Iran angriper Mossad i Irak og IS i Idlib

0
Fra angrepet mot Mossad i Erbil. Kilde: IRNA

Den iranske revolusjonsgarden IRGC melder at den har gjennomført målrettede angrep mot bakmennene til de nylige terroraksjonene i de iranske byene Kerman og Rasak. Det er det iranske nyhetsbyrået IRNA som melder dette.

To tidligere uttalelser publisert av IRGC slo fast at de avfyrte en rekke missiler mot spionsentra og samlinger av anti-iranske terrorgrupper i deler av regionen, inkludert i Syria. En tredje uttalelse kunngjorde at revolusjonsgarden hadde rettet presisjonsangrep mot Mossad-hovedkvarteret i Iraks Kurdistan med ballistiske missilerog ødelagt det. Dette ble ifølge IRGC gjort på grunn av Mossads rolle i terroraksjoner mot Iran og det israelske regimets spionbyråets planer om å myrde iranske ledere og ledere i motstandsaksen.

«Dette Mossad-hovedkvarteret har jobbet for spionasjeoperasjoner og et senter for planlegging av terrorangrep i regionen, spesielt mot vårt elskede land,» sa uttalelsen.

ABC News rapporterte tirsdag morgen med henvisning til irakiske kilder at åtte punkter nær det amerikanske konsulatet i Erbil var angrepet, og at noen av angrepene var svært intense.

Kilden fortalte at tre droner ble skutt ned nær Erbil flyplass, men han spesifiserte ikke mulige ødeleggelser der. Ifølge ham førte droneangrepet til at flykontrollen måtte stoppe ankomst og avgang av fly i Erbil. Det arbiske nettverket til Sky News Channel sier at målet for angrepet på Erbil internasjonale lufthavn var den amerikanske militærbasen på flyplassen.

Angrep også mot terrorister i Idlib i Syria

«Det islamske revolusjonsgardegarden har identifisert og ødelagt en rekke sentrale terrorceller, spesielt Daesh sine, i de okkuperte områdene i Syria ved å skyte en rekke ballistiske missiler mot dem», heter det i en uttalelse fra IRGC natt til tirsdag 16. januar.

Militært samarbeid mellom Iran og Russland

Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu og Irans forsvarsminister brigadegeneral Mohammadreza Ashtiani hadde en telefonsamtale mandag hvor de diskuterte måter å utvide samarbeidet og sikkerheten i regionen. Dette melder nyhetsbyrået IRNA.

– Dette spørsmålet vil bli eksplisitt nevnt i en avtale som vil bli signert mellom regjeringene i Den islamske republikken Iran og Russland, sa general Shoigu.

I denne telefonkonsultasjonen understreket de to ministrene også viktigheten av spørsmål knyttet til regional sikkerhet og understreket at Moskva og Teheran vil fortsette sin felles innsats for å etablere en multipolar verdensorden og oppheve unilateralismen til USA.

Også Russlands forsvarsminister la vekt på full overholdelse av suverenitet og territoriell integritet, og at dette spørsmålet vil bli eksplisitt nevnt i den kommende avtalen som vil bli signert av regjeringene i Den islamske republikken Iran og Russland.

Iran har lovt å hevne terroren

Iran har tidligere lovt at landet vil hevne seg på de ansvarlige for terroraksjoner mot Iran, inkldert drapene på general Qassem Soleimani og hans kolleger.

Den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i et amerikanske angrep i Irak torsdag 2. januar 2020. Sammen med ham ble Abu Mahdi al-Muhandis, nestkommanderende i Popular Mobilization Units (PMU), drept. Pentagon sa i en uttalelse at angrepet ble utført etter ordre fra president Trump.

I forbindelse med årsdagen for drapene sier en talsmann for parlamentet i Teheran at iranske myndigheter har etterretningsinformasjon som sier at det var to land som sto bak angrepet, men han nevnte dem ikke ved navn. Det vil bli gjort om ikke lenge, sa Hossein Amir Abdollahian. Han sa også at Iran har ei liste på 48 navn over personer som deltok i planlegginga og gjennomføringa av drapene. Det vil bli reist internasjonal sak mot dem, sa han.

steigan.no hadde en omfattende dekning av disse drapene og av hvem som sto bak dem. Les under emnetaggen Soleimani.

Israelsk etterretning bisto USA med drapene

Jerusalem Post skrev:

«Israelsk etterretning var medvirkende til den vellykkede amerikanske attentatet mot sjefen for Irans Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) Quds Force, generalmajor. Qasem Soleimani, meldte NBC News søndag.»

«Ifølge NBC og Reuters var informanter i Damaskus i stand til å tipse CIA om nøyaktig hvilket fly Soleimani ville være på, som israelsk etterretning bekreftet og verifisert.

Reuters ble fortalt av irakiske etterforskere at USA hadde hjelp fra to sikkerhetsansatte på flyplassen i Bagdad og to ansatte fra Cham Wings – «en spion på flyplassen i Damaskus og en annen som jobbet ombord i flyet,» sa kilden. Det irakiske nasjonale sikkerhetsbyråets etterforskere mener de fire mistenkte, som ikke er blitt arrestert, jobbet som en del av en bredere gruppe mennesker som leverer informasjon til det amerikanske militæret, sa tjenestemannen.

Ifølge The New York Times var statsminister Benjamin Netanyahu sannsynligvis den eneste amerikanske allierte som visste om attentatet, etter å ha snakket med USAs utenriksminister Mike Pompeo på forhånd.

Yisrael Beytenu-leder Avigdor Liberman sa at Times-rapporten var basert på israelske kilder, som han bemerket hadde dårlig dømmekraft.

«Vi må ta avstand fra det,» sa han i et radiointervju søndag. «Tvetydighet og taushet er det beste for oss.»

Liberman er tidligere forsvarsminister i Israel og sa at han har mye erfaring med å jobbe med publikasjoner som Times.»

Les også: Israels rolle i drapene i Bagdad

Det sies at hevnen er en rett som helst bør serveres kald.

Nå er det tydeligvis tid for at denne retten blir servert. Iran er svært godt forberedt og det samme er Motstandsaksen i hele regionen.

Forrige artikkelAksjon mot Israel i MGP
Neste artikkelKrigsdagbok del 92 – 9. til 14. november 2023