Bare sju prosent av unge menn stemmer Ap – Giske: Partiet kan gå under

0
Faksimile fra VG 2. februar 2024

Bare sju prosent unge menn stemmer på Ap. Trond Giske sier hans parti må sele om, hvis de ikke skal bli et miniparti, sier han i et intervju med avisa VG.

– Partiet kan gå under. Se på Finland. Der hadde sosialdemokratene presidenten i 30 år fra 1982 til 2012. Ved presidentvalget sist søndag, kom sosialdemokratenes kandidat på 6. plass, med 4,2 prosent oppslutning. De er borte. Det er ingen matematikk som sikrer at sosialdemokratiske partier overlever. Det kan også skje i Norge.

Han sier at krisa allerede har truffet dem midtskips:

Kun syv prosent av menn under 25 år stemte på Arbeiderpartiet ved kommunevalget i 2023, viser tall fra Statistisk sentralbyrå, som Fri Fagbevegelse og AUF-lederen har slått alarm om. Til sammenligning stemte 31 prosent av dem på Høyre og 27 prosent på Frp.

– Det er en katastrofe. Unge menn vil ikke ha Ap. Og det finnes andre tall som er like ille, sier han:

– I fagbevegelsen var det 30 prosent som stemte på Ap. Men det er bare dem som stemmer. Tar du med alle som satt hjemme, så er sannheten at bare 20 prosent av LOs medlemmer stemte Ap i høst.

Hvem skal da bygge husene som statsviterne skal bo i?

Giske forsøker å forklare hvorfor unge menn vender ryggen til Ap:

– Hvem klatrer i stolpene for å sikre strømmen, henter søppelet vår, graver i jorden, murer og bygger husene våre, kjører dumpere – det er i hovedsak menn. Respekten som var knyttet til den type arbeid; som kunne sikre en trygg inntekt for familien og bidra til å forsørge familien, den er alvorlig svekket.

Venstresida misliker arbeiderklassen:

– Kan det nå virke som om deler av venstresiden egentlig misliker arbeiderklassen og at målet er å utdanne flest mulig ut av arbeiderklassen.

Er Støres mål å ødelegge Arbeiderpartiet?

Jonas Gahr Støre fører en politikk som på alle områder skader Arbeiderpartiets kjernevelgere. De som tjener på Støres politikk er internasjonal finanskapital, EUs energimonopoler, våpenindustrien samt oligarker og spekulanter av alle slag.

De som systematisk taper på Støres politikk er arbeidere, fagorganiserte, småbønder og alle under den øvre middelklassen.

Til slutt må det jo komme til et punkt der disse velgerne vender ryggen til partiet, og ifølge Giske er vi kommet til det punktet nå.

Men kanskje det er nettopp dette som er Støres politiske oppgave? Hans lojalitet ligger ikke i Odda eller på Oslo øst eller i Hammerfest. Den ligger i Washington og Brussel. Hans klasse- og meningsfeller i det franske Parti Socialiste ødela jo sitt eget parti for å bane veien for Macron, en mann Støre har en stor beundring for. Hvorfor skulle ikke Støre gjøre det samme – og sørge for at det skjer før Giske kan ta makta i partiet?

Det partiet som en gang var det dominerende partiet i Den sosialistiske internasjonalen, tyske SPD, er jo på vei dit allerede, verst i Sachsen-Anhalt med 4,5% på meningsmålingene.

Forrige artikkelHvor mye støtte har vi sendt til Ukraina?
Neste artikkelDet kavende Tyskland er framtida for Europa