Israelske reservesoldater nekter å kjempe i Gaza

0
Illustrasjonsfoto. Israelske soldater i Ramallah på Vestbredden. Issam Rimawi/Anadolu Agency

En halv brigade ble fritatt fra tjeneste etter å ha klaget over dårlig trening og mangel på våpen før utplassering til Gaza.

Av nyhetsdesken i The Cradle.

Omtrent halvparten av soldatene til en israelsk reservebataljon nektet å kjempe på Gazastripen og ble fritatt for tjeneste av sin sjef, rapporterte Al-Arabi Al-Jadeed 17. januar.

Qatar-kanalen siterte Israels Kan Reshet Bet-radio som rapporterte at reservesoldater ble kalt ut for å danne en ny brigade i den israelske hæren for å utføre beskyttelsesoppgaver i områdene rundt Gaza og den okkuperte Vestbredden. Soldatene fikk imidlertid tillatelse til å forlate bataljonen etter at hæren forsøkte å sende dem for å kjempe og utføre kampoppdrag innenfor Gaza som de ikke var kvalifisert eller tilstrekkelig utstyrt for.

Soldatene ble kalt ut i slutten av desember, men den nye brigaden var dårlig organisert, hadde ikke nestkommanderende brigadesjef og manglet våpen og offiserer.

I løpet av treningsperioden klaget soldater over alvorlige mangel i utstyr, profesjonalitet og mangel på menneskelige ressurser.

Soldatene ble da ytterligere sinte for å få vite at oppdraget deres hadde endret seg, og de ville bli sendt til Gaza for kampoppdrag.

Radioen siterte en soldat som sa: «Vi ble kalt ut på verneplikten, og vi reagerte på det. De fortalte oss at vår spesialitet ville være å beskytte byene, og etter omtrent en ukes trening som fant sted på en forferdelig måte, uten ammunisjon og uten offiserer, ble vi plutselig fortalt at det var en ordre om at den israelske hæren trengte oss å gå inn på Gazastripen for å rydde boliger.»

Soldaten la til: «Vi ble sjokkert. Vi er alle kampsoldater. Jeg personlig var i Nahal-brigaden, og resten av soldatene er fra tidligere infanteribrigader, men vi hadde ikke utført reserveoppdrag på flere år. Vi fikk et M16-våpen, som falt fra hverandre i hendene våre, og det var ingen ammunisjon til trening. Vi samlet kuler fra bakken slik at vi har noe vi kan skyte med.»

Radiostasjonen siterte en annen soldat som sa: «Det er folk som trente uten militæruniformer. Det er soldater som ikke fikk skjorter eller støvler i begynnelsen. Midlene som var tilgjengelig var ikke egnet for trening. Brigaden, som skulle omfatte fire bataljoner, nådde knapt halvannen bataljon. Det er ikke forståelig hvordan de ønsket å introdusere en så fullstendig ukvalifisert styrke på Gazastripen.»

Rapporten kommer midt i kunngjøringen om at 36. divisjon, som består av panser-, ingeniør- og infanterikompanier, trakk seg fra Gazastripen etter 80 dagers kamp.

Den israelske regjeringen sier at dette er en del av en  planlagt  overgang bort fra den «intensive manøvreringsfasen» av Gaza-militærkampanjen til en mer målrettet fase som skal vare til slutten av dette året.

Samtidig spekulerer noen i at Israel har blitt tvunget til å trekke tilbake noen av sine styrker på grunn av store tap påført av krigere fra Hamas’ militære fløy, Ezzedine al-Qassam-brigadene.

Israel står også overfor økonomiske vanskeligheter og regjeringen må betale lønn for hundretusenvis av reservesoldater som er kalt bort fra sine sivile jobber.

Israel har også et stort antall soldater på den nordlige grensen for å støtte operasjoner mot Hezbollah i Libanon.

Israels hærsjef sa onsdag at sannsynligheten for en fullskala krig med den libanesiske motstandsgruppen har blitt «mye høyere».

«Jeg vet ikke når krigen i nord kommer, men jeg kan fortelle deg at sannsynligheten for at den vil skje i løpet av de kommende månedene er mye høyere enn den var tidligere,» sa den israelske hærsjefen Herzi Halevi i en uttalelse under at besøk i Nord-Israel.


Originalen til denne artikkelen finner du her:

Israeli reserve soldiers refuse to fight in Gaza

I følge en rapport publisert av det israelske nyhetsnettstedet Walla, har 4000 israelske soldater blitt uføre siden begynnelsen av krigen og anslag tyder på at antallet kan stige til 30.000.

Israel’s Bitter Lessons From the Hamas War, Three Months In

Les også i Time magazine:

«Det er den første krigen, siden Israel ble opprettet i 1948, som den jødiske staten kjemper på seks fronter. I tillegg til Gaza er det et markant oppsving i volden på den israelsk-okkuperte Vestbredden, med Hezbollah i Sør-Libanon og andre radikale pro-iranske sjiagrupper i Syria, Irak og Jemen.

I 1967 forbløffet IDF verden ved å beseire Egypt, Jordan og Syria på seks dager – og erobret Sinai, Gazastripen, Vestbredden og Golanhøydene. Men på mer enn 90 dager har de ikke klart å oppnå seier i Gaza; total eliminering av Hamas er et tilsynelatende umulig mål.»

NRK 06.22: Biden fastholder overfor Netanyahu at palestinerne må få en stat President Joe Biden krever ikke våpenhvile i Gaza, men fastholder at palestinerne bør få sin egen stat. Fredag snakket han på telefon med Israels statsminister. – Presidenten tror fortsatt på løftet om, og på muligheten for, en tostatsløsning, sier talsmann John Kirby for Bidens nasjonale sikkerhetsråd etter telefonsamtalen. Netanyahu opplyste under en TV-sendt pressekonferanse torsdag at han er imot å gi palestinerne en egen stat. Han sa også at han hadde orientert USA om dette. Ifølge Kirby klargjorde Biden fredag «sin sterke overbevisning om at en tostatsløsning fortsatt er den rette veien videre». (NTB)

Forrige artikkelBondeopprør og Grüne Woche i Berlin
Neste artikkelI Aftenpostens verden – virkeligheten snudd på hodet
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.