Israelsk etterretning bisto USA med drapene på Soleimani og de andre ni

0
Fra en demonstrasjon mot drapet på Soleimani utenfor USAs konsulat i Lahore i Pakistan. Shutterstock

Den israelske avisa Jerusalem Post bekrefter det vi tidligere har pekt på på steigan.no, nemlig at Israel spilte en viktig rolle i de illegale drapene på general Qassem Soleimani, den irakiske militærlederen Abu Mahdi al-Muhandis og åtte andre iranske og irakiske militære ledere 3. januar 2020.

Les: Israels rolle i drapene i Bagdad

Vi sakser fra artikkelen i Jerusalem Post.

«Israelsk etterretning var medvirkende til den vellykkede amerikanske attentatet mot sjefen for Irans Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) Quds Force, generalmajor. Qasem Soleimani, meldte NBC News søndag.»

«Ifølge NBC og Reuters var informanter i Damaskus i stand til å tipse CIA om nøyaktig hvilket fly Soleimani ville være på, som israelsk etterretning bekreftet og verifisert.

Reuters ble fortalt av irakiske etterforskere at USA hadde hjelp fra to sikkerhetsansatte på flyplassen i Bagdad og to ansatte fra Cham Wings – «en spion på flyplassen i Damaskus og en annen som jobbet ombord i flyet,» sa kilden. Det irakiske nasjonale sikkerhetsbyråets etterforskere mener de fire mistenkte, som ikke er blitt arrestert, jobbet som en del av en bredere gruppe mennesker som leverer informasjon til det amerikanske militæret, sa tjenestemannen.

Ifølge The New York Times var statsminister Benjamin Netanyahu sannsynligvis den eneste amerikanske allierte som visste om attentatet, etter å ha snakket med USAs utenriksminister Mike Pompeo på forhånd.

Yisrael Beytenu-leder Avigdor Liberman sa at Times-rapporten var basert på israelske kilder, som han bemerket hadde dårlig dømmekraft.

«Vi må ta avstand fra det,» sa han i et radiointervju søndag. «Tvetydighet og taushet er det beste for oss.»

Liberman er tidligere forsvarsminister i Israel og sa at han har mye erfaring med å jobbe med publikasjoner som Times.»

Kommentar

Benjamin Netanyahu har da også gjort som Liberman foreslo, distansert seg fra drapene og prøvd å skape en slags avstand mellom Israel og USA i dette spørsmålet. Men han kunne ikke dy seg og har hyllet Donald Trump for drapene. Og Netanyahu har lenge villet drepe Soleimani. Ifølge den israelske avisa Haaretz fikk Israel i 2018 grønt lys fra USA til å drepe den iranske generalen.

Les også: IS takker Gud for drapet på Soleimani

Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050.

Forrige artikkelMali: Demonstranter krever at de franske troppene skal forlate landet
Neste artikkelKrever inntil 150 millioner i erstatning fra staten etter vindkraft-nei