Israels rolle i drapene i Bagdad

0
Illustrasjon: Shutterstock

Donald Trump vant valget i 2016 blant annet fordi han lovte å trekke USA ut av de meningsløse krigene i Midtøsten. Han hånte forgjengeren Barack Obama for hans ønske om å gå til krig mot Iran. Og så har han altså sjøl gått til krig mot Iran gjennom å drepe en av landets fremste og mest populære politiske og militære ledere. For som flere observatører har pekt på, disse drapene er en krigshandling. Disse drapene kan komme til å utløse en storkrig i Midtøsten som vil stille Irakkrigen i 2003 i skyggen.

Den dummeste, mest kriminelle og farligste handlingen Donald Trump har begått

Hvordan kunne Trump begå en så dum, farlig og forbrytersk handling? Svaret på det spørsmålet ligger ikke så veldig langt unna. USAs to nærmeste allierte i Midtøsten, først og fremst Israel, men også Saudi-Arabia har i årevis lagt press på presidenten for å få ham til å gå til krig mot Iran. Ihvertfall så tidlig som våren 2018 hadde Israel bedt Trump om å få myrde Qassem Soleimani. Dette kom fram gjennom en lekkasje som ble publisert i den kuwaitiske avisa Al-Jarida. I de arabiske landene er denne avisa kjent som en kanal for å føre fram Israels standpunkter overfor et arabisk publikum.

Men Israel ville ha USA til å begå forbrytelsen, for å trekke USA lengst mulig inn i en krig mot Iran. Pepe Escobar skriver i Asia Times at hans etterretningskontakter sier at:

«Israel ga USA de koordinatene de trengte for å myrde Qassem Soleimani fordi de ønsket å unngå gjengjeldelser mot seg sjøl ved sjøl å gjennomføre drapet.»

Nå var ikke det så imponerende etterretningsarbeid at det gjorde noe, for kilder i Irak sier at irakisk etterretning hadde informert USAs militærkommando på flyplassen i Bagdad om at Soleimani ville komme til flyplassen som diplomat. Hvis dette stemmer, så har Trump altså på sin samvittighet, i den grad han skulle ha noen, å med viten og vilje å ha myrdet en utenlandsk diplomat i et fremmed land mens han var på diplomatisk oppdrag. Ikke det at man trengte noen bekreftelse, men dette plasserer USA definitivt i klassen som bandittstat.

Nå hadde ikke USA/Israel trengt å få den informasjonen, for som Soleimani utmerket godt visste sjøl, og som han også sa i sine taler, Mossad og CIA har visst til enhver tid hvor han har befunnet seg. Men det er altså først nå de valgte å begå forbrytelsen.

Donald Trump ga ordre om dette fra godset Mar-a-Lago i Florida, der han hadde samlet et krigsråd rundt seg. Noga Tarnopolsky i LA Times skriver at Isarel var informert om planene. I artikkelen blir det vist til Barak Ravid, en journalist og kommentator med djupe kontakter i Israelis etterretningsapparat. Han sa dette på den israelske kanalenen Channel 13.

Trump-administrasjonen konsulterte med Saudi-Arabia, Israel og Emiratene for drapene skriver Negar Mortazavi i The Independent.

«[Mike] Pompeo ringte Netanyahu, MBS [Mohammed bin Salman], og MBZ [Sheikh Mohammed bin Zayed] flere ganger i løpet av de siste dagene for å diskutere Iran, ifølge State Department.»

Men Pompeo ringte utenriksministrene i Storbritannia og Tyskland først etter drapene. Så hvis de trengte en bekreftelse på at Washington ikke ser på dem som noe mer enn tredjerangs lakeier, så har de den nå.

Kongressen i USA var ikke informert om drapene på forhånd, noe Nancy Pelosi har bekreftet, men som Sana Saeed i AJPlus bemerker: «Gjett hvem som var informert? Israel.»

Jefferson Morley rapporterte i oktober 2019 at Israel hadde siktet seg inn på å drepe Soleimani. Han viste til Yossi Cohen, sjef for Mossad, som snakket åpent om å myrde Soleimani.

Dan Cohen skriver at Trump nå bare følger den planen som for lengst er utarbeidet i Foundation of the Defense of Democracy (FDD). Den planen har hele tida gått ut på å provosere fram en krig mot Iran. FDD er et agentur for Israel i USA.

Konklusjonen ligger i dagen:

Donald Trump har begått en internasjonal forbrytelse og gått til krig mot Iran fordi Israel har krevd det.

Hevnens røde flagg er heist i Qom

For første gang har myndighetene i Iran heist det røde flagget over Jamkaran-moskeen i den hellige byen Qom. Det er en erklæring om at hevnen vil komme, og det er et signal som alle sjiamuslimer og sjiamilitser i hele verden forstår.

Enhver toppolitiker eller general fra USA må fra nå av regne med å være fritt vilt i store deler av Midtøsten.

USA taper Irak

USAs utenriksminister Mike Pompeo la ut noen diffuse videobilder som skulle vise at folk «danser i gatene» i Bagdad i angivelig glede over drapene. Det er mulig at Pompeo er så blåst at han tror på dette sjøl. Men hvis man vil ha et inntrykk av stemninga på gata i Bagdad bør man se på sørgefølget bak kistene til Soleimani og Abu Mahdi al-Muhandi i begravelsesprosesjonen:

Det var hundretusener i gatene, noen sier opp mot en million, og alle disse er potensielle aktivister i krigen mot USA. Dette forteller også at USA har tapt Irak. Irans første hevn er at den posisjonen som USA har hatt i Irak nå går tapt.

USAs oljearbeidere i Irak har allerede evakuert, USAs tropper kan komme til å følge etter dem. Iraks statsminister har bedt parlamentet i Bagdad om å ta stilling til et forslag om å kreve tilbaketrekning av USAs soldater i landet, og meldingene fra Bagdad sier at de to største parlamentsfraksjonene er enige i dette forslaget.

Neocon Trump med nye trusler

Etter å ha kritisert, latterliggjort og hånet neocons for deres krigslyst har Donald Trump altså konvertert og framstår som born-again neocon. I nye meldinger på Twitter truer han med å bombe 52 utvalgte mål i Iran.

På den andre sida har Trump også sendt ut følere for å unngå at Irans hevn blir altfor stor. Qatars visestatsminister Abdulrahman Al Thani har møtt Irans utenriksminister Javad Zarif angivelig med tilbud fra USA om en «atomavtale» og opphevelse av sanksjonene dersom Iran ikke hevner seg.

Hvis denne kilden har rett i at USA har bedt Iran om å ikke hevne seg mer enn på samme nivå, så betyr det at USA har tilbudt livet til en firestjernes general i bytte for Soleimani. Og i deres mafiaverden er det ikke noen utenkelig tanke.

Kina og Frankrike prøver å unngå eskalering

Kinas og Frankrikes utenriksministre har hatt tett kontakt for å prøve å unngå at konflikten i Midtøsten fører til en stor krig. De to landene er begge faste medlemmer av FNs Sikkerhetsråd, og det blir lagt merke til at NATO-landet Frankrike samordner seg med Kina i dette spørsmålet.

Krise under utvikling, følg med

På steigan.no følger vi nå denne krisa tett, og vil holde leserne oppdagert med nyheter og analyser det ikke får i noen andre norske medier. Følg med og bli gjerne fast abonnent.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSkattlegging av vannkraft (og vindkraft) – både/og
Neste artikkelNorsk forsvar: Fra vernepliktforsvar til del av Natos angrepstrategi
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).