Halvparten av USAs guvernører støtter Texas mot Washington

0
Konflikten mellom Washington og Texas bringer fram sterke følelser.

Det er nå full splittelse i USA. 25 guvernører fra Det republikanske partiet støtter guvernør Greg Abbott i Texas når han påberoper seg retten til å sikre og kontrollere statens grense mot Mexico mot illegal innvandring.

Abbott har signert et brev der han skriver:

Den føderale regjeringa har brutt avtalen mellom USA og delstatene. Den utøvende makten i USA har en konstitusjonell plikt til å håndheve føderale lover som beskytter stater, inkludert immigrasjonslover. President Biden har nektet å håndheve disse lovene og har til og med krenket dem. Resultatet er at han har knust alle rekorder for ulovlig innvandring.

Abbott fikk torsdag støtte fra alle unntatt én av landets republikanske statsguvernører i sin feide med Biden-administrasjonen om grensesikkerhet, skriver New York Post.

GOP-guvernører fra 25 stater signerte en felles uttalelse til støtte for Abbott og Lone Star States «konstitusjonelle rett til selvforsvar» dager etter at USAs høyesterett avgjorde at Biden-administrasjonen kunne fjerne barberbladpiggtråd installert av Texas langs en 30 miles lang strekning nær grensa mellom USA og Mexico i Eagle Pass.

«Vi står i solidaritet med vår medguvernør, Greg Abbott, og staten Texas når det gjelder å bruke alle verktøy og strategier, inkludert barberbladpiggtråd, for å sikre grensa,» heter det i uttalelsen fra Republican Governor’s Association.

«Vi gjør det delvis fordi Biden-administrasjonen nekter å håndheve immigrasjonsloven og ulovlig tillater masseinnvandring over hele Amerika av migranter som har kommet inn i landet vårt ulovlig.»

«Hvis president Biden ikke vil forsvare oss, må statene forsvare seg. Arkansas står sammen med Texas, tvitret Arkansas-guvernør Sarah Huckabee Sanders.

«Biden-administrasjonen fortsetter å nekte å sikre grensa. Virginia støtter [Abbott] og Texas’ konstitusjonelle rett til å forsvare seg», skrev Virginia-guvernør Glenn Youngkin på X.

Etter krigen med Mexico ble Texas en uavhengig republikk i 1836. Republikken Texas ble annektert av USA i 1846. Det har nå og da blitt reist krav i Texas om løsrivelse fra USA, men de har fått liten oppslutning. Men etter at grensekonflikten blusset opp har de fått ny styrke og det mobiliseres på Twitter/X under emneknaggen #Texit.

Det er ingen overdrivelse å si at Amerikas forente stater er lite forente i disse dager og at føderasjonen knaker i sammenføyningene.

Forrige artikkelTolfa, renessansen og kapitalismens framvekst
Neste artikkelDeprimerte ledere?