Bondeopprør og Grüne Woche i Berlin

0
Fra bondedemonstrasjonen ved Brandenburger Tor, Berlin

Grüne Woche, en av de store landbruks- og matmessene i vesten arrangeres i Berlin, samtidig demonstrerer bøndene utafor, godt passa på av store politistyrker.

Av Romy Rohmann.

Fredag 19. januar åpnet messa og det er ventet rundt 1400 utstillere fra 60 land, det er den 88. gang Grüne Woche arrangeres. Arrangørene antar at det lett vil komme over 300.000 besøkende, dersom det ikke er streik på jernbanen eller andre hindringer i gatene.

Det kan det fort bli for sjøl om den varslede aksjonsuka til tyske bønder offisielt er over er det absolutt ikke over med demonstrasjonene.

Presidenten i bondelaget har truet med nye, vidtrekkende protester fra mandag den 22. dersom de planlagte kuttene ikke blir reversert. «Vi trenger ikke engang å spørre bøndene. De fortsetter å ringe og spørre: Er det noe bevegelse? Hvis ingenting beveger seg, går vi tilbake på veien,» sa Joachim Rukwied torsdag til rrb24.

«De demonstrasjonene som har vært til nå er bare starten, og dersom ingenting endres, kan det bli et skikkelig utbrudd fra og med neste mandag, med mindre budsjettjusteringsmøtet fredag kveld gir et positivt resultat etter vår mening, vil vi fortsette med aksjoner over hele Forbundsrepublikken,» sa Rukwied videre, men han ga ingen detaljer.

(Bilde fra XradioGenoa)

https://www.rbb24.de/politik/beitrag/2024/01/proteste-landwirtschaft-subventionen-blockaden-berlin-brandenburg-traktoren.html

Avgiftslettelsen for landbruksdiesel skal gradvis avvikles. Tusenvis av bønder har protestert mot dette i flere uker med trafikksperringer og demonstrasjoner. Blant annet ble en rekke motorveier sperret med landbrukskjøretøyer. Demonstrantene har samlet seg i flere byer i Tyskland både før og etter budsjettet ble lagt fram.

Vi har skrevet om bøndenes protester her på steigan.no og den 9. januar skreiv vi dette:

Det tyske bondeforbundet, sammen med de statlige bondelagene, startet sin aksjonsuke i går den 8. januar 2024.

De skriver på hjemmesida si dette:

Vi fortsetter å protestere mot den planlagte avskaffelsen av landbruksdiesel. Vi starter 8. januar. med demonstrasjoner og aksjoner over hele landet. Oppslutningen i befolkningen er stor, ekstremt viktig og må styrkes ytterligere. Protesten vil bli ende med en stor aksjon i hovedstaden den 15. januar.

Samarbeidet bøndene har med andre organisasjoner er stor i Tyskland, og i flere aksjoner er også transportnæringa med.

Vi skreiv også dette den 13. januar, Tyskland: Bondeopprør og klassekamp i jernbanene lammer landet.

Siden protestene startet, har folk opplevd de fleste virkningene av protestene i veitrafikken: Mange bondeforeninger i delstatene trekker oppmerksomheten mot seg selv gjennom blokkeringer og andre aksjoner. Protestene vil falle sammen med en landsomfattende jernbanestreik fra onsdag til fredag, som lokførerforbundet GDL varslet sist søndag kveld.

Messen vil være åpen fra fredag ​​morgen. De mest populære tilbudene hvert år inkluderer en stor blomsterhall og dyrehallen, hvor blant annet kyr, sauer og esler presenteres. Messen varer til 28. januar. Mens dette pågår er det et stort sinne blant bønder, og det vil også bli tema på messen.

Debatten om kutt i tilskuddene til landbruksdiesel er også et tema på landbruksmessa i år. Bondepresident Joachim Rukwied ba onsdag igjen om å reversere de planlagte kuttene, og han ønsket ikke å diskutere andre saker som dyrevelferdsavgift.

Hvis ikke de planlagte kuttene på landbruksdiesel reverseres, vil bøndene gå ut i gatene igjen. Det har vært demonstrasjoner i Berlin også i dag, men ifølge Rukwied er bøndenes protester ved åpningen av Grønn uke ikke planlagt.

Ifølge revisjons- og konsulentfirmaet EY går landbruket ekstremt vanskelige tider i møte: Etter en topp har prisene på landbruksprodukter stupt igjen det siste halvåret, men kostnadene for f.eks fôr eller energi har holdt seg på et høyt nivå.

Ifølge EY omsatte den tyske landbruksindustrien for over 300 milliarder euro i fjor. Slik situasjonen er, er det en økning på åtte prosent. Økningen er imidlertid basert på prisøkninger og ikke på volumøkninger, sa Christian Janze fra EY i Hannover.

Fra bondeprotesten i Köln

I tillegg til landbruket presenterer også næringsmiddelindustrien sine innovasjoner på Grønn uke. Bransjen har etter eget utsagn hatt et blandet år på grunn av høye priser og tilhørende motvilje hos forbrukerne. Justert for inflasjon falt inntektene med nesten én prosent i fjor sammenlignet med 2022, ifølge Bundesforbundet for den tyske næringsmiddelindustrien (BVE).

På arrangementsiden sin skriver Grüne Woche: Den grønne uken er en av de mest tradisjonelle messene i landet og en av de mest kjente begivenhetene i Tyskland. Grunnlagt i 1926 i Berlin under de brølende tjueårene, og er unik som en ledende internasjonal varemesse for mat, landbruk og hagebruk. Utstillere fra hele verden presenterer et omfattende utvalg av produkter over ti dager av arrangementet. Grüne Woche gir også en scene til aktuelle sosiale spørsmål som klimabeskyttelse, sirkulær økonomi, ressursbevaring og bærekraftig arealbruk. Den 88. utgaven av Grüne Woche vil finne sted fra 19. til 28. januar 2024.

Messen er også arenaen for Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) organisert av Federal Ministry of Food and Agriculture (BMEL for short). GFFA er den ledende internasjonale konferansen om viktige fremtidige spørsmål i den globale landbruks- og matindustrien. Høydepunktet er møtet med over 70 landbruksministre.

https://www.gruenewoche.de/

Det var et budsjettjusteringmøte i går kveld (fredag) og det skal bli interessant å høre om noe ble endret, ellers vil nok demonstrasjonene merkes også for de besøkende på landbruksmessa Grüne Woche.

Forrige artikkelVestens nederlag
Neste artikkelIsraelske reservesoldater nekter å kjempe i Gaza