Det forhatte vindkraftverket i Sandnes leverer lite strøm, men god profitt til eierne

0
Vardafjell / Foto: Eivind Salen, Motvind

Eivind Salen i Motvind Norge tar i sin nyttårshilsen på Facebook opp Vardafjell vindkraftverk i Sandnes.

(Sitat:)

I 2021 leverte dette anlegget 0,04 TWh elektrisk kraft, noe som var skuffende. Kanskje kommer de seg nærmere 0,07 TWh eller faktisk 0,08 TWh i fjor, det er jo temmelig fabelaktig holdt opp mot de 30.395 TWh vi eksportere ut av landet i fjor. Dere ser de syv danske Vestas-turbinene på Vardafjell operere i den andre desimalen der.

Nettoeksporten fra Norge til utlandet i fjor var på 17,3 TWh. De tallene er klare fra Statnett, og illustrert i figuren nedenfor. Når det er ett desimal bak komma, forsvinner produksjonen fra Vardafjell vindkraftverk i avrundingen. De har ødelagt nabolaget for 100 boliger i umiddelbar nærhet, direkte berørt, og i tillegg kommer alle andre som ser dem, tenker på dem, og irriterer seg.

Norges Vassdrag og Energidirektorat (NVE) delte ut konsesjonen, tvang den gjennom med slik skremmende makt at det er vanskelig å reparere, selv om de nå oppfører seg bedre enn de gjorde da. Men så lenge de og det politiske Norge ikke tar et ordentlig oppgjør med praksisen, og gir rettferd for de utsatte for overgrepet, så stoler ikke jeg på dem et øyeblikk. Ingen steder i Norge er trygge.

For dette har vi også fått historiens høyeste strømpriser. Det skjer samtidig som kraftbransjen selv overtar energipolitikken og redaktøransvaret i mediene. Det er stemmene som ikke slipper ordentlig til, som forklarer hvordan det egentlig er. Det er ikke spesielt vanskelig heller, for det er offentlig tilgjengelige og etterprøvbare tall, og sammenhenger enkle å peke på, og vise frem.

For eksempel har vi strømprisene i dag, nyttårsdagen. Hoderegningen tilsier at Norge og Sør-Norge har omtrent tre ganger dyrere strømpris enn Tyskland. Det skjer etter en kraftutbygging i Norge som ikke ligner noen ting, levende mennesker er behandlet som dritt, og har blitt overkjørt så stygt og vondt at det ligner ingenting, for å bygge vindkraft. Sånn som på Vardafjell.

I 2020 var overskuddet 20,5 TWh, i 2021 17,6 TWh, i 2022 12,5 TWh, og nå i fjor, altså 17,3 TWh. Aldri har vi hatt høyere priser enn de tre siste årene.

(Sitat slutt)

(Eieren av anlegget på Vardafjell er franske Mirova som kaller seg et «conviction-based management company». De skal gi sine investorer større profitt på å investere grønt, fordi de angivelig står for «bærekraft og inkluderende økonomi». Hvor mye bærekraft det er i Vardafjell-anlegget kan man jo lett regne ut og hvor inkluderende det er å ødelegge naturen og plage innbyggerne i nærmiljøet, kan man jo også lett forstå.)

Eivind Salen avslutter med:

Det er ikke mulig å forsvare dette systemet, jobbe for det, jobbe i det, og ønske folk et godt nytt år. Det kveler samfunnet, gjennom økonomien alene. Alt det andre kommer i tillegg.

Å ønske folk godt nytt år, og å mene det, betyr å jobbe mot dette systemet med alle de ressurser og muligheter man har.

Forrige artikkelUSA vil sjekke deg opp i norske politibaser
Neste artikkelHemmelighold rundt britiske militæraksjoner i Libanon
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.