjon og usakligheter». «Folk skremmes vekk» fra X på grunn av slikt, skrev han. Men han har sjøl vært blant de som har advart mot X etter at Elon Musk tok over. Mer om det snart.

Jeg kommenterte: «Personangrepene kommer i stor grad fra deg, Aage. Du vet hva du kan gjøre med det». Personangrepene hans har særlig vært rettet mot Glenn Diesen, der Borchgrevink og flere andre har forsøkt å få Diesen sparket fra Universitetet i Sørøst-Norge, der han er professor. Borchgrevink er heller ikke ukjent for å være aggressiv og usaklig.

Nylig trakk Borchgrevink og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening – NFFO, der Borchgrevink er styreleder, seg fra et arrangement i protest mot at Diesen skulle være med på det. Han trakk seg altså fra en mulighet til å kritisere Diesen på saklig vis, hvilket viser at han frykter debatten. Det med god grunn, siden han har tapt den for lengst. En ny debatt vil derfor ytterligere svekke hans autoritet og komiteens opphøyde posisjon.

Kommentarene i tråden hans viser reaksjoner fra folk som han nå muligens vil blokkere:  https://twitter.com/AageB/status/1759834411753771506

Så nå regner jeg også med å bli blokkert.

Som om ikke dette er nok presterte Borchgrevink seinere samme dag å lage en konspirasjonsteori ut av at Yulia Navalnaya, Alexej Navalnys enke, ble utestengt fra X i 15-20 minutter. Dette budskapet postet han hele tre ganger. Skjermdumpen viser en av postene.

Borchgrevink var altså så ivrig etter å sverte Musk/X at han ikke kunne vente de minuttene som avdramatiserte det hele. Det var nemlig ikke noen Elon Musk-konspirasjon mot Navalnys enke, som Aage trodde. Det var et uhell som X straks beklaget. Dagsavisen omtalte dette slik:

«X (tidligere Twitter) sine systemer for å blokkere spam førte til at Julia Navalnajas X-konto ble stengt i en periode tirsdag (…)

– Så snart vi ble oppmerksomme på feilen ble kontoen hennes gjenåpnet, skriver X i en uttalelse.

De varsler at de skal fikse feilen som førte til at kontoen ble stengt. Kontoen er nå åpnet igjen. I en periode på rundt 15–20 minutter tirsdag sto det at kontoen var suspendert, med teksten «X sperrer kontoer som bryter Xs regler».

Her to av mine tidligere artikler om ‘Trollfabrikken’, som jeg har begynt å kalle Helsingforskomiteen:


Dette er et leserinnlegg som kritiserer Aage Borchgrevink ved navn. Borchgrevink har naturligvis full tilsvarsrett og vi tar med glede imot et svar fra ham. – Red.

Forrige artikkelJuridisk seier for ytringsfriheten: Kennedy beviste ulovlig statlig Covid-sensur
Neste artikkelSkuffende hastverk med å dømme Kinas rolle i Kongo