USA vil sjekke deg opp i norske politibaser

0

USA krever å få tilgang til databasene til norsk politi hvis nordmenn skal få fortsette å slippe inn uten visum. Bergens Tidende skriver at USA har gjort slike fremstøt overfor flere land.

USAs sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas ønsker å få på plass avtalene før 2026. USA krever å få full tilgang til norske politidatabaser for å kunne sjekke ut folk som reiser visumfritt og fyller ut et ESTA-skjema.

Til gjengjeld skal Norge få søke i USAs sikkerhetsdepartements databaser. Justisdepartementet opplyser til BT at de ønsker et samarbeid med USA for å hindre at kriminelle eller folk som er en sikkerhetsrisiko drar mellom landene.

Politidirektoratet skriver derimot i et notat at de nye kravene fra USA betyr mer automatiserte søk. Det kan være utfordrende med tanke på dagens regelverk, skriver de. (NTB)

Kommentar

Meldinga i BT går ut på kontroll av reisende til USA, men med USAs moderne historie er det rimelig å anta at det Washington ønsker er generell tilgang til norske politidatabaser sjøl om folk ikke har tenkt å dra til USA i det hele tatt.

Dette kommer jo på toppen av all den overvåkinga og registreringa som NSA, CIA, DIA og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner allerde driver.

Minister for Homeland Security Alejandro N. Mayorkas er under kraftig politisk beskytning for tida på grunn av at hans departement ikke har klart å takle problemet med uregistrert masseinnvandring til USA over grensa fra Mexico. I et forsøk på å berolige kritikerne har Mayorkas kommet med nye retningslinjer som blant annet vil omfatte Norge. Og vi som kjenner myndighetene i Norge vet at de legger seg ned flatt og villig bare Onkel Sam blåser i fløyta. Men om immigrantene fra Mexico kommer til å bry seg om det, er en helt annen sak.

Forrige artikkelEksperter: WEFs mål om Net Zero vil drepe milliarder
Neste artikkelDet forhatte vindkraftverket i Sandnes leverer lite strøm, men god profitt til eierne